Korszakos csapattá válna a Győr

Megvédte BL-bajnoki címét a Győri Audi ETO, Kelecsényi Ernő
Győr, 2013. május 11. Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO elnöke köszönti a szurkolókat a győri városháza előtt tartott ünnepségen, ahol csaknem ötezer szurkoló köszöntötte a Bajnokok Ligája-győztes csapatot 2013. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO KC elnöke szerint a mostani szezon nehezebb volt, mint az előző, de a BL-címvédéssel a csapat bebizonyította, hogy a világ legjobbja. A jövő évi keretről, a magyar játékosok szerepéről és az előttük álló nagy feladatokról is beszélt az Origónak.

"Biztos, hogy nehezebb volt idén, és számomra értékesebb is, mert egyetértek azzal, hogy nehezebb megvédeni, mint megnyerni a Bajnokok Ligáját – mondta az Origónak Kelecsényi Ernő arra a kérdésre, hogy a tavalyi vagy az idei győzelem értékesebb-e.

A budapesti Final Fourt megnyerő Győri Audi ETO KC végképp maga mögött hagyta hét éven át tartó döntőfóbiáját, most egyértelműen uralja a női klubkézilabdát (és jó esély van arra, hogy ez még évekig így legyen). Kelecsényi Ernő az elmúlt években végigélte a kudarcokat és a sikereket, azt mondta, ez is kellett ahhoz, hogy helyén tudja kezelni, amit a győri csapat elért.

Biztos háttér a bizonytalan közegben

"Nem csak csapatként, de gazdasági vállalkozásként is büszkék lehetünk magunkra. Stabil háttér áll mögöttünk, óriási cégek támogatnak minket, és a visszajelzések alapján minden szponzorunk roppant elégedett. Úgy gondolják, jó helyre tették a pénzüket, egy klubvezetőnek ennél nagyobb elismerés nem is kell" – mondta Kelecsényi.

A női kézilabdában sokkal kevesebb pénz mozog, mint a férfiben, és nehéz erőviszonyokról beszélni. A tradicionális nagy klubok közül is több évekre eltűnik a süllyesztőben (Hypo, Valcea, Podravka), a helyükre pedig oligarchák által pénzelt, bizonytalan jövőjű klubok lépnek - mint tavaly a Valcea, vagy az idei BL-harmadik Vardar, amely két évvel ezelőtt még összesítésben 24 góllal kikapott a Békéscsabától a KEK-ben. Győrben ezzel szemben tervezhető a jövő, komoly cégek fektetnek pénzt a klubba.

Kelecsényi Ernő elnök köszönti a szurkolókat a BL-győzelem után Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Sok év kemény munkája van abban, hogy most itt tartunk. Fontos, hogy mindig tudtuk, meddig ér a takarónk, és soha nem nyújtózkodtunk túl rajta, viszont saját kereteink között mindig sikerült a lehető legtöbbet kihoznunk a lehetőségeinkből."

Tarolt a Győr Budapesten

"Remekül megszervezett kézilabdaünnep volt az első női Final Four, szerencsére jól viseltük az esélyesség terhét és a közvélemény nyomását, hiszen mindenki azt várta tőlünk, hogy megnyerjük. Az eredményekből, a játékosok mentalitásából és a stáb hozzáértéséből fakadóan a játékosainkat inkább feldobta a tét és a remek hangulat, bár én egyébként sem tartottam attól, hogy összeroppannának a lányok a nyomás alatt. Ez nem olyan csapat" - mondta Kelecsényi Ernő.

A győriek játékát sok kritika érte az idény során, a csapat kevésbé volt meggyőző, mint egy évvel korábban, de Kelecsényi szerint végig érezték, hogy jó úton jár az ETO, és ez be is bizonyosodott a budapesti négyes döntőben, ahol a szezon legjobb játékával tarolt.

"Más volt az idei csapatunk, mint a tavalyi. Nehéz megmondani, hogy erősebb volt-e, szerintem annyiból feltétlenül, hogy megvolt benne a tavalyi szezonból táplálkozó tapasztalat, egység és a győzelmekből következő magabiztosság. Voltak gondjaink szezon közben, de Ambros Martin remekül építette fel a játékunkat. Mindenki láthatta, hogy miénk a világ legjobb csapata, és ez óriási büszkeség a klub minden alkalmazottja számára."

Megvédte címét a Győri Audi ETO KC Forrás: MTI/Kovács Anikó

A döntő után a legnagyobb ellenfél, a Buducnost játékosai arról panaszkodtak, óriási előny az egyébként is erős Győrnek, hogy hazai pályán játszhat, és ha Budapest állandó helyszín marad, felborulnak az erőviszonyok.

