Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr az MKB-MVM Veszprémnek, így nem jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi fináléjába, mert a kölni négyes döntő első elődöntőjében 29-26-ra kikapott a német THW Kiel csapatától. Nagy László és Momir Ilic támadásban gyengébb volt, Renato Sulic fegyelmezetlensége és piros lapja pedig döntőnek bizonyult. A harmadik helyért a Barcelona következik.

Eredmény, férfikézilabda-BL, Final Four, elődöntő
MKB-MVM Veszprém - Kiel (német) 26-29 (13-13) - az élő közvetítés
Köln, Lanxess Arena, 20 ezer néző
v.: Krstic, Ljubic (szlovén)
gól: Sigurdsson 7, Palmarsson 7, Wiencek 4, Ekberg 3, Jicha 3, Zeitz 2, Vujin 2, Sprenger 1, illetve Ilic 5/3, Nagy 5, Ugalde 4, Vilovski 2, Iváncsik G. 2, Chema Rodriguez 2, Sulic 2, Ruesga 2, Gulyás 1, Iváncsik T. 1

A két csapat a 2012-13-as idényben négyszer is összefutott egymással, akkor a német csapat háromszor nyert. Az egyetlen győzelmet 2012. október 18-án Veszprémben aratta Carlos Ortega együttese (31-30), Kielben 32-21-re kikapott, aztán a negyeddöntőben - eléggé vitatott összecsapásokon - kétszer is a németek nyertek (31-32, 28-29).

Akkor a veszprémiek azt kifogásolták, hogy a játékvezetők jobban tisztelték a németeket, de ez az első félidőben a kölni Lanxess Arenában is érződött, amikor egy tiszta lábat és egy visszahúzást elengedve kontralehetőséghez juttatták a Kielt.

Nagy László támadásban ezúttal nem tudott annyit hozzátenni a Veszprém játékához Forrás: AFP/Marius Becker

Pedig az első félidőben uralhatta volna a játékot a magyar bajnok, hiszen felállt fal ellen a Kielnek esélye sem volt, egyedül Palmarsson tudta átlőni a magyar belső embereket. Ugyanakkor Jichát blokkolták Nagy Lászlóék, Vujinból bolondot csinált Alilovic, viszont támadásban elkövetett hibákból tökéletesen kontrázott a Kiel, és ezzel tartotta magát meccsben.

Vagy inkább a Veszprém tartotta életben a kieli reményeket. Egyrészt naggyá tette a céltalanul kapálózó Sjöstrand helyére beállt Palickát, másrészt, amikor 11-8-as vezetésnél Ortega mester kis pihenőt adott Nagy Lászlónak, ez a magyar bajnokot zavarta meg, és pillanatok alatt elolvadt az előny. A félidő 13-13-mal zárult, és reménykedhettünk, hogy esetleg a második félidőben sikerül javítani.

Óriási harc volt a pályán Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

16-15-ös előnyről a Kiel úgy csinált egy 4-0-s sorozatot, hogy Palicka egy alkalommal még a feje fölé emelt lábbal védte Chema ziccerét. De a csata talán akkor dőlt el, amikor Sulic agya elborult, és lekönyökölve ellenfelét piros lappal kizárta magát. Ezzel nemcsak első számú beállósát veszítette el a csapat, de a védekezés egyik kulcsemberét is.

A támadójáték elképesztően gyenge volt, Nagy László és Ilic támadásban nem tudta hozni azt a formát, ami egy ilyen meccsen elvárható lett volna, és az elszórt labdákból a Kiel 18 (!) gólt szerzett gyors lerohanásból, ami példátlan egy BL-elődöntőben. A vége 29-26 lett a német együttesnek, a Veszprém vasárnap a harmadik helyet még megszerezheti.

"Az első félidőben nyolc gólt kaptunk lerohanásból, a második félidőben is átrohantak rajtunk, ezen múlt. Készültünk, mégis beleszaladtunk. Fájó a vereség" - nyilatkozta a DigiSportnak Nagy László.

"Nem azt történt, amire számítottam, és ez főleg a második félidőre vonatkozó megállapításom. Sulic kiállítása után próbáltam átszervezni a védelmünket, de a kiválása az egész csapatot visszavetette. Sok volt a hibánk, jóval több, mint amennyit egy BL elődöntőben el lehet követni. Még este le kell ülnöm a játékosaimmal, hogy lelket verjek beléjük, de azért is, hogy a mérkőzésünk felvételét elemezve le tudjuk vonni a tanulságokat. Csalódott vagyok, de igyekszem túltenni magamat a vereségen" - nyilatkozta Carlos Ortega a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

"Büszke vagyok a játékosaimra, a közönségünknek pedig köszönettel tartozom. A második félidőben döntöttük el a mérkőzés sorsát, de ehhez az is kellett, hogy az első harminc percben nem hagytuk elszökni a már három góllal is vezető Veszprémet. Egy hét leforgása alatt először minden erőnket bevetve megnyertük a Bundesligát, és most a Bajnokok Ligájának a döntőjére készülthetünk. Nem szokásom egyetlen játékos teljesítményét kiemelni, de most mégis megteszem ezt. Kapusunknak, Andreas Palickának oroszlánrésze volt abban, hogy a vasárnapi döntőben egy még szebb álom teljesítésére is vállalkozhatunk” - vélte Alfred Gislason, a Kiel izlandi edzője.

A 2010 óta létező BL Final Fourban eddig csak német-spanyol, illetve spanyol-spanyol döntőt rendeztek, ez a sorozat most sem szakad meg.

Eredmény, férfikézilabda-BL, Final Four, 2. elődöntő:
Flensburg (német) - Barcelona (spanyol) 41-39 (18-17, 32-32, 33-35, 36-36) - büntetőkkel
Köln, Lanxess Arena, 20 ezer néző

Döbbenetes mérkőzést játszott egymással a Barcelona és a Flensburg a férfi kézilabda Bajnokok Ligája második elődöntőjében. A német együttes meglepően jól kézilabdázott, de a félidei 18-17-es előny ellenére kevesen fogadtak volna a végső győzelmükre.

Főleg azok után, hogy a csapat a 34. percben még 21-18-ra vezetett, de a Barca innen fokozatosan felőrülte az ellenállását. A 40. percben már a spanyolok neve mellett volt hárommal több gól (25-22), Saric kiválóan védett, és az 52. percben Rutenka a negyedik Barca-hetest értékesítve 32-26-ra növelte az előnyt.

Ami innen kezdve történt, az maga volt a csoda: a Fléensburg az utolsó nyolc percben nem kapott gólt, de Glandorf három, Wanne kettő és Radivojevic egy góljával 32-32-re mentette a meccset.

Jöhetett a hosszabbítás, ahol a Barca végig vezetett, két alkalommal is két gól volt az előnye, de a vége 36-36 lett, jöhettek a büntetők. Egyetlen hetes maradt ki, Karabatic lövését kivédte, így a Flensburg 41-39-re nyert és bejutott a fináléba.

A vasárnapi program

a 3. helyért:
15.15: Veszprém - Barcelona

döntő:
18.00: Kiel-Flensburg