Triscsuk Krisztina speciális hetessel készül a franciák ellen

Triscsuk Krisztina (b) és Tomori Zsuzsa
Győr, 2014. december 9. Triscsuk Krisztina (b) és Tomori Zsuzsanna, a magyar válogatott tagjai ünneplik győzelmüket a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország találkozó végén a győri Audi Arénában 2014. december 9-én. A magyar válogatott 29-23-ra megnyerte a mérkőzést, s ezzel bejutott a középdöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott óriási bravúrt bemutatva négy góllal legyőzte az Európa-bajnokságon addig veretlen Norvégiát, így a csapat Franciaországgal találkozik az 5-6. helyért kiírt helyosztón. A lányok fáradtak, de a siker önbizalmat adott nekik, Triscsuk Krisztina meglepetéssel is készül a franciák ellen. Németh András szövetségi kapitány szerint nincs jelentősége az ellenfél személyének, a csapat önmaga ellen veszi fel a küzdelmet. 

A dánok elleni mérkőzés kritikája után az olimpiai bajnok norvégok legyőzését már ünnepelték a szurkolók. Nehéz eldönteni, melyik a válogatott igazi arca.

Az Eb lett a csapat éles tesztje

"A kétarcúság okai összetettek, de meg lehet fogni a kérdést" - válaszolta az Origo felvetésére Németh András, akivel a csapat szálláshelyén beszélgettünk. "A felkészülésünk több szempontból sem volt zökkenőmentes, hiszen eleinte Görbicz Anitával készültünk, de az Eb-n már nélküle kell helytállunk. Csak márciusban neveztek ki a válogatott élére, a felkészülés során sajnos nem sikerült komoly meccseket lekötnünk, amelyekkel lemérhettük volna, hol tartunk, a csapat első éles tesztje az Eb-volt" - fejtegette az okokat a kapitány, aki szerint a hazai pálya is megterheli a lányokat.

Németh András nem foglalkozik a kritikákkal Forrás: MTI/Kovács Anikó


Előny is, hátrány is a hazai pálya

"Nagyon magasan van a léc, a közvélemény is azt várta a csapattól, hogy játssza végig a tornát, és ez volt a lányok saját mércéje is. Nagy szerepet kapott a pszichikum, és mondjanak bármit a lányok, akadtak pillanatok, amikor nyomasztotta őket a tét, a hazai rendezés, emiatt volt hullámzó a teljesítményünk" - hangsúlyozta Németh András, akihez nem jutottak el a dánok elleni mérkőzést követő szakmai kritikák, és nem is kíván azokra reagálni.

A kapitány szerint nincs jelentősége, hogy éppen azokkal a franciákkal csapunk össze az ötödik helyért, akikkel az Eb előtt Győrben már találkoztunk, "mert ez egy teljesen más meccs lesz".

Fizikálisan nehéz a franciák ellen

Egyetért ezzel Mayer Szabina, a válogatott beállósa is, bár szerinte egyaránt van pozitív és negatív oldala is, hogy megint Franciaországgal játszunk.

"Győrben nem sikerült a végjáték, két góllal is mentünk a hajrában, mégis csak döntetlenre futotta. Fizikálisan nehéz ellenük játszani, ugyanakkor nekünk abból kell erőt merítenünk, hogy vert helyzetből is fel tudtunk állni a felkészülési meccsen, és csak a rontott végjáték miatt nem sikerült a győzelem - véli Mayer.

A gyengeségeken kell dolgozni

A Fehérvár KC beállósában sok szurkoló már a jövő világklasszisát látja, de Mayer egyelőre arra koncentrál, hogy kijavítsa a gyengeségeit.

"Támadásban már megállom a helyem, de védekezésben sokat kell fejlődnöm, Ez egyszerre fizikális és mentális kihívás, mindkét területen javulnom kell. Én ráadásul sokszor előre izgulok, hogyan fog menni a védekezés, és ilyenkor több hiba is csúszik a játékomba. Annak örülök, hogy a klubomban is kapok védekezési feladatokat, csak így tudok fejlődni. Elképesztő mennyiségű munkát kell elvégezni ahhoz, hogy valaki elérje egy Heidi Löke (a norvég válogatott és a Győri ETO világklasszis beállósa) szintjét, de igyekezni fogok" - fogadkozott mosolyogva Mayer.

Elviselem a fájdalmat, ez a véremben van

Sokat kell dolgoznia Triscsuk Krisztinának is, de neki elsősorban a gólokért. Különösen úgy, hogy most már menetrendszerűen kapja a pofonokat arcra, fejre egyaránt, de ő megbirkózik a feladattal.

Triscsuk Krisztina (k) folyamatosan kapja a pofonokat Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


"Segít a tudat, hogy ennél rosszabb már úgysem lesz, megkaptam a magam arcplasztikáját" - neveti el magát az átlövő.

"A meccseken nem érzem a fájdalmat, elnyomja az adrenalin, ez a véremben van, csak megyek előre. Majd ötven évesen ráérek panaszkodni, hogy itt fáj, ott fáj, de addig csak a góllövés érdekel. A dánok ellen - mondjuk ki - botrány volt, amit támadásban nyújtottunk, örülök neki, hogy a norvégok ellen sikerült javítani, a siker feldobta a csapatot, ünnepeltünk kicsit, most jó a hangulat, visszatért az önbizalmunk. A franciák ellen készülök egy speciális hétméteressel is, nem tudom, bejön-e, de ha messzire kijön a kapus, meg fogom próbálni" - ígéri Triscsuk, aki szinte száz százalékkal lövi a hétmétereseket az Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott pénteken 15 óra 30 perckor lép pályára az Európa-bajnokság ötödik helyéért a franciák ellen a Papp László Budapest Sportarénában.