"Korrekt körülmények között, mindenféle játékvezetői segítség nélkül nyertük meg a döntőt. Nyilván előny, ha 9000 szurkoló biztat egy csapatot, de halkan megjegyezném, hogy a Győr se idén, se tavaly nem kapott ki Podgoricában. Megértem ellenfelünk csalódottságát, de véleményem szerint nem azért védtük meg Bajnokok Ligája-címünket, mert Magyarországon volt a négyes döntő. Szerda délelőtt egyébként befutott a Buducnost elnökétől egy sportszerű, gratuláló email, amiben azt írják, megérdemelten nyertük meg a Bajnokok Ligáját. "

Tartósan az élvonalban maradni

Az elnök még emlékszik, amikor a magyar bajnokságban a kiesés ellen harcolt a csapat, ezért nagyon büszke rá, hogy nemcsak jelenleg uralja a női kézilabdát a Győr, hanem a jövő is ígéretes. "Tavaly is voltak komoly változások a keretünkben, jövőre azonban, úgy véltük, egy nagyobb vérfrissítésre van szükség a keretben. Az a célunk, hogy a csapatunk továbbra is a kontinens közvetlen elitjének tagja maradjon, ennek szellemében igazolunk játékosokat, hogy a most távozókat pótolni tudjuk."

A védekezésben kulcsfontosságú, a szezon végén visszavonuló Raphaelle Tervelt a horvát klasszis védő, Vesna Milanovic-Litre pótolja, a távozó jobbátlövők helyére pedig a német Susan Müller, illetve a veszprémi tehetség, Planéta Szimonetta érkezik. A győriek kerete tehát nem gyengül, de sokan a győriek szemére vetik, hogy kevés magyar játékossal érik el a sikereiket.

"Nem értek egyet ezekkel a véleményekkel. Egyrészt a széleken csak magyar játékosaink vannak, a döntőben láthattuk, hogy nem is akármilyenek, és Görbicz Anitával és Kovacsics Anikóval a kezdőcsapat felét magyar játékosok alkotják. Azt azonban látni kell, hogy ha valaki olyan célokért akar küzdeni, mint a Győri ETO, annak mindig a legjobbakat kell a keretében tudnia, és ha a magyar kínálatban nincs adott posztra klasszis, akkor kénytelenek vagyunk külföldit igazolni" - magyarázta Kelecsényi.

Szerinte csak azok támadják őket ilyen vádakkal, akik nem követik a kézilabdát. "Az egész veszprémi projektünknek az volt a lényege, hogy az utánpótlásunkból kikerülő tehetséges játékosok az NBI-ben rendszeres játéklehetőséghez jussanak, és így fejlődjenek. Planéta Szimonetta már nyáron csatlakozik hozzánk, és biztos vagyok benne, hogy Tóth Gabriella is hamarosan követi, de a 17 éves játékosnak ehhez még szüksége van egy évre."

A győriek a veszprémi Barabás KC-val közösen működtetett csapatukban játszatták fiatal játékosaikat, akik így nem csak magyar bajnoki, de az eredményeiknek köszönhetően nemzetközi kupameccsen is megmutathatták magukat. A veszprémi együttműködés a szezon végén lezárul, de az utánpótláskorú játékosokat illető stratégia nem változik, csak Mosonmagyaróvárra költözik a csapat.

Nemzetközi keret, magyar bajnokcsapat Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Kelecsényi elmondta, az akadémián magas színvonalú szakmai munka folyik, a Győri ETO utánpótlásában több mint 1000 gyerek kézilabdázik. Közülük a legjobbak megugorják az első csapat szintjét is, példaként említette, hogy az utóbbi években három játékos is a csapat BL-döntőjéről esett be érettségit írni.

Felkeményedik a mezőny

"Jönnek a románok, a Nagybánya mellett a CSM Bucuresti is nagyon erős lesz, bár utóbbi valószínűleg lecsúszik jövőre a BL-ről. Emellett a Vardar és a Buducnost is az élmezőny tagja marad, és arra számítok, hogy újra látunk erős dán csapatokat (nem mintha a Final4-résztvevő Midtjylland ne lenne önmagában garancia erre). A Larvik is nagyon jó csapatot rak össze jövőre, és nem szabad elfelejteni a nagyszerű Ferencvárost sem. Nem lesz sétagalopp, ha ugyanilyen eredményesek akarunk maradni, az biztos – mondta Kelecsényi.

Az elnök hozzátette, nekik csak saját magukkal szabad foglalkozniuk, ahogy eddig is tették, hiszen a Győrnek nincs kitől tartania, de mindenkire figyelnie kell, mert az összes ellenfél őket akarja elkapni. "Ez a címvédés édes terhe" – jegyezte meg.