Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően Talant Dujsebajevet nevezte magyar szövetség a férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitányának. Segítője a Csurgó jelenlegi edzője, a korábbi 190-szeres válogatott Sótonyi László lett.

A távozó Mocsai Lajos helyett Talant Dujsebajev lett a magyar férfi kézilabdacsapat szövetségi kapitánya. A kirgiz származású spanyol szakember feladata, hogy a csapatot sikerre vezesse a jövő évi, lengyelországi Európa-bajnokságon, ahol még van esélye az olimpiai kvóta megszerzésére.

A szakember október 29-én, a portugálok elleni Eb-selejtezőn mutatkozik be, négy nappal később pedig Ukrajnában irányítja a válogatottat. Szerződése a 2017-es, franciaországi világbajnokság végéig szól, de a tréner megtartja lengyelországi állását is, 2016 nyárig ugyanis szerződés köti a lengyel Kielce klubcsapatához is.

Talant Dujsebajevvel juthat ki a válogatott az olimpiára Forrás: AFP/Jonas Güttler

Talant Muszanbetovics Dujsebajev 1968. június 2-án született a szovjet Frunzéban - a város jelenleg Kirgizisztán fővárosa, Biskek néven. Pályafutását 1976-ban a CSZKA Moszkvában kezdte, 1992-ben a Független Államok Közösségével olimpiai bajnok és 47 találattal gólkirály lett, és beválasztották az All Star-csapatba is. Egy évvel később az orosz válogatottal megnyerte a világbajnokságot is.

16 év után váltott klubot, és 1992-ben a spanyol Teka Cantabriába igazolt, amellyel öt szezon alatt kétszer bajnok, egyszer BL-győztes lett. Miután megkapta az állampolgárságot,1996-tól már a spanyol válogatottat erősítette, és vezette Atlantában, majd Sydneyben is olimpiai bronzéremig. Emellett két Eb-ezüstöt és egy Eb-bronzot is nyert a spanyol nemzeti csapattal.

Forrás: AFP/Carsten Rehder

Klubszinten a Teka után a TuS Nettelstedt következett, ahol 1997-98-ban éppen Mocsai Lajos volt az edzője. 1998-2001 között a GWD Minden, majd hat éven át a Ciudad Real legjobbjának számított, a spanyolok nem véletlenül nevezték ki a visszavonulása után edzőnek.

A klub az ő irányítása alatt élte a fénykorát, négy bajnokságot, négy spanyol kupát és három Bajnokok Ligája-elsőséget aratott. 1994-ben és 1996-ban a világ legjobbjának választották, az Évszázad Játékosa-választáson pedig a svéd Magnus Wislander mögött a második helyen végzett.

Dujsebajev rendkívül öntörvényű, balhéi is akadnak. Márciusban, például, mint a fenti videón látható, a Löwen elleni BL-nyolcaddöntőben kiosztott egy gyomrost az ellenfél edzőjének, Gudmundur Gudmundsonnak, és azzal vádolta, hogy egy obszcén gesztussal provokálta őt. Manolo Cadenasszal, a Plock edzőjével a lengyel bajnoki döntőben szólalkozott össze, amiért négymeccses eltiltást kapott.

Sótonyi segíti a munkáját

Dujsebajev segítője az egykori a 190-szeres válogatott Sótonyi László lesz. A 44 éves szakember játékosként Veszprémben töltötte a legtöbb időt, tagja volt az 1992-es barcelonai olimpián hetedik, illetve a 1997-es, japán világbajnokságon negyedik helyen végző magyar válogatottnak. Külföldön a spanyol CC Santander, majd a Garbel Saragossa együttesét erősítette, ezt követte a svájci St. Otmar Gallen, amellyel bajnoki címet is nyert.

2003-ban tért haza a Pestszentlőrinc-Elektromos csapatához, de sérült válla miatt kénytelen volt befejezni a játékot. Edzőként először a Nagykanizsai Izzó SE másodosztályú csapatánál dolgozott, majd 2005 márciusában a Százhalombatta szakvezetője lett. Három év múlva a fehérvári női csapat élére került, majd a Balatonfüreddel két bajnoki harmadik helyezést és MK-bronzot szerzett. A nyár óta a Csurgót irányítja.