Vágólapra másolva!
Az Izland és Norvégia elleni pontszerzést követően Macedónia ellen érvényesítette a papírformát a magyar férfikézilabda-válogatott, amely az Európa-bajnokság középdöntőjének első mérkőzésén könnyedén, 31-25-re nyert. Lazarovot kivettük a játékból, Mikler jól védett, a csapat fantasztikusan kézilabdázott. Hétfőn a címvédő és házigazda Dánia következik.

A férfikézilabda-Eb menetrendje

Eredmény, férfikézilabda-Eb, középdöntő, I. csoport, 1. forduló:
Magyarország - Macedónia 31-25 (16-9) - az élő közvetítés
Herning, Jyske Bank Boxen, 8500 néző
v.: Gusko, Rjepkin (fehérorosz)
gól: Császár 7/4, Ancsin 4, Zubai 4, Nagy K. 4, Putics 3, Gulyás 2, Vadkerti 2, Szalafai 2, Szöllősi 1, Iváncsik G. 1, Mocsai 1, illetve Pecakovski 5, Manaskov 5, Mirkulovski 4, Lazarov 4/1, Georgiesvski 2, Dimovski 2, Mojsovski 1, Stoilov 1, Angelovski 1
hetesek:4/4, illetve 2/5
kiállítások:10, illetve 10 perc

Az Izland és Norvégia elleni döntetlent követően egy olyan mérkőzés várt a magyar férfikézilabda-válogatottra az Európa-bajnokság középdöntőjében, amelyen végre valóban csúcsesélyesként léphetett pályára, és megszerezhette első győzelmét. Macedónia mindennek számított, csak legyőzhetetlen ellenfélnek nem, az eddigi tizenkét egymás elleni mérkőzésből tizet megnyertünk.

Császár kiválóan irányított Macedónia ellen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A taktika viszonylag egyszerűnek tűnt: meg kell fogni Kiril Lazarovot, és akkor nagy baj nem lehet. A Veszprém egykori, a Barcelona jelenlegi jobbátlövője Nagy Lászlóhoz hasonló világsztár, helyzete annyival nehezebb, hogy nincs mellette más klasszis játékos. Egyszemélyes csapat ellen pedig valljuk meg könnyebb, még akkor is, ha Mocsai Lajos ezúttal is talált nehézséget: amíg a csoportban a skandináv erőfölénytől tartott, addig ezúttal a sportdiplomáciától és az EHF egyik főemberétől, Dragan Nacsevszkitől féltette a csapatot. Kár volt.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés, Lazarov első hetesét Mikler simán védte, a támadásokban se találhattunk kivetnivalót, mert a nyitottabb védekezést Putics és Ancsin átlőtte, ha nem ment, akkor Császár bekígyózott, vagy megjátszotta az aktuális beállóst.

Mikler gyorsan elvette Lazarov kedveét a játéktól Forrás: MTI/Kovács Tamás

Negyedóra után 7-3-ra vezettünk, időt is kért Ivica Obrvan, de sok mindent nem tudott mondani. Lazarovtól sokáig a heteslövés jogát sem merte megvonni, csak miután egy kapufa után Tatai is hárított egy büntetőt - teljesen demoralizálva ezzel a Barca sztárját.

Mikler ötven százalékkal védett, a védésekből jöttek a kontrák, sültek a kezek, a 25. percben már nyolccal vezettünk (14-6), a különbség a szünetre majdnem meg is maradt (16-9).

A második félidőben se változott a játék képe, hatnál közelebb nem jöttek a macedónok, nálunk pedig a szakvezetés forgathatta kedve szerint a csapatot. Simán belefért, hogy a norvégok elleni csata hőse, Lékai szinte végig a padon ücsörögjön, Mocsai Tamás mellett szóhoz jutott Vadkerti és Szalafai is, a 44. percben pedig már 24-15-re vezettünk.

Zubai kiválóan küzdött, és szerzett négy gólt is Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hajrában kicsit kiengedett a csapat, Mocsai Lajos ugyan időt kért, és felhívta a figyelmet a felpuhult védekezés veszélyeire, de amíg elöl jól ment, nem kellett pánikolni.

A vége 31-25 lett, a csapat érvényesítve a papírformát megszerezte első győzelmét az Európa-bajnokságon. A folytatás nehezebb lesz: hétfőn a címvédő és házigazda Dánia következik.

"Nagyon nagy öröm, hogy sikerült ezt a mérkőzést megnyerni" - lelkendezett Mocsai Lajos. „A macedón válogatott kellemetlen ellenfél, kimunkált támadójátékkal rendelkezik, kapusa pedig rendkívüli teljesítményre képes. Ezért örülök, hogy a mai mérkőzésén végig mi tudtuk diktálni a tempót, sikerült azt a rendszert megtalálni, amellyel eredményesek lehetünk" - mondta.

A szakvezető szerint a magyar kézilabda presztízse miatt is fontos volt, hogy megoldották ezt a feladatot. "A fehérorosz játékvezetők végig korrekt bíráskodást mutattak be, szerencsére a provokáción is felül tudtunk emelkedni, valamint a Lazarov elleni taktikát is remekül megvalósítottuk" - tette hozzá a szakvezető, majd már a következő feladatra áttérve azt mondta, hogy a dánok hazai környezetben mindenki ellen favoritnak számítanak, és talán cserél is majd, hogy kicsit frissítsen a csapatán. "A dánok itthon örömkézilabdát játszanak, amihez megpróbálunk felnőni. Ezzel a mai sikerrel jó eséllyel pályázunk arra, hogy a legjobb nyolc között végezzünk majd."

"Nagyon fontos győzelem volt ez. Persze voltak hibák, amelyeket szeretnénk a következő mérkőzésre kijavítani. Ugyanígy kell harcolnunk a következő mérkőzéseken, akkor van esélyünk akár a legjobb hat közé is bekerülni" - hangsúlyozta Ancsin Gábor.

Ivica Obrvan, a macedón válogatott szövetségi kapitánya gratulált a magyar csapatnak. "Szörnyen kezdtük a mérkőzést, ziccereket és heteseket hibáztunk. A második félidőben már jobban játszottunk, de hétgólos hátrányban szinte esélyünk sem volt. Az Izland elleni találkozó előtt az a legfontosabb, hogy ezt a mait most minél gyorsabban elfelejtsük" - vélekedett a szakvezető.

"A magyarok kiválóan játszottak, mi meg nagyon rosszul, nem nagyon tudok mit mondani. Mostantól az izlandiakra kell készülnünk" - kesergett Dejan Pecakovski.

További eredmények:
Izland - Ausztria 33-27 (17-9)
Dánia - Spanyolország 31-28 (16-14)

A csoport állása:
1. Dánia 6 pont
2. Spanyolország 4
3. Izland 3 (88-87)
4. Magyarország 3 (85-86)
5. Macedónia 2
6. Ausztria 0