Vágólapra másolva!
A MOL-Pick Szeged a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek legnagyobb meglepetését okozva kettős győzelemmel ejtette ki a német Rhein-Neckar Löwent. A Szeged egyik legjobbja, Balogh Zsolt a lehetséges negyeddöntős ellenfelek közül a Kielcét választaná, de tisztában van azzal, hogy a lengyelek ellen is bravúrra lenne szükség a továbbjutáshoz.

"Az év eleji botladozásunknak részben az volt az oka, hogy már minden idegszálunkkal a Löwen elleni meccsre koncentráltunk. Azt hiszem, most már nincs egy szurkoló sem, aki ne bocsátotta volna meg a csurgói vereségünket" – mondta az Origónak a hétvégi bravúrról a szegedi kézicsapat egyik legjobbja, Balogh Zsolt. A Bundesliga második helyén álló német csapatnak tulajdonképpen sansza sem volt a magyar ezüstérmes ellen, a szegediek végig remekül kézilabdázva, taktikus játékkal ejtették ki a Löwent.

Juan Carlos Pastor remekül felkészített csapata Már Mannheimben is taktikusan használta ki a Löwen hibáit. "Úgy éreztem az első meccsen, lebecsültek minket. Úgy jöttek ki a pályára, hogy valahogy hazaküldenek minket egy zacskóval, de a kézilabdában ez nem működik. Elég, ha 2-3 játékos nem úgy teszi a dolgát, ahogy egyébként tenné, és máris borul az egész csapatjáték" – adott magyarázatot a meglepő mannheimi eredményre Balogh Zsolt, aki a csapat húzóemberévé nőtte ki magát Szegeden.

Jegyzőkönyv

MOL-Pick Szeged-Rhein-Neckar Löwen 31-29 (16-13)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 3200 néző. Vezette: Krstic, Ljubic (szlovénok).
MOL-Pick Szeged: Sierra - Prodanovics 1, Balogh 8, Bombac 8/3, Zubai 1, Ilyés 1, Källman 3. Csere: Wyszomirski (kapus), Blazevic, Vranjes 3, Robledo 3, Parrondo 2, Vadkerti, Ancsin 1. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Rhein-Neckar Löwen: Landin - Groetzki 3, Petersson 1, Kneer 1, Guardiola 2, Larsen, Gensheimer 12/3. Csere: Myrhol 5, Schmid 2, du Rietz 1, Reinkind 2, Sigurmannsson, Ganshorn. Vezetőedző: Nikolaj Jacobsen.
Hétméteres: 5/3, ill. 3/3.
Kiállítás: 4, ill. 6 perc.
Továbbjutott: a MOL-Pick Szeged 65-59-es összesítéssel

Pedig a szurkolók az említett, Csurgó elleni vereség után még sztrájkoltak is egy sort, a fórumokon forrtak az indulatok, és nem sok jel utalt arra, hogy a Szeged bravúrra készül. "Vannak szurkolók, akik csak akkor állnak a csapat mellett, ha sikerek vannak. Ezzel nincs mit tenni, ez van. Viszont azt is meg kell mondjam, én még soha életemben nem kézilabdáztam olyan hangulatban, amilyen vasárnap uralkodott az újszegedi csarnokban. Nincs rá jobb szó, felemelő érzés volt" – mondta Balogh.

Balogh (középen) tavaly Berlinben is győzött csapatával Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

"Az ilyen kétmeccses párharcoknak nagyon komoly pszichológiájuk van. Több olyan fordulópontja is van egy ilyen kiélezett meccsnek, amely a lelátóról talán nem is érzékelhető. Ezekben a pillanatokban kell valami váratlan húzni, az igazi győztesek ilyenkor ficánkolnak a pályán. Amikor a visszavágó 40. percében kettővel vezetett a Löwen, akár meg is ijedhettünk volna, de a legjobbkor jött Sierrától egy védés, és sikerült visszavernünk a németek rohamát. De volt több ilyen kulcspillanat is a két meccsen."

A Szeged végül a gyenge kezdés után gyakorlatilag végig kézben tartotta a visszavágót, és tulajdonképpen izgalommentes hajrá után ejtette ki nagynevű ellenfelét, mely március elején éppen a THW Kielt ejtette ki a Német Kupából.

Jól áll a BL-góllövőlistán is

A Szeged bravúrjához Balogh Zsolt 12 (4+8) gólt tett hozzá, bár az kicsit furcsa volt, hogy pont a kinti meccsen volt kevésbé gólerős, pedig ott végig a neki jobban fekvő nyitott védekezést alkalmazta a Löwen.

"Tényleg nem sikerült olyan jól a kinti meccsem, de a mi csapatunk pont attól olyan erős, hogy mindig akad valaki, aki húzza magával a többieket. Nincs az se kőbe vésve, hogy nekem nyitott védelem ellen kell jól játszanom, egyszerűen nem éreztem úgy a távolságokat, mint hazai pályán, ahol viszont hatos falat védekezett a Löwen. Az én személyes eredményem amúgy sem számít semmit, a lényeg, hogy a Pick Szeged ott van a világ legjobb nyolc csapata között" – mondta a Bajnokok Ligája góllövőlistáján 6. helyen álló jobbátlövő.

Biztos, hogy kőkemény ellenfél jön

Az EHF kedden sorsolja ki a negyeddöntős párharcokat, annyi már most egészen biztos, hogy a Szegednek még a Löwen elleninél is nagyobb bravúrra lenne szüksége a Final Fourba jutáshoz, hiszen egy csoportelsővel fogják összesorsolni. A választék: MKB-MVM Veszprém, Barcelona, Kiel, Kielce.

Összejöhet a Veszprém-Szeged a BL-ben is Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Nehéz sorrendet felállítani ezek között a csapatok között, hiszen ők képviselik az abszolút elitet. Én nem érzek jelentős különbséget a Kiel, a Barcelona és a Veszprém között, nyilván mindegyiknek más az erőssége, de játékerőben nagyon közel állnak egymáshoz. Talán a Kielce egy árnyalatnyival mögöttük áll" – latolgatta kérédésünkre Balogh Zsolt.

Dujshebaevék ellen is bravúr kellene

A Szeged idén egy csoportban szerepelt a lengyel Kielcével (ahol a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujshebaev irányítja a szakmai munkát), és bár oda-vissza kikapott, a hazai meccsen egészen a hajráig vezetni tudott.

"Ha megkapnánk őket, ez most egészen más párharc lenne, ebben biztos vagyok. A világ egyik legerősebb hatos falával védekezik a lengyel csapat, biztosan nagyon nehéz dolgunk lenne ellenük, de azt már az év elején is lehetett tudni, hogy a Final Fourba jutásért több bravúr kell. De ha belegondolunk, a Löwen ellen sem adott nekünk senki sok esélyt, most mégis mi várjuk a negyeddöntők sorsolását."