Épphogy megúszta az égést a Dujshebaev-csapat

Miskolc, 2014. október 29.
Bánhidi Bence, a magyar (b) és Duarte Gilberto, a portugál (j) csapat játékosa a férfi kosárlabda Eb-selejtező 5. csoportjában, az 1. fordulóban játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen Miskolcon 2014. október 29-én.
MTI Fotó
Miskolc, 2014. október 29. Bánhidi Bence, a magyar (b) és Duarte Gilberto, a portugál (j) csapat játékosa a férfi kosárlabda Eb-selejtező 5. csoportjában, az 1. fordulóban játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen Miskolcon 2014. október 29-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A több hiányzóval kiálló, sok újoncot bevető magyar kézilabda-válogatott egy elfogadható félidő után teljesen elveszítette a fonalat Portugália ellen, és végül óriásit kellett harcolnia az egygólos győzelemért. Talant Dusjhebaev első mérkőzésénél néhol elképesztően gyengén kézilabdáztunk, ennél még az Eb-selejtezőből való továbbjutáshoz is több kell. 

Kézilabda Eb-selejtező, 1. forduló:

Magyarország-Portugália 31-30 (19-15) - Élő közvetítés
Miskolc, 2200 néző, V: Badura, Ondogrecula (szlovák)

Magyarország: Mikler, Székely (kapusok) - Balogh Zs. 4/3, Ilyés 3, Szöllősi B., Schuch, Pásztor, Császár 5/2, Iváncsik G. 1/1, Nagy K. 5, Gulyás 5, Varsandán 1, Zubai, Bánhidi 2, Ancsin 3, Bodó 2

Portugália: Hugo Figueira, Alfredo Quintana (kapusok) - Fábio Antunes, Pedro Solha 7/3, Claudio Pedroso, Jorge Silva, José Costa, Ricardo Moreira, Pedro Portela 2, Tiago Rocha 9, Fábio Magalhaes 1, Rui Silva 1, Wilson Davyes, Gilberto Duarte 6, Bosko Bjelanovic, Pedro Spínola 4

Hétméteresek: 8/6, illetve 3/3
Kiállítások: 2, illetve 8 perc

Látszott, hogy ez a kapitány első meccse, a spanyol szakember az első félidőben szinte minden játékosát pályára küldte. Ennek eredményeként az első játékrészben szerzett 19 magyar gólon 10 játékos osztozott, ellenben a csapat erőssége, a stabil védekezés nem működött valami acélosan: a középmezőnyhöz tartozó portugálok 15 gólt szereztek a szünetig.

Azt nem mérte fel rosszul Dusjhebaev, hogy Portugália ellen lehet kísérletezni, de a néha szokatlan felállásban játszó magyar csapat eladott labdáiból a portugálok gyors lerohanásgólokat szereztek, és felállt fal ellen is összekavarták néha a szervezetlen magyar falat. A két irányító poszton játszó játékos, Nagy Kornél és Császár Gábor góljaival végig vezetett ugyan Magyarország, de leszakítani nem tudta ellenfelét.

Lassan Mikler Roland is bemelegedett, védett néhányat, majd a szegedi jobbátlövők percei következtek, Ancsin Gábor és Balogh Zsolt is belőtte magát, így a szünetre négy góllal elment a magyar csapat.

Bánhidi Bence bemutatkozása nem volt tökéletes Forrás: MTI/Vajda János

Az előny nem tartott sokáig, a második félidő hatodik percére kiegyenlített Portugália, a magyar csapatnak majdnem hét percre volt szüksége az első góljához. Úgy tűnt, a szünetben teljesen elveszítettük a fonalat, a lassú támadásokat könnyedén állította meg a portugál fal, és továbbra sem működött a védekezés sem, néha félelmetesen gyengének tűnt a magyar válogatott.

A „majdcsak nyerünk valahogy” hozzáállás akkor kapott igazán komoly ütést, amikor kettős emberelőnyben sem sikerült gólt szereznünk, és Portugália átvette a vezetést. Nem látszott, ki húzhatja ki a csapatot a gödörből, Miklert le kellett cserélni, Császáron nagyon érződött a meccshiány, Balogh sem szórta úgy a gólokat, mint a klubjában, és továbbra is komoly gondok voltak a csapatvédekezéssel is.

15 perccel a vége előtt kettővel vezetett Portugália, a kétségbeejtően rosszul játszó magyar csapat kezdett pánikba esni. Dusjhebaev ekkor már a rutinosabb játékosait tartotta a pályán, de a botrányosan szervezetlen falat könnyedén játszották át a portugálok, így az egyenlítésért is vért kellett izzadni. Ez öt perccel a vége előtt a jól játszó Gulyás Péter góljával jött össze.

El kell felejteni ezt a meccset Forrás: MTI/Vajda János

A váratlanul szoros végjátékot erővel jobban bírta a magyar csapat, Mikler védése után labdánk volt a 39. percben elveszített vezetéshez, amit végül a 60. percben Császár büntetőjével sikerült visszavennünk. Az utolsó portugál támadást kivédekeztük, rettenetes kínszenvedés árán 31-30-ra sikerült legyőznünk Portugáliát.

Erre a teljesítményre nem lehet mentség sem a rengeteg hiányzó, sem az, hogy új kapitány irányítja a csapatot, ennél még Ukrajnában is sokkal több kell november 2-án.

Talant Dujshebaev nagyon elégedett volt, hogy sikerült megnyerni a mérkőzést, és kiemelte, a portugál csapat sokkal jobb, mint amit tartanak róla. „Köszönöm a szurkolók támogatását, nélkülük nem lett volna meg a győzelem. Rengeteg gólt kaptunk lerohanásból, még nem sikerült összeszoknia a csapatnak, de a közös munka meghozza majd a gyümölcsét.