Más belehalna abba a terhelésbe, amit a magyarok kapnak

Merész András, női vízilabda
Hungarian head coach Andras Meresz (L) shouts during the women’s water polo preliminary match between Hungary and United States on Day 3 during the London 2012 Olympic Games at Water Polo Arena on July 30, 2012 in London. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
Vágólapra másolva!
Merész András, a női pólósok kapitánya szerint haza kell csábítani a külföldön kevesebbet edző magyar játékosokat, különben lehet, hogy nem jutunk ki a riói olimpiára. A légiósok közül nem mindenki ért egyet ezzel. Haza viszont a válogatott keedvéért is csak akkor jönnének, ha megfelelő körülmények lennének a magyar kluboknál.

A nőivízilabda-válogatottat irányító Merész András a héten egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, nagy változás kell ahhoz, hogy a londoni olimpián negyedik, majd a tavalyi, barcelonai világbajnokságon bronzérmes magyar csapat kijusson, és jól is szerepeljen a riói olimpián. A szövetségi kapitány szerint ugyanis az Európa különböző pontjain játszó légiósok a klubjukban egyszerűen nem kapnak megfelelő fizikai felkészítést, ezért haza kellene jönniük, hogy ne legyen gondjuk az erőnléttel.

Merész szerint a magyar szövetségben már dolgoznak azon, hogy anyagilag támogassák a légiósok hazatérését, így előfordulhat, hogy rövidesen a legjobb magyar pólósok nagy része Magyarországon játszik majd, de úgy tűnik, addig még sok munka vár a szövetség és a klubok vezetőire.

"A külföldre szerződött játékosoknál egy-két kivételtől eltekintve nagy visszaesést tapasztaltunk a fizikai erőnlétben. Kénytelenek voltunk néhányuknak egyéni edzéstervet írni."

Az Olimpiakoszban játszó Bujka Barbara szerint Görögországban teljesen más a pólókultúra, ezért rendszeresen tréningezik még a csapat edzésein túl. „Tény, hogy Magyarországon sokkal többet edzenek, mint szinte bárhol máshol a világon. Ha a görögök egyszer csak olyan terhelést kapnának, mint otthon a magyarok, egy hét után meghalnának. Nekem is kevés az itteni mozgás, ezért mindig végzek plusz munkát. Vagy korábban megyek edzésre, vagy utána még maradok a medencében, esetleg amikor nincs edzés, akkor kondizom egyet. Edzéstervet minden légiós kapott otthonról, hogy amikor nyáron találkozunk, nagyjából mindenki egy szinten legyen. Olaszországban volt abból problémám, hogy plusz munkát végeztem, ott nem szerették ezt, de az Olimpiakosznál elnézőek velem” - mondta Bujka Barabara.

Bujka Barbara szerint a görögök meghalnának a magyar edzésektől Forrás: MTI/Kollányi Péter

A Cataniában légióskodó Keszthelyi Rita úgy érzi, megfelelő terhelést kap Olaszországban. Az olasz bajnokság lebonyolítása teljesen más, nincs szünet, ezért nem is lehet alapozást tartani. „Az itteni bajnokság követelményeinek megfelelő terhelést kapunk, az olasz válogatottból is öt játékos az én csapatomban edz. Nem gondolom, hogy ne csinálnám kellő erőbedobással az edzéseket, nem ez a jellemző rám.”

Takács Orsolya a Bogliascóban játszik, ahol Zantleitner Krisztina személyében magyar edzője van. "Biztos vagyok benne, hogy nem vagyok rossz fizikai állapotban, pont ugyanolyan terhelést kapok, mint amikor otthon játszottam. Lehetséges, hogy valakinek van lemaradása, de azokban az esetekben a játékos profizmusára van bízva, hogy felismerje és orvosolja az esetleges hiányosságokat. A válogatott edzők által összeállított évközi programot én is csinálom a kötelező edzések mellett, hogy a nyári válogatott edzőtábor kezdetekor ne okozzon gondot átállni a válogatott ritmusára.”

„Így az is kérdés, hogy kijutunk-e a riói olimpiára.”

"Én azért nem enném ilyen forrón a kását" - reagált a kapitány figyelmeztetésére Bujka Barbara. "Két éve is jól felkészültünk az olimpiai selejtezőre, pedig akkor sokkal rosszabb helyzetben voltunk, hiszen a rosszul sikerült sanghaji világbajnokság után lelkileg mély gödörbe kerültünk. Nem állítanám, hogy csak az edzettségi állapottól függ, hogy kijutunk-e az olimpiára" - mondta Bujka.

