Vágólapra másolva!
A nőivízilabda-válogatottat irányító Merész András szeptembertől már hazai csapatokban szeretné látni a jelenleg külföldön játszó kulcsembereit.

A hazai szövetség által rendezett sajtóbeszélgetésen a szövetségi kapitány azt hangsúlyozta, a tavalyi vb-n bronzérmet nyert 13-as keretből mára kilenc játékosa külföldön pólózik, ami komoly problémákat okoz. "A görögországi Világliga-meccsünkre közülük heten nem tudtak eljönni, ami úgy is gondot jelent, hogy a helyetteseik jól megfeleltek."

Ennél is nagyobb problémának látja a légiósok nem megfelelő fizikai állapotát. "A külföldre szerződött játékosoknál egy-két kivételtől eltekintve nagy visszaesést tapasztaltunk a fizikai erőnlétben." A szakember elmondta, kénytelenek voltak a külföldön játszóknak egyéni edzéstervet írni.

A kapitány nem kertelt, amikor az olimpiai esélyekről esett szó: "Ha ki akarunk jutni 2016-ban Rióba, akkor 2014 szeptemberéig az Európában játszóknak haza kell térniük. Valamilyen módon haza kell őket csábítanunk." Merész hozzátette, az Egyesült Államokban pólózó, ösztöndíjas válogatottaktól természetesen nem várja el a hazatérést.

A szakember elmondta, lát arra esélyt, hogy a szövetségtől anyagi jellegű segítséget kapjanak ahhoz, hogy a külföldön jóval magasabb fizetésért játszó pólósok hazatérését lehetővé tegyék.

"Az olimpiai bronz Rióban becsléseim szerint 15 milliót hozhat egy játékosnak. Olaszországban is ennyit kapna az alatt a két év alatt, ami addig hátra van, viszont ez esetben könnyen lemaradhat az olimpiáról" - érvelt a kapitány. "De ez csak puszta matekozás, nem a pénz miatt kell hazatérniük, hanem egyszerűen azért, hogy kijussunk."

Merész emlékeztetett, az olimpián továbbra is csak nyolc női csapat vehet részt, mivel minden földrésznek helyt adnak, Európának alig jut hely. "Legutóbb Londonba a friss világbajnok görögök nem jutottak ki. Most ha Dél-Afrika vállalja az indulást, mindössze három helyért fog harcolni hét európai topcsapat."