Történelmet írna a Pick Szeged

Balogh Zsolt Berlin, 2014. május 17.
Balogh Zsolt, a magyar (k), valamint Jesper Nielsen (b) és Konstantin Igropulo (j), a német csapat játékosai a férfi kézilabda EHF Kupa Füchse Berlin - Pick Szeged elődöntő mérkőzésen Berlinben 2014. május 17-én. (MTI/
Berlin, 2014. május 17. Balogh Zsolt, a magyar (k), valamint Jesper Nielsen (b) és Konstantin Igropulo (j), a német csapat játékosai a férfi kézilabda EHF Kupa Füchse Berlin - Pick Szeged elődöntő mérkőzésen Berlinben 2014. május 17-én. (MTI/EPA/Daniel Naupold)
Vágólapra másolva!
A Pick Szeged hatalmas bravúrt bemutatva bejutott az EHF-kupa döntőjébe, ahol a román Constantát kiütő Montpellier lesz az ellenfele. A francia sztárcsapat esélyes a győzelemre, de a Szeged nagyszerű formában érkezett a berlini négyes döntőre, és ha meg tudja ismételni a Füchse elleni játékát, meglehet a klub történetének első nemzetközi trófeája. 

A magyar bajnoki ezüstérmes minden képzeletet felülmúló bravúrt hajtott végre a házigazda Berlin legyőzésével. A Szeged fegyelmezetten, szervezetten kézilabdázva végig vezetett, kiváló védekezésének köszönhetően 22 gólon tartotta a Bundesliga ötödik helyén álló Berlint.

A szegediek a szezon legjobb játékát nyújtották, gyakorlatilag nem volt gyenge teljesítmény a csapatban. Támadásban a szezon felfedezettje, Balogh Zsolt volt a legeredményesebb hat góllal (harmadik a sorozat góllövőlistáján 55 találattal, a versenyben levők közül Gajic és Simicu 63-63 gólnál tart), de a védekezés oszlopa, Ilyés Ferenc is jól megszórta magát. A szegediek nyerő embere azonban a végig remeklő Mikler Roland volt, akinek a döntő lesz az utolsó meccse szegediként, nyáron Veszprémbe költözik.

A 2003-ban Bajnokok Ligáját nyerő Montpellier-ben hárman is ott vannak a BL-győztes csapatból, az edző Patrice Caneyer, a balszélső Michael Guigou és Thierry Omeyer. A korosodó klasszisok mellett a legnagyobb francia ígéret, William Accambray is a csapatot erősíti, ő azonban a románok elleni elődöntőben megsérült, és nem is játszhat a döntőben. Az ő kiesése komoly csapás a franciáknak, és jelentősen növeli a Szeged esélyeit. Érdekesség, hogy a Montpellier két ásza, Omeyer és Accambray nyáron azért szerződik a PSG-hez, hogy a Pick Szegedhez érkező José Manuel Sierrát és Antonio Garciát pótolja.

Balogh Zsolt a Füchse Berlin elleni elődöntőben Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

A Szeged egész évben hullámzó játéka, úgy néz ki, a Final4-ra ért össze igazán, de a magyar csapat számára szokatlan lesz, hogy 24 órán belül két nemzetközi iramú meccset játsszon. A fizikai felkészítés mellett mentálisan is topon kell lennie a magyar ezüstérmesnek, ha ellenfele akar lenni a francia sztárcsapatnak.

A Pick Szeged története első nemzetközi kupadöntőjére készül, eddig két elődöntő (egy City-kupa és egy KEK) volt a legjobb eredménye. Magyar csapat korábban csak egyszer játszott döntőt az EHF-kupában, illetve elődjében: a Győr 1986-ban meg is nyerte az IHF-kupát. Magyar férficsapat utoljára 2008-ban nyert nemzetközi kupát (KEK, MKB-Veszprém), tökéletes születésnapi ajándék lenne Juan Carlos Pastor edző számára, ha a Pick lenne a következő.

EHF-kupa, döntő:
Montpellier Agglomeration HB-Pick Szeged
05.18., vasárnap, Berlin, 15:35 TV: DigiSport1