Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-bajnokság dobogósai nem, a negyedik helyen végzett Diósgyőr viszont vállalná a részvételt ősztől a kontinentális elitnek számító Euroligában.

A bajnok PINKK Pécsi 424 ügyvezetője, Berényi Csaba elmondta, már a sikeres döntő után megnézték, hogy anyagilag el tudnák-e viselni az Euroliga által jelentett többletterhet. "Jövő hét elején kell jeleznünk, hogy vállaljuk-e a szereplést, egyelőre nem tudok biztosat mondani, a napokban még befuthat valami. Ez pusztán pénzkérdés, az Euroligának csak normális költségvetéssel lehet nekivágni" - jelentette ki.

A hazai meccseit a komlói csarnokban vívó PINKK-kel szemben a fináléban 3-2-re alulmaradt PEAC-Pécs háza táján sokkal egyértelműbb a helyzet. "Nem tudjuk vállalni az Euroligát, ehhez nem adottak nálunk az anyagi feltételek" - nyilatkozta Mészáros Zalán ügyvezető, hozzátéve: a klub a második vonalnak számító Európa Kupában gondolkodik.

A bajnoki harmadik Uniqa Euroleasing Sopron ügyvezetője, Török Zoltán azt közölte, hogy 16 év után nélkülük indul a következő Euroliga-idény, mivel csökkentett büdzséjükkel csak az EK-szereplést tudják vállalni.

"Csökken az Euroliga létszáma, így pont azok a csapatok esnek ki, akik a valódi versenytársaink voltak. Mivel két csoportot terveznek kialakítani, így a három orosz induló mellett előfordulhat, hogy kettővel is egy csoportba kerülnénk. Ez túl nagy rizikó, kigazdálkodhatatlan költséggel járna" - idézte a soproniak honlapja Török Zoltánt. "Mindemellett az erős mezőnyben, lehetőségeinket figyelembe véve nem lehetne reális célként kitűzni a rájátszást, ez pedig soha nem volt jellemző ránk. Reményeink szerint az Európa Kupában sikeresebbek lehetünk, ott a valós helyünk az élmezőnyben van."

A bronzcsatában a soproniakkal szemben 2-0-ra alulmaradt Aluinvent DVTK Miskolcnál ugyanakkor jó esély van arra, hogy beugróként képviseljék a magyar színeket az európai elitben. "Hivatalos felkérést még nem kaptunk, de már tárgyaltunk a kosárszövetséggel, a klubtulajdonossal és a szponzorokkal is. Ennek alapján azt mondhatom, hogy nagy valószínűséggel vállalnánk a szereplést" - jelentette ki Szabó Tamás ügyvezető, hozzátéve: legalább 200 millió forint szükséges ahhoz, hogy kigazdálkodják az Euroliga-szezont.

Bodnár Péter, a szövetség főtitkára elmondta, hamarosan megérkezik az európai szövetségtől az a dokumentáció, amely tartalmazza a következő idényre vonatkozó szabályzatot és nevezési díjakat. Ezt továbbítják a szóba jöhető kluboknak a bajnoki sorrend alapján, majd a visszajelzések alapján az elnökség június 17-én dönt az indítandó csapatról. Az Euroliga csoportjainak sorsolására június végén kerül sor.