Vágólapra másolva!
Benedek Tibor világbajnok válogatottja vasárnaptól három napon át Martfűn készül. A nyitónapon az edzői stáb egy különleges berendezéssel megmérte, hogy a pólósok pulzusára milyen hatást gyakorol a vízben elvégzett munka, ehhez egy kétrészes fürdőruhát kellett magukra ölteniük a játékosoknak.

A pólósoknak egy érzékelővel ellátott felsőt kellett viselniük az edzés során, így a parton lévő számítógépen rögtön követni lehetett a játékosok pulzusát, a kapott grafikon pedig kimutatta, hogyan reagál a szervezet az egyre erősödő terhelésre.

Kovács Gábor, Török Béla, Bátori Bence Forrás: vlv.hu/Stuber Sándor

Az ún. Hosand-rendszer (pulzusmérés a vízben) Benedek Tibor szerint hozzájárulhat az egyéni teljesítmények hosszú távú értékeléséhez. "Az eszköz különlegessége, hogy azonnal adatot szolgáltat, tehát nem csak akkor tudjunk megnézni a játékosok teljesítményét, miután kijöttünk a vízből, hanem folyamatosan kontrolláljuk őket" - nyilatkozta a szövetségi kapitány a vlv.hu szakportálnak.

Mint elmondta, az újdonságnak hosszú távon lehet igazán haszna. "Ha a kapott eredményekből két-három éven belül le tudunk olyan adatokat szűrni, amelyek a fejlődésünket segíti, akkor örülni fogok. Látjuk pontosan, hogy a szárazföldi teszteken kijött eredmények nem feltétlenül összehasonlíthatók a vízben elért eredményekkel, hiszen a maximális pulzusszám a vízben szinte magasabb, mint a szárazföldön, és erre nem nagyon számítottunk."

Decker Ádám Forrás: vlv.hu/Stuber Sándor

A pólóválogatott kerete:
kapusok: Decker Attila, Lévai Márton, Nagy Viktor
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Kovács Gábor, Szivós Márton, Tóth Márton, Török Béla, Vámos Márton, Zalánki Gergő.