Vágólapra másolva!
A világbajnoki harmadik hellyel sosem látott sikert ért el az U17-es női kosárlabdaválogatott és ez kihatással lesz a magyar női kosárlabdára - nyilatkozta az Origónak Farkas Sándor. A felnőtt szövetségi kapitány arra számít, hogy a nyáron sikeres fiatalok közül 2-3-an bekerülhetnek a jövő évi keretbe. 2015-ben ugyanis női kosárlabda Európa-bajnokságot rendez közösen Románia és Magyarország.

Sikerben fürdik a magyar női kosárlabda. Mind a három, pontosabban 4 utánpótlás-válogatott nemzetközi sikereket ért el. Az U18-asok és az U20-asok felkerültek az Európa-bajnoki A-csoportba, az U16-osok pedig eleve ott szerepelnek. Közben a 17 éves lányok a világbajnokságon 3. helyet értek el a házigazda cseheket legyőzve a bronzcsatában.

Példátlan siker, amely az új versenyrendszernek is köszönhető

Farkas Sándor másfél éve vette át a női szakáirányítását. Ő felel az utánpótlásért és a felnőtt válogatottért is. Szerinte a fiatalok sikereit igazolja egy tavaly bevezetett szabály. Ez azt írja elő, hogy az elsőosztályú felnőtt bajnoki meccsek első félidejében kötelező jelleggel pályán kell legyen egy 20 év alatti játékos. "Az utánpótlástornákon láttam, hogy micsoda rutint szerztek így a fiatalok és ez kamatozott az éles meccseken. Nem véletlenül nyertek meg 3, sorsdöntő hosszabbításos mérkőzést is az utánpótlásválogatottak. Studer Ági parádéja a csehek elleni hosszabbításban, az U17-ben, felejthetetlen volt" - lelkendezik a szakvezető.

A felnőttválogatottban is számít a fiatalokra

Az már egy másik kérdés, hogy ebből a csikócsapatból hányan lehetnek ott a 2015-ös, hazai rendezésű felnőtt Európa-bajnokságon. "A 17 éves Dubei Debi, ha felnőtt válogatott lett volna a nyáron, akkor nem lehetett volna ott a korosztályos versenyen és biztosan elmaradt volna a világbajnoki érem" - fejtegeti Farkas Sándor.

Dubei Debi a csehországi U17-es világbajnokságon Forrás: MKOSZ

Jövőre tehát az U20-asok sikeremberei számíthatnak válogatott meghívóra. A mester nem akar neveket mondani, inkább posztokban gondolkodik. Egy center, egy bedobó és egy irányító volna a logikus építkezés. Szamosi Amadea, Szabó Fanni nevének említésekor inkább mosolyog, mint mondja: korai volna konkrétumokat említeni.

Hét hiányzó és sok kérdőjel a felnőttválogatottban

Amikor a felnőttekről kezdünk el beszélgetni Farkas Sándor már keresi a szavakat. Próbál pozitívumot találni abban, hogy tavaly és idén nyáron is csak a kiegészítő embereket tesztelhette. A diósgyőri Bálint Réka vagy a szekszárdi Zele Dorina nevét hozza fel jó példaként. "Ők olyanok lehetnek, akik csereként bravúrkosarakat érhetnek el, vagy Dorina új sebességet adhat a játéknak" - mondja a szakvezető a dolog jó oldalát nézve.

Farkas Sándor a Magyarország-Románia felkészülési kosárlabda-mérkőzésen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A gond az alapemberekkel van. A csapatkapitány Honti Katán kívül heten hiányoztak idén. Bujdosó Nóra, Fegyverneki Zsófia, Krivasevics Tijana (ő legalább tavaly velünk volt), Zsovár Orsolya, Raksányi Kriszta, Szécsi Orsi és Allie Quigley, egy komplet kezdőötös és két remek csere. "Ugye velük mennyivel könnyebb volna" - kérdez vissza költőin a szövetségi kapitány.

Szükség volna a magyar állampogár Quigley-re

Allie az egyetlen "magyar" játékos, aki jelenleg az amerikai topligában, a WNBA-ben játszik és ott 10 pont felett átlagolt a Chicago Sky színeiben. Azt azonban nem lehet tudni, hogy jövőre erősíti-e a magyar válogatottat. Jogi kérdésről van szó, állítólag a szerződésében az áll, hogy két évet köteles magyar színekben játszania. Az elmúlt 3 év során ebből egyet tudott le. Farkas Sándor erről nem foglal állást, csak reméli, hogy 2015-ben rendelkezésére áll majd a magyar amarikai. Fura helyzet, de ez van - ezt már mi tesszük hozzá.

A csoportkörön túl kellene jutni az Eb-n

Rendezőként a válogatottnak nem kellett selejtezőt játszani, ez nem jött rosszul, mert utoljára 2009-ben szerepeltek a magyar kosárlabdás nők kontinensviadalon. Utána csak selejtezőtornák jutottak. Most tovább kellene jutni az Eb-csoportból, amire 2003-ban volt utoljára példa, az akkori 10. hely amúgy nem túl fényes eredmény, de most elégedettek is lehetnénk vele. "Addig is havi 2 napon közösen készülnének a lányok a bajnokság alatt is, feltéve, ha mindenki el tud jönni" - fogalmazza meg óhaját Farkas Sándor. A kérdés persze az, hogy mit szólnak ehhez a tervhez a klubok, akik általában félve engedik el sztárjaikat az ilyen összetartásokra.

Ha játszanak a tinédzserek, lesz jó magyar női kosárlabda

Amikor ehhez a ponthoz érünk a szakemberrel, magától kanyarodik vissza az idei sikerkovácsokhoz, az utánpótláskorúakhoz.

ezért is erőltettem a kötelező pályáralépést - érvel saját "találmánya" mellet Farkas Sándor.

Az U18 megnyerte a B-csoportos Európa-bajnokságot Forrás: MKOSZ

Érezni a hangján, hogy nagyon bízik a tinédzserekben, akik közül többen európai szintű játékosok lehetnek. Arról már nem is beszélve, teszi hozzá az U16-osok debreceni Eb-meccsére sietve, hogy "itt vannak a remek 1998-99-ben születettek is. Nagyon bízom bennük is, a horvátokat mindenképpen le kellene győzni és akkor megvan a bentmaradás" - köszön el a felnőtt szövetségi kapitány.