Vágólapra másolva!
Miután Madaras Norbert után Varga Dániel és Varga Dénes is Magyarországra igazol, a nyári Eb-re készülő válogatottnak feltehetően nem lesz egyetlen légiós tagja sem, ami Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint nem biztos, hogy szerencsés. Közben az OSC az ezüstérmes Szeged eddigi névadó szponzorával a háta mögött elvitt hét játékost a bajnok Egerből, Szolnokon pedig világverő csapat épül.

Az idén július 14. és 27. között Budapesten rendezik a vízilabda Európa-bajnokságot. A felkészülés küszöbén a tavaly világbajnokságot nyerő magyar válogatott esélyei szempontjából is fontos változások zajlanak a hazai bajnokságban: várhatóan a keret 90 százaléka klubot vált. Előállhat az a helyzet, hogy az Eb-re csak hazai klubban szereplő játékosai lesznek a válogatottnak. Főleg az OSC és a Szolnok esik át komoly vérátömlesztésen, ami a válogatott mellett a magyar klubok BL-esélyeire is hatással lehet.

Az OSC új vezetőedzője a Szegedről érkező Vincze Balázs lesz, aki három játékost, köztük a világbajnok Decker Ádámot is magával hozta a fővárosba. Az új együttes másik, nagyobbik fele a bajnoktól érkezik: az Egert hét pólós – például a világbajnok Bátori Bence és Gór-Nagy Miklós – hagyta ott az OSC kedvéért. A már eddig is erős Szolnok megszerezte az olimpiai bajnok Madaras Nobertet és a világbajnok Nagy Viktort, sőt érkezik a Rijekából Varga Dániel és a testvére, Varga Dénes is.

Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint ezt a nagy jövés-menést minél hamarabb le kellene zárni, hogy ne nyomja rá a bélyegét a felkészülésre. "Fontos, hogy a klubváltások után már csak az Európa-bajnokság legyen a játékosok fejében" – mondta az Origónak Benedek.

Jó-e, ha minden válogatott itthon pólózik?

"Abból a szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, hogy vannak támogatók, gazdag klubok, amelyek megtehetik, hogy a legjobbakat is hazahozzák. De nekem nem volt bajom azzal, hogy a legjobb külföldi csapatokban játszanak a játékosok. A saját pályafutásomból is tudom, csak a javukra szolgál, ha erős klubokban légióskodnak. Varga Dénesnek és Dánielnek, például, szakmailag és emberileg is előnyére vált, hogy a világ legjobb csapatában, a Rijekában pólóztak" – magyarázta Benedek Tibor.

Gergely István, a válogatott csapatvezetője és kapusedzője szerint a felkészülés elején nehézségeket is okozhat egyes játékosoknak, hogy még nem teljesen hagyták el a régi klubjukat. "Lélekben még ott vannak a rájátszás meccsein, és mindenki azért váltott, mert azt reméli, hogy anyagilag, szakmailag jobb helyre kerül. De ez a válogatott első hetén lesz csak probléma, attól kezdve elfelejti a csapat, a sok új inger – edzés, videózás – miatt képtelenség mással foglalkozni. Aki mégis ebbe a hibába esik, az el fog búcsúzni a válogatottól" – mondta az Origónak az olimpiai bajnok kapus.

Gergely István ugyanakkor amondó, hogy a magyar pólósok hazatérése jót tesz a válogatottnak, mert így jobban figyelemmel lehet kísérni a játékosokat, gyakrabban lehet nekik közös edzést tartani. "Az olimpia előtt nagyon fontos, hogy együtt tudjunk készülni. Már csak egy év van az olimpiai felkészülésig, de aki hazajön, az két évre kötelezi el magát, és én ennek örülök" – így Gergely.

