Vágólapra másolva!
A Veszprém és a Szeged férfi kézilabda-csapata klasszis játékosokkal - három világbajnokkal és egy olimpiai ezüstérmessel - erősített a nyáron, de a két Bajnokok Ligája-résztvevő magyar klub legnagyobb külföldi riválisai sem gyengültek. A bajnok veszprémiek négy fronton is sikeresek lehetnek (jövő szerdán már tétmeccset vívnak a SEHA Ligában). A Szeged álma az, hogy az NB I-ben vagy a Magyar Kupában megfossza trónjától az egyeduralkodó Ortega-csapatot, de megnyerheti akár az augusztus 31-i Szuperkupa-döntőt is.

Mire a felkészülést elkezdte, az átigazolásokat már be is fejezte az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata. A bajnok és kupagyőztes együttesre több feladat vár, mint az előző szezonban, a SEHA Liga-indulás ugyanis plusz terheket ró Carlos Ortega tanítványaira.

A veszprémiek kedvéért a magyar szövetség átalakította a bajnoki rendszert, így a címvédő csak a rájátszásban száll be, addig pedig a két nemzetközi sorozatban (plusz a Magyar Kupában) szerepel.

Minden poszton legalább két klasszis

A keret alkalmas minderre, sőt, a szakvezetés a bőség zavarával küzdve kénytelen szűkíteni. Emiatt került Iváncsik Tamás és a magyar állampolgárságot kapott Vilovszki Uros kölcsönben Balatonfüredre, illetve ezért fogadta el a katari el-Dzsais december 15-ig szóló szerződését Fazekas Nándor kapus.

Fazekas december közepéig Katarban szerepel Forrás: AFP/Javier Soriano

Korábban úgy tűnt, hogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány ötlete nyomán létrejön egy komoly gazdasági és szakmai hátterű budapesti élcsapat, amelyben néhány veszprémi játékos is kézilabdázhat. A terv azonban meghiúsult, így több olyan poszt is akad, ahol túlkínálat van. Ilyen a kapusé, ahol Mirko Alilovic sérülése és Fazekas Nándor féléves távolléte miatt Mikler Roland egyelőre abszolút előnyt élvez. Beállóban Renato Sulic és Schuch Timuzsin mellé érkezett Andreas Nilsson (Hamburg), míg irányítóban Chema Rodriguez és Carlos Ruesga kapott vetélytársat Lékai Máté személyében.

Mikler, Lékai és az olimpiai ezüstérmes svéd Nilsson mellett a Veszprémmel kezdte meg a felkészülést a szlovén válogatott jobbszélső, Gasper Marguc, illetve a Kieltől érkező, világ- és Európa-bajnok, háromszoros BL-győztes Christian Zeitz is.

Augusztusban már tétmeccs

A csapat az egyhetes roglai edzőtábor óta hat mérkőzést vívott, mindet megnyerte. A Landesligába idén feljutott TSB Ravensburg elleni hatvan perc nem volt mérvadó (24-5-ös félidő után 54-18-ra győzött a magyar együttes), csak egy jól sikerült bemelegítés az ehingeni Sparkassen-kupára.

Ott a csapat a csoportban legyőzte a svájci Schaffhausent (30-22), majd a német Frisch Auf! Göppingent (33-27), a döntőben pedig az ugyancsak német Füchse Berlint múlta felül (34-29). Ezt követően még egyszer megverte a Schaffhausent a Falken-kupáért rendezett meccsen (29-27), szombat délután pedig 33-28-ra győzött a Balatonfüred ellen.

A tétmérkőzések sorát a SEHA Liga első fordulójában a jövő szerdai, Vojvodina elleni idegenbeli összecsapás nyitja, ezután Eperjesre és a bosnyák RK Borac otthonába látogat a csapat, hogy szeptember 13-án a BL-negyeddöntős macedón Vardar ellen mutatkozzon be saját közönségének.

A SEHA Liga

A regionális ligát most bővítik 10-ről 12 résztvevősre. Valószínűleg két hatos csoportban folyik majd a küzdelem, a végén egy Final Fourral. A Veszprém bármilyen sorsolással az egyik esélyes lesz, de biztosra azért nem mehet.

A 2014-15-ös szezon csapatai: Veszprém (magyar), RK Vardar Skopje, RK Metalurg Skopje (mindkettő macedón), RK CO Zagreb, RK Nexe (mindkettő horvát), HC Meskov Breszt (fehérorosz), Tatran Presov (szlovák), RK Vojvodina, RK Radnicki (mindkettő szerb), RK Borac (bosnyák).

