Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott Portugália vendégeként sima, húszpontos győzelemmel kezdte meg szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint a fiatal együttesnek minden győzelem létfontosságú, Keller Ákos úgy vélte, a védekezés hozta meg a várt sikert.

Eb-selejtező, 1. forduló:
Portugália - Magyarország 38-58 (10-23, 10-18, 8-6, 10-11)
v.: Bulto (spanyol), Sahin (olasz), Bayot (belga)
Portugália: Fernandes 2, Balseiro 4, Silva, Hallman 8, Fonseca 4. Cs: Soares 4, Lima 12/12, Pinto 4, Quieroz, Guerreiro
Magyarország: Thomas 2, Wittmann 7/3, Vojvoda 20/9, Tóth N. 4, Keller 15. Cs: Tóth Á. 2, Ruják 2, Dénes 3/3, Ferencz 3/3, Csorvási M.

Váratlanul sima, húszpontos győzelmet aratott a magyar férfi kosárlabda-válogatott Portugáliában az Európa-bajnoki selejtezők első fordulójában. Az együttesnek volt miért visszavágnia, hiszen a legutóbbi három összecsapáson vereséget szenvedett az ibériaiaktól: a 2011-es Eb-selejtezőkön 66-57-re és 71-66-ra nyert Portugália, a július 25-i, oberwarti Négy Nemzet Tornáján pedig 76-70-re maradtunk alul.

A magyar válogatott álomkezdést produkált, 14-2 után 23-10-re hozta az első negyedet, és gyakorlatilag a nagyszünetig eldöntötte a találkozót, ugyanis két negyed után már 21 pontos előnyre tett szert (41-20).

Ivkovics Sztojan kapitány sokat cserélt, mindenkit játékban tartott, a vége 58-38 lett, a magyarok győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. A csoport másik meccsén Grúzia hazai pályán 73-62-re verte Csehországot.

"Szeretnék gratulálni a csapatnak, nagyon jól védekeztünk, ez hozta meg a sikert. Nagyon örülök az első győzelmünknek" - nyilatkozta Keller Ákos, aki 15 pontig jutott.

Ivkovics kapitány azt mondta, ez a magyar válogatott egy nagyon fiatal, új összetételű csapat: "Ebben a helyzetben nekünk minden győzelem fontos, boldog vagyok, hogy végig kézben tartottuk a mérkőzést."

Kollégája, Mário Palma ugyancsak azt emelte ki, hogy fiatal kerettel vágott neki a kvalifikációnak. "Ez egy nagyon rossz mérkőzés volt a mi számunkra. Fiatal együttesem van, akinek össze kell szokniuk és érniük, hogy megtapasztalják a győzelmet."

A magyar válogatott szerdán, Kecskeméten Grúzia ellen lép pályára.