LeBron James is tiltakozik a rendőri erőszak ellen

Vilmos herceg; Katalin hercegnő Washington, 2014. december 9.
Halálos áldozatokat jelképezve tiltakoznak tüntetők tiltakoznak a New York-i Barclays Center előtt 2014. december 8-án, amiért két vádesküdtszék nem emelt vádat két fegyvertelen fekete férfi, a
Washington, 2014. december 9. Halálos áldozatokat jelképezve tiltakoznak tüntetők tiltakoznak a New York-i Barclays Center előtt 2014. december 8-án, amiért két vádesküdtszék nem emelt vádat két fegyvertelen fekete férfi, a New York-i Eric Garner és a fergusoni Michael Brown halálát okozó fehér rendőrök ellen. A Barclays Centerben zajlik a Brooklyn Nets és a Cleveland Cavaliers közötti NBA-kosárlabdameccs, amelyen Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegnő is részt vesz. (MTI/EPA/Michael Nagle)
Vágólapra másolva!
Az NBA legnagyobb sztárja, a Cleveland Cavalierst erősítő LeBron James is csatlakozott azon amerikai sportolókhoz, akik felemelik a szavukat az utóbbi időben több fiatal afroamerikai életét követelő rendőri erőszak ellen.

A múlt héten sokként érte az amerikai fekete társdalmat az Eric Garner halálát okozó rendőrtiszt, Daniel Pantaleo felmentése. Korábban a Chicago Bulls irányítója, Derrick Rose, illetve a Detroit Lions NFL-csapatának running backje, Reggie Bush "I can't breathe" ("Nem kapok levegőt!") feliratú pólóban melegített be tiltakozása jeléül.

A két sportoló Eric Garner szavait idézte, aki a halála előtt tizenegyszer próbálta meg tudtára adni az őt a "chokehold" nevű, tiltott kényszerintézkedéssel lefegyverző rendőrnek, hogy fuldoklik.

LeBron James és csapattársa, Kyrie Irving a hétfői Brooklyn Nets elleni meccsen - melyet a helyszínen nézett meg Vilmos cambrigde-i herceg, és Katalin hercegnő is - ugyanilyen feliratú pólóban tiltakozott, ahogy az ellenfél négy játékosa, Kevin Garnett, Deron Williams, Alan Anderson és Jarret Jack is, kiegészülve a hip-hop mogul Jay-Z-vel.

James így kommentálta a történéseket: "Társadalomként kell jobban teljesítenünk. Függetlenül attól, kinek milyen a bőrszíne." A meccset civil tiltakozás is megelőzte, amelynek részeként a tüntetők fekve demonstráltak a stadion előterében.

Tiltakozás a csarnok előtt Forrás: MTI/EPA/Michael Nagle