A Bajnokok Ligájában kőkemény csoport vár a veszprémiekre: a szlovén Celje, az orosz Csehovszkije Medvegyi, a német Rhein-Neckar Löwen és a francia Montpellier mellett szintén a Vardar lesz az ellenfél.

Trónfosztásról álmodik a Szeged

A Pick Szeged sem szeretne lemaradni a vetélytárs mögött, az EHF-kupa-siker önbizalmat adhat az együttesnek, Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. elnöke nem véletlenül szeretné, ha a hazai színtéren is megtörne a jég. "Nagyon örülnék, ha a bajnokságban vagy a Magyar Kupában most már sikerülne nyernünk. A Bajnokok Ligájában a minimális elvárás a legjobb 16 közé jutás. Egy kedvező sorsolással ez a keret képes lehet kiharcolni a legjobb nyolc közé kerülést is" - nyilatkozta az elnök a klub hivatalos honlapján.

A világbajnok spanyol Sierrától sokat várnak Szegeden Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A keret kicsit átalakult, például távozott a két kapus, Tatai Péter (Nagybánya) és Mikler Roland (Veszprém), helyükre a világbajnok spanyol José Manuel Sierra (PSG), illetve a lengyel Piotr Wyszomirski (Csurgó) érkezett. A mezőnyjátékosok közül nincs már a keretben Marinko Kekezovic (Targu-Jiu), Nikola Prce (KS Azoty Pulawy), Jonas Larholm (TT Holstebro) és Marko Lasica sem, de a spanyol García Robledo (PSG), a szlovén Dean Bombac (Aix-en-Provence), illetve a kis kitérő után visszatérő Rajko Prodanovic (Löwen, veszprémi kölcsönjátékosként) komoly erősítésnek számít.

Velük akár elérhető a BL-negyeddöntő, főleg úgy, hogy a csoportellenfelek nem verhetetlenek. A svájci Schaffhausen, a dán Aalborg és a lengyel Kielce az utóbbi években már járt Szegeden, rajtuk kívül a francia Dunkerque-en és egy selejtezőből érkező riválison (minden bizonnyal az ukrán Motor Zaporizzsja) át vezet az út az egyenes kieséses szakaszhoz.

A felkészülés eddig jól sikerült, a temesvári négyes tornát megnyerte a csapat: az elődöntőben a Bacaut 31-27-re, a fináléban a Politechnica Timisoarát 27-23-ra verte. Azóta játszott két meccset a szerb bajnok Vojvodinával (39-17, 34-14), a sikereket immáron új néven, MOL-Pick Szegedként érte el. A csapat a hét végén Magyarkanizsán lép pályára, a csoportjában a szlovén Gorenje Velenje (28-26), illetve a horvát RK Nexe ellen meccsel, majd vasárnap helyosztót játszik a másik csoport (Vardar Szkopje, Partizan, Tunézia) egyik résztvevőjével. A torna remek főpróba lesz a jövő heti, veszprémi Szuperkupa-döntő előtt.

Juan Carlos Pastor edző és segítője, Marko Krivokapic kettő plusz egy évvel meghosszabbította a szerződését és ezt tette a válogatott jobbátlövő, Ancsin Gábor is. Porobic Haris kapusedző ugyanakkor távozott (a hírek szerint Veszprémben folytatja a munkát). Utódja az 1996-os szegedi bajnokcsapat kapitánya, Fekete Róbert lett.

Bombaerős marad a Kiel és a Barca

A két magyar csapathoz hasonló méretű erősítéseket kevés európai klub tud felmutatni. A 2013-as BL-győztes Hamburg ugyancsak az EHF-kupában rajtolhat az idén, de csődközeli állapota megmozgatta az átigazolási piacot. A klub két elutasított licenckérelem után harmadszorra megkapta a Bundesliga-induláshoz szükséges papírokat, de ez a hosszas hercehurca majdnem Martin Schwalb életébe került. A korábban ügyvezetőként is dolgozó edző szívinfarktust kapott, és csak négyórás sürgősségi műtéttel sikerült megmenteni.

A problematikus időszak a keretet is megviselte, a Kielhez távozott a horvát Domagoj Duvnjak és a spanyol Joan Canellas, de eligazolt Marcus Cleverly (KIF Kolding), Blazenko Lackovic (Vardar), Marcel Schliedermann (Eisenach), Andreas Nilsson (Veszprém) és az exveszprémi Zarko Markovic (el-Dzsais) is.

