Esélye sem volt a vb-negyediknek

Győr, 2014. december 9.
Erdősi Ildikó (b) és Kovacsics Anikó a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország találkozón a győri Audi Arénában 2014. december 9-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Győr, 2014. december 9. Erdősi Ildikó (b) és Kovacsics Anikó a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország találkozón a győri Audi Arénában 2014. december 9-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az oroszok elleni döntetlen után könnyedén, 29-23-ra nyert a magyar női kézilabda-válogatott Lengyelország ellen az Európa-bajnokság második fordulójában, így biztosan középdöntős. Csütörtökön Spanyolország ellen a csoportelsőség lesz a tét.

Eredmény, kézi-Eb, A csoport, 2. forduló:
Magyarország - Lengyelország 29-23 (14-7) - az élő közvetítés

Nyugat-európai szintre lőtték be a jegyárakat a női kézilabda Európa-bajnokság szervezői, ez már két forduló után kiderült, az oroszok után a lengyelek elleni csoportmérkőzésre sem telt meg a győri aréna. Sőt! Közelebb volt a félházhoz a létszám, ezen a hihetetlenül lelkes, egyszerktornyi B-közép próbált valamit javítani a fergeteges buzdítással.

Az oroszok elleni 29-29-es nyitányt követően Németh András szövetségi kapitány azt mondta, számára is rejtély, miért játszott csapata annyira visszafogottan és tanácstalanul az első 15 percben. Ilyet még egyszer nem lehetett csinálni, szerencsére ezúttal lendületesen kezdett az együttes.

Fotó: Bielik István - Origo

A kapuban Kiss Éva bravúros védéseivel megteremtette az alapot, Szucsánszki és Tomori eredményes volt elől, és miután mindenkit elbizonytalanítottunk a lengyelek közül, az belefért, hogy negyedórán keresztül csak Kudlacz lőjön gólt (8-3).

Kim Rasmussen, a lengyelek dán kapitánya nagyon elkeseredetten nyilatkozott a lengyel sajtónak az első mérkőzésen történtek miatt, de úgy vélte, hogy ha sikerült felpörgetni a játékot, akkor lehet esély.

Döntő fölény a vb-negyedik ellen

Szerencsére felpörgetni csak a középkezdéseket kellett, rohantak is szegény lengyelek, de minek. Jó volt a védekezés, Kiss szépen beleállt, beleült a résekbe, és közel ötvenszázalékos hatékonyággal hárította a lövéseket. És mit tesz a labdabiztosság, amíg az oroszok ellen húsz környékén szórtuk el a labdákat, addig ezúttal az első félidőben mindössze öt ilyen hibát követtünk el.

Fotó: Bielik István - Origo

A kispad rezzenésein a felszabadultság, az ökölrázás, ölelkezés és csodálkozás vegyes érzelmei látszódtak. Volt is miért csodálkozni, a vb-negyedik lengyelek ellen a félidőben 14-7 volt az eredmény.

A második játékrészre érkezett Mayer és Planéta, előbbi jól zárt és gólokat lőtt, utóbbi továbbra is az újonc elfogódottságával játszott, és 198 centis magassága ellenére inkább osztogatott, mint lőtt. De a különbség tovább nőtt (19-10), így Rasmussen a tar fejének simogatása után időt kért, hátha.

Sima volt a vége is

A megnyugtató előny birtokában jött is a könnyelműsködés és a hullámvölgy, Németh András időt kért és nagyon keményen leteremtette a lányokat (21-14). De igazából addigra már edzőmeccsé silányult az egész, Tomori és Szucsánszki a félidő nagy részében kispadozott, a lengyelek pedig a magyarok emberhátrányos, vészkapus rendszerében kétszer az üres kaput sem találták el.

Fotó: Bielik István - Origo

Beszállt még Bíró Blanka és Kovacsicz Mónika is, előbbi bravúrjaival, utóbbi kínos hibáival vétette magát észre. A vége 29-23 lett, a sima győzelem azt jelenti, hogy csütörtökön ki-ki mérkőzést játszunk a spanyolokkal a csoportelsőségért, és a középdöntőbe továbbvihető pontokért. És persze lehet szurkolni a lengyeleknek, akik ha megvernék az oroszokat, még az is előfordulhatna, hogy a magyar válogatott négy ponttal folytathatja a középdöntőben.

Németh András a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az első félidő védekezése meghatározta a mérkőzés kimenetelét.

Érvényesült a magyarok játéka

"Teljesen elbizonytalanítottuk a lengyel támadókat, és így a mi gyors játékunk érvényesült. A második félidő talán azért nem sikerült, mert a játékosaim nem vették figyelembe, hogy az ellenfélnek már nincs veszíteni valója, ezért bátran játszhat. Értékesnek tartom ezt a győzelmet, mert a csapatomnak ez volt az első sikere világversenyen" - fogalmazott a magyar kapitány. Hozzátette: most már biztos, hogy két helyszínen ott lesznek, és mostantól azért harcolnak, hogy ott legyenek a harmadik városban, Budapesten is, azaz a legjobb hat közé kerüljenek.

Kim Rasmussen, a lengyel válogatott dán szövetségi kapitánya szerint túl könnyen adták oda ezt a győzelmet a magyaroknak: "Sok labdát szórtunk el, és a szabad labdákat is gyakran a hazai csapat szerezte meg. Sajnos nem azt játszottunk, amit elterveztünk."

Már az első félidőben eldőlt

Tomori Zsuzsanna csapatkapitány azt mondta, az oroszok elleni nyitómérkőzésen még érezte a nyomást a csapaton, most viszont sokkal felszabadultabban játszottak, így több minden sikerült, különösen az első félidőben.

"Remélem, a spanyolok ellen is ilyen elszántsággal játszunk, az nagyon fontos és nagy meccs lesz" - tette hozzá. A hozzá hasonlóan hatgólos Mayer Szabina szerint már az első félidőben eldőlt az összecsapás: "Addig minden jó volt. Utána pedig én kaptam jó labdákat a társaimtól, örülök, hogy éltem a lehetőséggel."