Benedek Tibor nem feltétlenül örülne annak, ha a teljes válogatott az ob I-ben szerepelne Forrás: MTI/Bugány János

A jövő évi bajnokság egyik nagy esélyese lesz az Orvosegyetem Sport Club (OSC), amely tavaly csak 11. lett a bajnokságban, az idén viszont új névszponzora lett, a bronzérmes Szegedtől távozó A-Híd Zrt. Sokan meglepődtek azon, hogy az építőipari cégcsoport egyszer csak átpárolt egy fővárosi klubhoz. Apáthy Endre, az A-Híd ezt azzal magyarázta a Vlv.hu-nak, hogy a cégnek nézeteltérései támadtak a szegedi városvezetéssel arról, hogy a helyi futballcsapatnak kell-e adni az önkormányzati támogatást, vagy a vízilabdásoknak. "Szégyenszemre a Szeged az egyetlen olyan csapat, amelynek a BL-meccseit egy másik városba, Hódmezővásárhelyre kellett vinni, és hiába küzdöttünk, meg áldoztunk pénzt is arra, hogy fedett uszodája legyen a városnak, ezt nem sikerült megvalósítani" – mondta Apáthy, hozzátéve, hogy az döntött az OSC mellett, hogy "itt tiszták a viszonyok, az önkormányzat teljes mellszélességgel mellénk állt".

Két évre megvan a pénz

Az 1960-ban alakult OSC a nyolcvanas évek elejéig hétszer volt magyar bajnok, kétszer pedig a BEK-et is megnyerte. Tavaly nyár óta – 27 év szünet után – a Kondorosi úton pólózhat a csapat, a Nyéki Imre Uszodában, és a tervekben szerepel egy nyitott uszoda megépítése, amelyet később be is fednének majd. Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője az OSC csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, az új, 33 méteres medencét 120 millió forinttal támogatja az állam, de pályáznak majd TAO-támogatásra is.

Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója azt mondta az Origónak, hogy az OSC-nek szánt támogatás összege nem nyilvános, de azt elárulta, hogy a költségek nagyobb részét a vállalat, kisebb részét az önkormányzat állja. A szerződések alapján a következő két év finanszírozása biztosított. A vezérigazgató szerint nem üzleti megfontolásból támogatják a csapatot, hanem "a sport és a társadalom iránti elkötelezettségből".

Decker Ádám az OSC egyik nagy fogása Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az OSC nézőszáma átlagosan 100-150 volt az előző szezonban, de ez változhat, mert az új csapatban hemzsegni fognak a sztárok. Az új edző a Szegedtől érkező Vincze Balázs lesz. Szegedről Újbudára igazol a válogatott Decker Ádám, illetve Hegedüs Gábor és Juhász Zsolt. Az Egerből hét pólóst is megszerzett az OSC: a kapus Bisztritsányi Dávid, illetve Bátori Bence, Bundschuh Erik, Gór-Nagy Miklós, Kovács Gábor, Salamon Ferenc és Kevin Graham szerepel ősztől a fővárosi csapatban. Drasko Brguljan a Jug Dubrovnikot és a Budvát kikosarazva döntött az OSC mellett, és érkezik az egykor Szegeden pólózó, új-zélandiból ausztrállá lett Joseph Kayes is. Az OSC-nél nem titkolt cél a dobogó, sőt a bajnoki döntőbe kerülés.

Szolnokon BL-esélyes csapat épül

Szolnokon eközben akár a BL-győzelemre is esélyes csapat alakul. Mindhárom szerb légiós (Zivko Gocic, Stefan Mitrovic, Milan Aleksic) marad az ezüstérmes csapatnál, és biztosan érkezik a 2011-es és 2012-es év legjobb magyar pólósa, Madaras Norbert, illetve a tavalyi vébén parádézó kapus, Nagy Viktor, valamint Tóth Márton és Mezei Tamás. Az igazán nagy dobás ugyanakkor, hogy a válogatott két alappillére, a csapatkapitány Varga Dániel és fivére, a vb legjobbjának választott Dénes is Szolnokra igazolt Rijekából.

