Szülei tették földönfutóvá az NHL-játékost

Columbus Blue Jackets v Philadelphia Flyers GettyImageRank1 Topics SPORT HORIZONTAL Waist Up ICE HOCKEY USA Sports Team Philadelphia - Pennsylvania COMMEMORATION Wells Fargo Center - Philadelphia National Hockey League Columbus Blue Jackets Philadelphia F
PHILADELPHIA, PA - NOVEMBER 22: Artem Anisimov #42 and Jack Johnson #7 of the Columbus Blue Jackets celebrate teammate Boone Jenner's goal in the first period against the Philadelphia Flyers on November 22, 2014 at the Wells Fargo Center in Philadelphia, Pennsylvania. Elsa/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hiába volt 30 millió dollárt garantáló szerződése, Jack Johnson jégkorongozó földönfutó lett, pedig nem szerencsejáték-függő, drogos, vagy ilyesmi. Az ő hibája egyszerűen annyi volt, hogy túlságosan bízott a szüleiben, akik észrevétlenül eltapsolták az összes pénzét, sőt 10 millió dolláros adósság lett a nagyvilági pénzszórás következménye. 

Jack Johnson 2011. január 8-án írta alá hét évre szóló, 30,5 millió dollárt garantáló szerződését a Los Angeles Kings csapatával. Valószínűleg nem sejtette, hogy nemcsak ebből a pénzből nem lát egy petákot sem, de a szerződési ideje felénél járva csaknem 10 millió dolláros adósságot görget majd maga előtt. Mindezt tudtán kívül.

Amikor Johnson az első teljes szezonját futotta az NHL-ben, szülei rávették, hogy rúgja ki menedzserét és pénzügyi tanácsadóját, mert „kidobott pénz” a bérük. A kirúgott ügynök, Alan Miller már akkor mondta, hogy baj lesz, mert „a fiú vakon bízik a szüleiben, akik olyan szigorral irányítják, mint egy gyereket”. Fején találta a szöget.

Idősb Jack és Tina begőzöl

Miután Johnson formálisan is édesanyjára, Tinára ruházta aláírási jogát, a szülőknek azonnal elgurult a gyógyszerük, és nyakló nélkül elkezdték szórni fiuk pénzét. Idősebb Jack beruházott egy Ferrari F430-asra, Tina pedig százezreket költött egy frissen vásárolt kaliforniai ház átépítésére, de arra is volt gondja, hogy korábbi jegygyűrűjét feljavítsa egy öklömnyi gyémánttal.

Johnsonék garázsa Forrás: Origo

A házaspár féktelen pénzköltésébe luxusutazások, további autók és ingatlanok is belefértek, majd amikor a fiú rendszeres, de az életformájukhoz mérten szerény havi bevétele már nem volt elég, elkezdtek hiteleket felvenni a nevében. Nem is akármilyeneket, természetesen szabad felhasználású uzsorahiteleket vettek fel, amelyek azonnali pénzt jelentenek, ugyanakkor rablókamattal kell visszafizetni őket.

Mikor fiuk rákérdezett, hogy honnan van az új ház, autó, miből utazgatnak, azt hazudták, hogy egy elhunyt távoli rokon hagyott rájuk nagyobb összeget, de kisvártatva borult a liszt.

Anya, miért mentem csődbe?

Johnsonnak, aki időközben átigazolt a Colombushoz, szemet szúrt, hogy a havi fizetési csekkére inkasszót tettek a hitelezők, így csak bére 25 százaléka felett rendelkezhetett szabadon. Ezt még elütötték a szülők valamilyen hazugsággal, de 2014 tavaszán már hiába próbálták meg lebeszélni fiukat arról, hogy saját családot alapítson, és ennek folyományaként saját kezébe vegye pénzügyeit.

Jack Johnson (jobbra) itt már nem olyan gazdag Forrás: AFP/Elsa

A játékos múlt tavasszal jegyezte el Kelly Quint (az NFL-ben játszó irányító, Brady Quinn húgát), és ezzel párhuzamosan újra alkalmazott egy pénzügyi tanácsadót, aki pár hónap alatt összeszedte a történet szálait, és közölte Johnsonnal a sokkoló tényt, miszerint teljes vagyona nagyjából 50 ezer dollárt tesz ki, van viszont a nevén nagyjából 10 millió dollárnyi adósság.

Johnson októberben magáncsődöt jelentett, azóta nem hajlandó szóba állni szüleivel. A sztorit megíró Deadspin úgy tudja, a nagy tisztázó beszélgetés során a szülők még megpróbálták rávenni a fiukat, hogy egy utolsó, amolyan adósságrendező hitelt még vegyen fel nekik, de a játékos kirúgta őket a házból.