Soha ilyen puha nem volt a veszprémi fal

Carlos Ortega edző
Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, az MKB Veszprém - Ademar León (spanyol) mérkőzésen Veszprémben 2013. március 23-án. A Veszprém 33-25-re győzött és továbbjutott.
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém 34-33-ra kikapott az Orlen Wisla Plock otthonában a kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A veszprémiek a szezon leggyengébb játékát nyújtották védekezésben, és hiába utaztak Lengyelországba esélyesként, végül annak is örülniük kellett, hogy nem lett nagyobb zakó a meccsből. Carlos Ortega tudja, mit rontott el a csapat, és bár még nem elemezték a mérkőzést, biztos benne, hogy hazai pályán kiharcolja a negyeddöntőbe jutást a Veszprém. 

"Köszönöm, jól vagyok, bár nem tagadom, megviselt a vereség" – kezdte értékelését az Origónak Carlos Ortega. "Még nem elemeztük a mérkőzést, de rengeteg dologhoz nem is kell látni a videofelvételeket, mert szabad szemmel is jól látható volt, mik voltak a legsúlyosabb problémák, amikkel az egész mérkőzésen nem tudtunk mit kezdeni. Egy ilyen jó csapat otthonában nem lehet ilyen puhán védekezni, őszintén szólva engem is meglepett, hogy ilyen szervezetlenül és rosszul játszott a falunk."

A Veszprém Ortega érkezése óta nagyot lépett előre védekezésben, tavaly talán az egész Bajnokok Ligája-mezőny legjobb hatos fala volt a veszprémi. A spanyol edző többször hangsúlyozta, számára alapvető, hogy a csapat két-három védekezési szisztémát is tökéletesen elsajátítson, a támadásvariációk csak ezután jöhetnek. Ehhez képest a Plock ellen 33 gólt szerzett a csapat (ennél többet idén csak kétszer lőtt a csoportkörben), kapott viszont 34-et, ami toronymagasan a legrosszabb teljesítménye a szezonban.

Ortega szerint több játékosa is mélyen a tudása alatt teljesített. "Rendszerszintű gondjaink is voltak tegnap, de szerintem ez annak volt köszönhető, hogy egyénileg sok játékosom gyengén védekezett. Különösen a fal közepével voltam elégedetlen, [Nagy] Laci, Momir [Ilics] és Timu [Schuch Timuzsin] egy az egyben megengedhetetlen mennyiségű hibát követtek el a hármas pozícióban, és bár támadásban hozták magukat, ez csak egy szűk vereséghez volt elegendő. Ez nem a mi játékunk, mi akkor vagyunk jók, ha a fal jól zár, és mögötte a kapusaink is megbízható teljesítményt nyújtanak, de ez tegnap nem így történt. Ha nyertünk volna, akkor is ez lenne a véleményem."

Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője Forrás: MTI/Kovács Anikó

A veszprémi kapusok 30 százalékos hatékonyság alatt maradtak, ezzel még úgy is nehéz nyerni, hogy a lengyel kapusok sem villogtak. Ráadásul a kapusok teljesítményét mindig nagyban befolyásolja az előttük mozgó védőfal, és Plockban Fazekas Nándor és Mirko Alilovic nem sok segítséget kapott a társaktól. "Én általában önkritikus vagyok magammal szemben is, és tegnap valószínűleg a kapuscserével túl sokat vártam. Ezt a lépést korábban meg kellett volna lépnem!" – mondta Ortega, aki csak a második félidő közepén küldte be Fazekast a horvát kapus helyére.

"Őszintén meglepett, amit visszakaptam a csapatomtól. A szokott védelmi taktikánk mellett most azt emeltük ki az edzéseken, és arra készültünk, hogy Mariusz Jurkiewiczet és Petar Nenadicot lendületvétel előtt leütközzük, amiből semmi nem valósult meg, és néha olyan összevissza mozgott a falunk, hogy alig ismertem rájuk. Puhák voltunk, sokkal agresszívebben kellett volna ütközünk" – mondta Ortega, aki próbálta variálni a védekezést, de nem volt szerencséje sem. "Amikor kinyitottuk a falat 5 + 1-re, gyorsan szereztünk két labdát, és úgy nézett ki, megnyugszik a csapat, de jöttek a hibák támadásban, amikből lerohantak minket, és kénytelen voltam visszaváltani hatos falra, hogy megnyugodjunk."

Felvetődik a kérdés, hogy mi történt a szezon eddigi legfontosabb meccsén a csapat legnagyobb fegyverével, és miért pont most hullott atomjaira a veszprémi védekezés. "Egyetlen különbség volt a felkészülésünkben a korábbiakhoz képest: általában az utolsó edzésen még a védekezést élesítjük, de most nem volt biztos, hogy mikor és hogyan tudunk Plockban edzeni, ezért úgy jött ki, hogy az utolsó edzésre támadási variációk maradtak. Nem hiszem, hogy emiatt fogott ki egyszerre mindenki rossz napot, de ha így van, akkor azért is vállalom a felelősséget. Ez az én csapatom akkor is, amikor jól játszik, és most is, amikor csalódást keltően teljesített."

Ortegát is meglepte a csapata játéka Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ortega nem rágódik sokat a vereségen, szerinte a BL egyenes kieséses szakaszában ez nem akkora meglepetés. "A kiemelt csapatok közül csak kettő, a Kiel és a Barcelona tudott idegenben győzni, és nem szeretném, ha magyarázkodásnak tűnne, de aki lebecsüli a Wislát, az nézze meg az eredményeit a csoportkörben. A nyolcaddöntő egy 120 perces meccs, aminek az első félidejét elrontottuk, de csak minimális hátrányba kerültünk a második félidőre, amit a saját szurkolóink előtt vívunk. Meg tudjuk, meg akarjuk, és meg is fogjuk csinálni!" – zárta gondolatait Ortega.

A visszavágót március 29-én, szombaton rendezik Veszprémben.