Kovács István, a Szolnok szakmai igazgatója szerint a válogatott és a klubok nemzetközi szereplése között szoros a kapcsolat, mivel ezeket a mérkőzéseket ugyanazok a bírók vezetik. "Ha egész évben azt látják egy csapaton, hogy jól teljesít, az kihat a válogatott teljesítményére is" – mondta a szakember a DigiSportnak. Egy olyan csapatot szeretnének felépíteni, mint amilyen a Honvéd volt a 2000-es években, a Pro Reccóhoz viszont nem lehet hasonlítani a csapatot, mivel – Kovács szerint – az olaszok anyagi feltételeivel egyetlen magyar csapat sem tud versenyezni. A Szolnok névadó szponzora a kormányközeli építőipari óriás, a Közgép, a kiemelt főszponzor pedig az állami tulajdonú Magyar Földgázkereskedő Zrt.

Madaras Norbert végül nem a szülővárosába, Egerbe igazolt. A Szolnok Kovács István szerint már évek óta csábította Forrás: MTI/Kovács Anikó

Kovács István azt vallja, hogy jó időben kell megkeresni a játékosokat, és akkor lehet esély a megszerzésükre. Az olimpia után a siker miatt szívesen hazaköltöznek a játékosok, előtte pedig azért, mert szeretnének minél többet együtt lenni a válogatottal, ráadásul így nem kell sokat utazniuk. Kovács szerint Madaras Norbert is az olimpia miatt tért haza, pont jó időben kapta a Szolnok megkeresését. "A cél a Magyar Kupa és a bajnoki cím megszerzése, illetve a Final Fourba vagy a Final Sixbe kerülés a BL-ben."

Benedek Tibor szerint is pozitívum lenne, ha a BL-végjátékban is érdekelt lenne egy erős magyar csapat, mivel a magas színvonalú sorozat a játékosok fejlődését biztosítja – igaz, egy kicsivel kevesebb idejük maradna így a pihenésre.

Nulla forint nulla fillér

Muszbek Mihály sportközgazdászt meglepte, hogy az A-Híd a Szeged helyett egy fővárosi klubot támogat. "Több mint szokatlan, hogy egy főtámogató pár száz kilométerrel arrébb folytatja. Egy cég rendszerint azért lesz főtámogató, mert olyan üzleti potenciált lát egy csapatban, amely alapján leteszi a voksát mellette. Az pedig kizárt, hogy az OSC marketingértéke nagyobb lenne, mint a Szegedé" – magyarázta az Origónak Muszbek. Hozzátette, szurkolói szemmel örvendetes, ha kiegyensúlyozott lesz a bajnokság, és nemcsak az első három helyezettnél nézik száznál többen a bajnokikat, hanem máshol is."

Muszbek Mihály szerint komoly probléma, hogy a magyar ob I-nek a döntőn kívül sem a helyszínen, sem a tv-ben nincsen nézettsége. "Sportgazdasági szempontból teljesen értékelhetetlen, nulla forint nulla fillért ér, ha a BVSC játszik a Péccsel. Ha Magyarországon a vízilabda holdudvarában feltűnnek olyan emberek, akiknek a díszpáholy kapcsolati tőkét jelent, a pólósok játékjogának a majdani eladása pedig komoly értéket képvisel, az rendben van. De itthon nem beszélhetünk játékoskereskedelemről, és közben néző sincsen. Ez egy olyan sportág, amelyet a játékosok magas szakmai színvonalon, klubcsapat szinten számottevő nézői érdeklődés nélkül játszanak. A vízilabdát sportgazdasági bevételekből – átigazolás, pénzdíj, marketing – kellene fenntartani, de ennek egyik eleméből sem lehet."

A sportközgazdász szerint az a baj, hogy a sportágat nagyon kevés országban játsszák. "A póló reformereinek – Faragó Tamás, Gergely István – igazuk van, amíg a póló nem érthető a nézők számára, addig a sportágnak nincsen reménye arra, hogy tömött uszodák előtt rendezzék a meccseket. Bárcsak egyszer megélnénk, hogy a feketepiacon egy normál jegyár ötszöröséért kínálnak egy belépőt, és nem lasszóval kell fogni a Final Four résztvevőit, mert mondjuk 500 millió forint a pénzdíj. A spanyol és a német klubvízilabda mára halott, az olasz póló tündöklése pedig egy-két ember pénztárcáján múlik. Ma már csak balkáni pólóról beszélhetünk, esetleg még az USA-ban kiemelhető az egyetemi vízilabda."