Zeitz a Final Fourban még a veszprémi kaput veszélyeztette Forrás: AFP/Marius Becker

A német bajnok Kiel nem gyengült, azaz továbbra is BL-esélyes együttest irányíthat majd Alfred Gislason. Duvnjak és Canellas mellett még a flensburgi irányító-átlövő, Steffen Weinhold csatlakozott a csapathoz, Zeitz (Veszprém) mellett viszont az izlandi Gudjón Valur Sigurdsson, valamint a tunéziai Wael Jallouz is a Barcelonát választotta. Jövőre tovább erősödik a klub, a világ egyik legjobb kapusa, a dán Niklas Landin is jön, addig viszont a svéd Andreas Palickának kell bizonyítani, hogy maradhasson. A keret így is erős, a szerdai Szuperkupa-döntőben simán verte 24-18-ra a Füchse Berlint.

A Bajnokok Ligája-címet meglepetésre elhódító Flensburg Weinhold mellett elveszítette Michael Knudsent, Sörenn Rasmussent (mindkettő Bjerringbro-Silkeborg), Ólafur Gústafssont (Aalborg) és Goran Bogunovicot (Constanta), érkezett a svéd válogatott jobbátlövő Johan Jakobsson (Aalborg), valamint Anders Zachariassen (Sönderjyske), Kasper Kisum (Ringsted) és Kevin Möller kapus (GOG). "Egy új kezdet és építkezés vár ránk, ezért kis türelmet kérünk”- mondta Ljubomir Vranjes.

A Final Four legutóbbi mezőnyében ott volt a Barcelona is - a helyosztón éppen a Veszprémet verte egy góllal -, a katalánok a következő idényre Sigurdsson, valamint Jallouz mellett visszahívták a Toulouse-nak kölcsönadott válogatott kapust, Gonzalo Pérez de Vargast. Rá azért lesz nagy szükség, mert Sterbik Árpád a Vardar ajánlatára rábólintott, de távozott Juan García (Naturhouse), Martin Stranovsky (HC Erlangen) és David Balaguer (Cuenca)

A PSG nem adja fel

A három francia BL-csapat közül a Császár Gábort is soraiban tudó Paris Saint-Germain erősített a legjobban. William Accambray, Thierry Omeyer (mindkettő Montpellier) és Xavier Barachet (Saint-Raphaël) nagy fogásnak számít, ők pótolhatják a Szegedre igazolt José Manuel Sierrát és Antonio García Robledót, valamint az izlandi Ásgeir Örn Hallgrímssont (Nimes) és a szenegáli Ibrahima Diaw-t (Dinamo Bucuresti).

A francia Montpellier-től Accambray és Omeyer mellett a tunéziai Wissem Hmam (Saint-Raphaël) távozott, de a szlovén átlövő, Borut Mackovsek és a horvát kapus, Venio Losert nagy segítség lehet.

A bajnoki címvédő Dunkerque - Nagy Kornél klubja - három játékost kettőre cserélt egyelőre: Guillaume Joli (Wetzlar), Espen Lie Hansen (Magdeburg) és Erwan Siakam (Créteil) ment, Pawel Paczkowski (Wisla Plock) és Zarko Pejovic (Tatran Presov) jött.

Nagy terveket sző a Vardar

A Vardar az előző BL-szezonban a negyeddöntőben búcsúzott, a későbbi győztes Flensburg idegenben szerzett több góllal múlta felül a macedón csapatot. Szergej Szamszonyenko, a szkopjeiek orosz elnök-tulajdonosa csalást emlegetett, de csak azt érte el, hogy az európai szövetség megbüntette. Az üzletember nem adja fel, az új évadra olyan klasszisokat igazolt, mint Blazenko Lackovic, Szergej Harbok vagy az egykori veszprémi kapus, a Barcelonától elcsábított Sterbik Árpád. "Azt hiszem, minden színtéren az első helyért fogunk harcolni" - jelentette ki Sterbik.

A lengyel Kielce már tavaly is nagyon erős volt, ha Talant Dusebajev edző kordában tudja tartani érzelmeit, akkor az együttes bármire képes lehet. Érkezett a Plock kapusa, Marin Sego, illetve a Wetzlar német válogatott jobbszélsője, Tobias Reichmann, aki az izlandi ezüstérmes UMF Stjarnanhoz távozó Thorir Olafssont váltotta.

A Wisla Plock próbál felzárkózni, de igazolásaiban (Tiago Rocha, Michal Daszek, Miljan Pusica, Rodrigo Corrales, Dan-Emil Racotea, Nemanja Zelenovic) nem látjuk az átütőerőt. A legnagyobb erősítést a Füchse Berlinhez szerződött Peter Nenadic helyére igazolt kazah születésű spanyol játékos, Alexander Tioumentsev jelenti. Ugyancsak kiszemelt volt Szöllösi Balázs, de a Balatonfüred nem akar megválni az irányítójától.