Merész András (középen) aggódik, megelőzné a bajt Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Takács szerint a női mezőny borzasztóan sűrű, nehéz lenne megmondani, mekkora esélye van a kijutásra a magyar csapatnak. Jelen állás szerint nyolc válogatott vehet részt az olimpián, és a három szabad helyre hét-nyolc csapat pályázik.

Keszthelyi egyelőre nem gondol a 2016-os olimpiára. „Nem akarom elképzelni, hogy nem jutunk ki Rióba, de egyébként is, az még nagyon messze van, nem szabad még ezen gondolkodnunk. Egyelőre az idei, hazai rendezésű Európa-bajnokságra kell koncentrálnunk.”

"2014 szeptemberéig az Európában játszóknak haza kell térniük. Valamilyen módon haza kell őket csábítanunk."

Keszthelyi Rita ma is mindent megtenne az olimpiáért, de szerinte nincs olyan rossz állapotban, hogy haza kelljen jönnie. „A londoni olimpia miatt korábban meghoztam azt a döntést, hogy otthon maradok és készülök a csapattal, így nem mentem ki Amerikába tanulni, amiről így később le is csúsztam. Most is megtennék sok mindent az olimpiáért, de nem gondolom, hogy olyan rossz fizikális állapotban lennék, hogy ne tudnám a válogatottat megfelelően segíteni."

Bujka Barbara reméli, van arra esély, hogy hazacsábítsák a légiósokat, bár szerinte ez nem csak pénzkérdés, noha tény, hogy külföldön jóval többet keresnek a játékosok, mint otthon. „Legalább háromszor-négyszer akkora a fizetése egy légiósnak, mint az otthon játszóknak, de szerintem nem csak emiatt nem mennek sokan haza. Én például szeretném látni, ha a klubok mutatnának egy perspektívát. Ha valaki egyetemre akar járni, akkor adjanak meg hozzá minden támogatást, vagy ha valaki szeretne a sport mellett dolgozni, akkor segítsenek elhelyezkedni. Röviden: legyen értelme hazamenni Magyarországra!”

Keszthelyi: Jó állapotban vagyok Forrás: MTI/Kollányi Péter

Takács Orsolya szerint az olimpia előtti évben jogos elvárás, hogy a válogatott játékosok itthon játsszanak, de az azt megelőző évben nem ennyire egyszerű a helyzet, és nem csak az anyagiak a mérvadóak. „Óriási fejlődési lehetőséget rejt magában, hogy valaki légiósként, kimagaslóan játsszon egy külföldi bajnokságban. Bárkinek előnyére válhat, amit természetesen a válogatottban is tud kamatoztatni a későbbiekben” – mondta Takács.

Azt ugyanakkor sztereotípiának nevezte, hogy aki külföldön játszik, az csak azért teszi, hogy sokkal több pénzt keressen, inkább a presztízs dominál egy játékos külföldre igazolása esetén. „Elismerés a játékosnak, az előző edzőinek, klubjainak és a válogatottnak is, hogy alkalmasnak tartják arra, hogy megbirkózzon a légióskodás terheivel” – mondta a 28 éves pólós.

"Az olimpiai bronz Rióban körülbelül 15 millió forintot hozhat egy játékosnak. Külföldön is ennyit kapna az alatt a két év alatt, ami addig hátra van, viszont ez esetben könnyen lemaradhat az olimpiáról."

"Ha lenne olyan tuti recept, ami biztosítja, hogy érmet nyerünk az olimpián, akkor én feltétel nélkül elfogadnám, de ilyen sajnos nincs. Persze meg kell tennünk mindent, akár áldozatokat is vállalva" - mondta Merész András felvetésére Takács Orsolya.

Takács hazajön, ha garantálják neki az olimpiai érmet Forrás: MTI/Kollányi Péter

Bujka Barbara szerint nagyon jó lenne, ha sokat tudna együtt edzeni a magyar válogatott, de neki már a jövőjére is gondolnia kell. "Ha a kapitány tudja garantálni, hogy bronzérmet nyerünk az olimpián, akkor máris hazamegyek. Persze van, amiben egyetértek vele, valóban nagyon jó lenne az olimpia előtt két évig együtt készülni, mert a csapatban van annyi potenciál, hogy bármit megnyerhet. Ugyanakkor már 27 éves vagyok, és fontos számomra, hogy megalapozzam a jövőmet, nem áldozhatok fel mindent egyik napról a másikra."