Vágólapra másolva!
Az Oroszország elleni, döntetlennel zárult nyitómeccs után már a továbbjutásért lép pályára este 20.30-kor Győrben a magyar női kézilabda-válogatott. A vb-elődöntős Lengyelország elleni mérkőzés előtt Németh Andrással az első meccs tapasztalatairól, a lengyelekről és néhány szerkezeti kérdésről beszélgettünk. 

Kulcsfontosságú mérkőzésre készül Lengyelország ellen a magyar válogatott, amely győzelme esetén készülhet a debreceni középdöntőre. A lengyel válogatott tavaly egészen az elődöntőig menetelt a világbajnokságon, legyőzte Franciaországot és Romániát is, így annak ellenére sem vehető félvállról, hogy ez a csapat most egészen más, mint a vb-negyedik.

„Nagy meglepetésekkel nem készülünk a lengyelek ellen, a keretben sem lesz változás. Tudjuk, hogy csak a győzelem elfogadható, mindenképpen meg kell vernünk Lengyelországot – mondta az Origónak az esti mérkőzés (20.30, M1) előtt Németh András.

A lengyel játékosok a tavalyi vb-negyeddöntő után Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

„Egyelőre nehéz tisztán látni az erőviszonyokat a csoportban, előzetesen úgy tűnik, az orosz válogatott talán annyival erősebb a lengyelnél, hogy a ma esti ellenfelünk kevésbé komplett csapat. Vannak olyan hiányosságaik, illetve hiányposztjaik, amiket ki kell tudnunk használni. Tudjuk, mi a tét az esti meccsen, és a tét komolyságának megfelelően készülünk Lengyelország ellen – mondta Németh.

Felemás kezdés után

„Keresem a választ az oroszok elleni első 15 percre, egyelőre ott tartok, hogy fiatal, épülőfélben levő csapatunk van, és talán kicsit agyonnyomott minket a tét a meccs elején. Szerencsére fel tudtunk állni, ezt feltétlenül nagy pozitívumként kell értékelni, és bízom benne, hogy több ilyen rajtunk nem lesz a tornán – értékelt az Origo kérdésére Németh András.

Az oroszok elleni mérkőzésnek a borzasztó kezdés ellenére volt kimondottan pozitív hozadéka is, ilyen volt például a hiányposztnak számító kapusok és beállók jó teljesítménye. „Azért nevezünk be három kapust és három beállót, mert nehéz előre megmondani, éppen ki kapja el jól a fonalat. Sikerült jól forgatni a játékosokat, és végeredményben mindenki hozzátette a magáét a meccshez. Egyébként három gólt beállóból bármikor aláírok előre, ráadásul három lövésből született a három gól, és közben kiharcoltunk jó néhány hetest és kiállítást is erről a posztról.”

"A 3/3-at bármikor aláírom beállóból" Forrás: Hatosfal

A magyar válogatottnak elsősorban az átlövésekkel akadtak gondjai, a belső posztokról kevés gólt szerzett, de a kapitány szerint tulajdonképpen nem rosszak annyira a mutatók. Erről bővebben tegnapi elemzésünkben olvashat.

Nem szokása egyénileg értékelni

Németh András elmondta, mindig csapatban gondolkodik, nem szeretne kiemelni külön senkit. „Triscsuk Krisztit választották a mezőny legjobbjának, és tény, hogy aranyat ér, ha egy csapatnak van egy magabiztos büntetődobója [Triscsuk 6/6-tal zárt a hetesvonalról, Kovacsics 2/2-t tett hozzá]. Több jó egyéni teljesítményt láttam, de egyelőre senki nem emelkedett ki olyan magasan, hogy érdemes legyen bárkiről külön beszélni.”

Kovacsics Anikó remekül kézilabdázott az oroszok ellen Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az Eb előtt heves vitákat okozott, hogy Kovacsics Anikóra Görbicz Anita távollétében is szélsőként számít a kapitány, az első számú irányító pedig a hullámzó teljesítményt nyújtó Szucsánszki Zita lesz. Az első meccs a kritikusok igazolta, Szucsánszkinak nem ment a játék, a magyar csapat inkább akkor játszott jól, amikor Kovacsics irányított.

„Többet várok Szucsánszkitól én magam is, hiszen tudjuk, sokkal jobb játékra képes, mint amit az oroszok ellen mutatott. Egy mérkőzésen vagyunk túl, pont úgy nem szeretnék senkit az egekig marasztalni, mint a fejét venni, hiszen hosszú még az Eb – tette hozzá Németh.