Vágólapra másolva!
A csoport talán leggyengébb tagja ellen nyögvenyelősen pólóztak a magyarok, végül a harmadik negyedben nyújtott jó játékkal és 5-1-es részeredménnyel sikerült csak legyőzni a franciákat a margitszigeti Eb második napján. Úgy tűnik, a franciák ellen 16-5-re nyerő szerbek egyelőre jobb formában vannak. Amiben bízni lehet, hogy a magyar szurkolók a Benedek-csapat keddi játékát is nagy-nagy lelkesedéssel fogadták.

Férfivízilabda-Eb, B csoport, 2. forduló:
Magyarország - Franciaország 12-7 (2-2, 2-1, 5-1, 3-3) - az élő közvetítés
gól: Varga Dániel 3/1, Madaras 2, Erdélyi, Hosnyánszky, Vámos, Varga Dénes, Decker Á., Tóth M., Hárai 1-1, illetve Bodegas 3/1, Khasz, Peisson, Marzouki, Camarasa 1-1
ötméteresből: 1/2, illetve 1/1

A drukkerek mindennel elégedettek a póló-Eb-n, kezdve attól, hogy két meccsre (kedden például a horvát-spanyolra, majd a magyar-franciára) mindössze kétezer forintért lehetett belépőt kapni. "Hallottam, hogy a Fradi-Chelsea-re legalább hat, rosszabb esetben több tízezret kell kicsengetni, na, ezek alapján mondhatom, jó nekem, hogy utálom a focit, és imádom a pólót" - mutat rá a franciák elleni jegyére a 40 év körül István, majd elkezd sietni a bejárat felé, mint mondja, szeretné a csoport mindkét meccsét is megnézni.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Bár a magyarok esti mérkőzése papíron nem volt rangadó, Madaras Norberték itthoni népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy voltak olyanok - többen is -, akik szabad jegyekre pályáztak az uszoda előtt. "Jegyet keresek, van eladó jegye?" - kérdezi tőlünk egy bőven nyugdíjaskorú férfi. Visszakérdezünk, mennyit adna érte, és hamar kiderül, hogy itt azért nincsen olyan 5000 százalékos infláció, mint például a focivébén. "Mennyit, mennyit, hát amennyibe kerül. Ha kétezerbe, akkor kétezret. Na jó, mondjuk plusz kétszáz forintot nem sajnálnék érte. De az is igaz, hogy nem vagyok pólófanatikus, de kíváncsi vagyok a benti hangulatra."

Menő az arcfestés

"Vállra kérhetem?" - kérdezi az arcfestést ingyenesen elvállaló önkéntest egy fiatal, barna hajú lány, a válasz természetesen igen, majd odahívja a barátait is, kezdődhet a festészet. Bár még csak az elején járunk az Eb-nek, a drukkerek igyekeznek mindenüket piros-fehér-zöldre festeni, vagy magyar zászlókkal felszerelkezni. A hazai atmoszférához ez is sokat hozzátesz.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Bár itt nincsen VIP-bejárat, bárki lépten-nyomon hírességekkel találkozhat, lelkesen közelített például a helyszín felé Benedek Tibor szövetségi kapitány apja, a Jászai Mari-díjas színész, Benedek Miklós, majd feltűnt Szöul öttusázó olimpiai bajnoka, Fábián László.

Bármit rendezünk, az jó sül el

"Én nem is bánom, hogy összekerültünk a szerbekkel és a horvátokkal, mert így legalább a csoportkör után nem kaphatjuk őket" - világít rá a kőkemény csoportbeosztás egyetlen előnyére a MOB sportigazgatója. "Ma is a férfiak játszanak, de ne feledkezzünk meg a nőkről sem, ők is jók, én személy szerint mindkét magyar csapatot a döntőben szeretném majd látni."

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Fábián felidézte, hogy mennyire jó volt 13 éve is a budapesti Eb-rendezés, amelyre már csak azért is jól emlékszik, mert akkor ő volt a szervezőbizottság elnöke. "Magyarországon mindig is szeretni fogják a vízilabdát, de ha megnézzük, bármilyen világeseményt rendeznek nálunk - legyen szó öttusáról, birkózásról vagy cselgáncsról -, az biztosan jól sül el."

