Vágólapra másolva!
Carlos Ortega edző szerint a legnehezebb csoportmeccsére készül az MKB-MVM Veszprém a kézilabda Bajnokok Ligájában, amely ha legyőzi Szkopjéban a Vardart, óriási lépést tesz a halálcsoport megnyerése felé. A macedónok nagyon készülnek, megy a titkolózás a rangadó előtt, de a veszprémiek sem árulják el, játékra kész-e Nagy László. Az Origo elkísérte a csapatot Szkopjéba.

Szkopje sokkal szebb város, mint sokan gondolnák, a folyamatosan felújítások és átépítések alatt álló belváros, és az albán negyed Nápolyt idéző bazársorai még azt is feledtetik az emberrel, hogy minden utcasarkon belefut a két híres macedón, Teréz anya és Nagy Sándor valamelyikének monumentális bronzszobrába.

Az MKB-MVM Veszprém pont jó hétvégén érkezett a városba, az egész hétvége a sportról szól Macedóniában. Szombat este a macedón válogatott fogadja Szlovákiát Eb-selejtezőn, vasárnap pedig az alaposan megerősített Vardar a női kézilabda Bajnokok Ligája csúcsrangadóján a Buducsnoszt Podgoricával játszik.

Csak a Vardar!

„A Metalurg itt nem sok embert érdekel, van egy kerülete a városnak, ahol nekik szurkolnak, de a Vardar sokkal népszerűbb" – világítja meg a helyi kézilabdaklubok viszonyát Milos, aki bízik abban, hogy a Vardar-Veszprém meccsről átér a stadionba a 20.45-kor kezdődő, Szlovákia elleni meccsre.

A bemelegítés Forrás: Origo

A néhány hónapja átadott, állítólag hatezres Jane Sandanski Arénában sorra kerülő BL-mérkőzés fontosságát mutatja, hogy a macedónok nemcsak azt titkolják, felépült-e Alex Dujshebaev (a magyar kapitány fia), de sokáig azt sem voltak hajlandóak eldönteni, a régi vagy az új csarnokukban rendezik-e a rangadót.

A Veszprém a SEHA-ligában a parkettbe döngölte a Vardart hazai pályán, bár ez nem sokat jelent, hiszen a macedónokat nem különösebben izgatja a jobbára dél-keleti csapatokat tömörítő bajnokság. Nekik a Bajnokok Ligája a fontos, ahol tavaly is csak idegenben lőtt kevesebb góllal maradtak le a kölni Final4-ról. Azóta még erősebb lett a Vardar, többek között az egykori veszprémi klasszis, Sterbik Árpád leigazolásával.

Ha ez megvan, megvan a csoportelsőség

„A következő négy meccsen nagyjából eldől a csoport végső sorrendje – mondta az Origónak a veszprémiek edzése után Carlos Ortega, az MKB-MVM Veszprém edzője. „Az előttünk álló sorozatban letudjuk a három legkeményebb meccsünk közül a két legnehezebbet, a Vardar és a Löwen elleni idegenbeli összecsapásokat. Nem lesz sétagalopp a montpellier-i meccs sem, de most a Vardar ellen oda-vissza [jövő héten a macedónok érkeznek Veszprémbe], majd Mannheimben kell jól szerepelnünk, hogy céljainkat elérjük.”

„A szombati meccs azonban nemcsak ellenfelünk ereje, hanem a ránk váró pokoli hangulat miatt is a legnehezebb meccs. Úgy gondolom, ha ezt megnyerjük, óriásit lépünk a csoport megnyerése felé – értékelt Ortega.

A spanyol edzőnek vannak gondjai a meccs előtt, Nagy László bő egy hónapja elszenvedett sérülése után kétséges, hogy tudja-e vállalni a játékot Szkopjéban, bár elutazott a csapattal. „A sérülések benne vannak a sportban, nekünk most azzal kell foglalkoznunk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el Lacival, vagy nélküle. Már annak is örülünk, hogy itt van velünk, és leülhet a kispadra a meccsen.”

Minden idők legerősebb Veszprémje

Ortega évről évre jobb kerettel dolgozhat, a Veszprém 2014-re mindenben utolérte a kontinens szűk elitjét. Míg korábban elsősorban hazai pályán tartották veszélyes ellenfélnek, most már mindenhol a BL egyik nagy esélyeseként emlegetik a veszprémieket, és ez óriási nyomást helyez a játékosokra és a stábra.

„Érezzük a nyomást, de sportolóként ez természetes. Minden itt töltött évemben egyre erősebb kerettel dolgozhatok, de az, hogy most már minden posztra megvan a két kiváló képességű játékosom, a keret erejének erősödésével párhuzamosan növelte a rám nehezedő felelősséget is. Veszprém különleges hely, egy kis város nagy csapatát vezetni óriási megtiszteltetés, de hozzá kellett szoknom, hogy itt az elvárások is az eget verdesik" – mondta Ortega.

A Veszprém százszázalékos teljesítménnyel vezeti a legnehezebb BL-csoportot, ha szombat este legyőzi a Vardart, óriási lépést tesz a kulcsfontosságú csoportelsőség felé.