Gyenge kezdés

Ahogy közelítünk a sajtóbejárat felé, egy police feliratú szalagot látunk a földre terítve, hamar kiderül, nincs gond, viszont aki erre futna vagy biciklizne, annak vissza kell fordulni. Bent pedig már 95 százalékos telt ház várja a francia és a magyar csapatot - a horvát-spanyol 8-8 lett -, az első őrjöngésre nem is kell sokat várni, a magyarok elhozzák a labdát.

Az egyik lövés ugyan a kapu mögötti kamerát találja telibe, utána Varga Dénes távolról már nem hibázik, aztán Hárai Balázs becsavarja. Nagyon úgy tűnik, itt magyar gólparádé lesz, viszonyítási alapnak a szerbek 16-5-ös hétfői sikerét lehet tekinteni, főképp, hogy a gólkülönbség akár döntő is lehet majd.

Volt mit megbeszélni az elején. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Éppen ezért nem volt jó látni, hogy előbb egy ötméteresből, majd egy közelről behúzott góllal egyenlítenek a franciák.

Benedek Tibor időt is kér, de ez sem segít, mert Hosnyánszky Norbert fölé lő. A spanyolok ellen is 2-2 volt az első negyed után, mégis, mennyire más ez és az a 2-2.

A folytatás sem az igazi

A lanyha 2-2 után a közönség persze - már a következő negyedben - a 3-2-es vezetés megszerzésének is úgy örült, mintha Eb-t nyertünk volna, de ez így is van rendjén, ezért nagy előny a hazai pálya. De valami mégsincs rendben, mert a franciák ismét egyenlíteni tudnak, majd egy óriásit sóhajt a lelátó, Madaras ugyanis elhibázza - csúnyán fölé dobja - a megítélt ötméterest.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

A közönség persze kitart, pedig kevés a gól, ami a magyarokra nézve komoly kritika. A negyedikre is a negyed végéig kell várni, ekkor Varga Dániel eredményes ötméteresből. Benedek Tibor időt kér, a közönség pedig hullámzik, a nagyszünet előtt még két Nagy-védést lehetett ünnepelni (4-3).

Jót tett a szünet a mieinknek, főleg Vámos Mártonnal történhetett valami, a balkezes világbajnok ugyanis a vízből kiemelkedve óriási gólt dobott, mindössze 19 másodperccel a kezdés után (5-3). De csak nem sikerül lemorzsolni az ellenfelet, Erdélyi Balázs kapufát dob, a franciák pedig emberelőnyben ismét közelebb lopakodnak (4-3).

A harmadik negyedben jött a fordulópont

Ekkor azonban sikerült fejben és testben is odatennie magát a válogatottnak, Hosnyánszky közeli, Varga Dániel távoli, majd Madaras jobbról bevágott góljával hirtelen 8-4 lett az állás. Varga Dániel még azért egyet belőtt a harmadik negyedben.

A záró negyedben potyogtak a gólok, méghozzá ugyanolyan arányban (a magyar csapatban Erdélyi, Madaras és Decker volt eredményes), így 12-7 lett a vége a meccsnek. Ha optimisták akarunk lenni, azt mondjuk, így kell egy negyednyi jó játékkal meccset nyerni. Egy meccs azonban a szerbek és a horvátok ellen négy negyedből áll majd, szóval még van mit csiszolni a játékon.

További keddi eredmények:
A csoport:
Montenegró - Oroszország 15-7 (5-1, 3-2, 4-2, 3-2)
Olaszország - Románia 9-4 (1-1, 3-1, 4-1, 1-1)
Görögország - Grúzia 15-6 (4-1, 6-1, 3-3, 2-1)

B csoport:
Szerbia - Németország 12-7 (3-2, 3-1, 3-2, 3-2)
Horvátország - Spanyolország 8-8 (3-2, 2-2, 1-2, 2-2)