Vágólapra másolva!
Farkas Ágnes megpróbálja a lehetetlent. Abban bízik, hogy sikeres lehet egy fideszes politikussal szemben. A tét a kézilabda-szövetség elnöki posztja. Az eddigi elnök, Vetési Iván ugyanis leköszönt, de egyben megnevezte utódját is: Kocsis Mátét. A VIII. kerületi polgármeter útja simának látszik. Más kérdés, hogy a kihívó, a korábbi válogatott balátlövő régebben lehetetlen helyzetekből is betalált.

Annak ellenére, hogy nemrég a sportág egy igazi nagyágyúja szállt ellene versenybe, biztosra vehető, hogy a fideszes Kocsis Mátét simán megválasztják a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökévé – mondta az Origónak egymástól függetlenül több, a szövetség ügyeire rálátó forrás.

A józsefvárosi polgármester egy hónapja jelentette be, hogy a saját indoklása szerint családi okok miatt lemondó Vetési Iván helyett pályázik az elnöki posztra. Sokáig úgy tűnt, egyedüli jelölt lesz, nemrég azonban Farkas Ágnes olimpiai és vb-ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó azzal állt elő, hogy szeretné elnökként folytatni, amit a szerinte jó úton járó Vetési elkezdett.

Információnk szerint a szövetségnél az elnökválasztások előtt jó előre monitorozzák a pályázók esélyeit, mielőtt hivatalos jelöltté nyilvánítaná őket a háromfős jelölőbizottság. Négy éve így lett jelölt Vetési Iván, miután a küldöttek előzetesen sokkal inkább támogatták, mint az első körben kiszemelt Hadházy Sándort. Kérdésünkre Kersch Ferenc főtitkárhelyettes, a szakmai és versenybizottság elnöke azt mondta, ilyen előzetes monitorozás "intézményesen biztosan nincsen", de hozzátette, "az emberek kíváncsiak, és informálisan biztosan tapogatóznak. Kis család vagyunk, nem sok minden marad titokban".

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség leköszönő elnöke (balra) Forrás: MTI/Földi Imre


Kocsis Máté megválasztása még Farkas Ágnes ellenében sem lenne váratlan, hiszen a szavazó küldöttek szemében nyilván szempont a lobbierő. Kézilabdás múlt ide vagy oda, az egykori kiváló átlövőnek értelemszerűen összehasonlíthatatlanul kevesebb eszköze lenne arra, hogy pénzt és lehetőségeket harcoljon ki a sportágnak, mint a kormánypárt országos hírnévnek örvendő kommunikációs igazgatójának, volt országgyűlési képviselőnek. Még akkor is, ha Kocsis Máténak a sporthoz legjobb tudomásunk szerint annyi köze azért van, hogy 2010-ben a Ferencváros alelnökévé választották, egy évvel később pedig bekerült a klub nőikézilabda-szakosztályának elnökségébe.

Mocsaiból Kocsis alelnöke lehet

Farkas Ágnes nem véletlenül hivatkozik a leköszönő elnök által elvégzett munkára, a négy éve megválasztott Vetési Iván elnökösködésére valóban nem lehet sok panasz. Bár a legutóbbi hazai rendezésű női Eb felemásra sikeredett, a férfiak pedig hosszú idő után nem jutottak ki a világbajnokságra, összességében a hazai kézilabda ereje, népszerűsége és gazdasági stabilitása egyaránt nagyon meggyőző. Ezért is lepett meg mindenkit, hogy az elnök felállt.

Vetési bejelentésének másnapján az Origo egy az elnökséghez közeli forrásból úgy értesült, Vetésinek azért kell távoznia, mert nem volt hajlandó Mocsai Lajost megtenni a szövetség szakmai alelnökének. A leköszönő elnök akkor kérdésünkre tagadta ezt, mondván, "Mocsai Lajossal remek a kapcsolatom, és sohasem kérte tőlem, hogy kreáljak neki egy szakmai alelnöki posztot".

Néhány nappal később aztán a Vetési által a legmegfelelőbb utódjaként megnevezett Kocsis Máté közölte, "amennyiben elnyerem a küldöttgyűlés megtisztelő támogatását, alelnökként mindenképpen számítanék Mocsai Lajosra, az ő szakmai tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen lenne számomra."


Fél évvel ezelőtt már írtunk arról, hogyan lepték el az utóbbi években a sportot a politikusok, illetve a hozzájuk szorosan kötődő emberek. Azóta Németh Szilárd rezsibiztos kiütötte a birkózószövetség elnöki tisztségéből az olimpiai bajnok Hegedüs Csabát.

Fideszest még fideszesebbre

Igaz, pont a kéziszövetség esetében nem lenne olyan éles ez a váltás, elvégre Vetési Iván miniszteri biztos volt a második Orbán-kormányban. Az öt kiemelt látványsport közül, amelyekre évek óta bőkezűen áldoz a magyar állam, már most is fideszes politikus vezeti a a kosárlabdázók szövetségét (Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere), van kormánypárti politikus az elnökségben a jégkorongozóknál (Soltész Miklós államtitkár), a vízilabdázóknál (Hoffmann Tamás újbudai polgármester) és természetesen az MLSZ-ben is (Bánki Erik EP-képviselő, Dankó Béla parlamenti képviselő).

Kocsis Máté, józsefvárosi polgármester Fotó: Tuba Zoltán - Origo


"Nagy megtiszteltetés volt, amikor felkértek a szövetség elnöki posztjára, és mivel úgy éreztem, tudok segíteni a sportágnak, pár nap gondolkodási idő után igent mondtam. 2010 óta a Ferencváros nőikézilabda-szakosztályának elnökségi tagja vagyok, és korábban is részt vettem a klubnál szervezési feladatokban, ráadásul korábban a sportág nagy szurkolója is voltam, így nem idegen terület számomra a kézilabda" – mondta érdeklődésünkre Kocsis Máté.

Inkább koordinálna

A polgármester azt is mondta, hogy "olyan emberekkel képzeli el a közös munkát, akik szakmailag kifogástalanok", egy elnöknek szerinte a munka koordinálása, a munkafolyamatok áttekintése, az irány kijelölése és a stabil háttér és a munkafeltételek megteremtése a feladata.

"Már az első megbeszélések után jeleztem, nagyon örülnék neki, ha lenne ellenfelem, hiszen úgy gondolom, a verseny csak jót tesz, és egy valamirevaló elnökválasztáson legalább két jelöltnek kell indulnia. Nagyon tisztelem Farkas Ágnest, akinek játékosként többször szurkoltam személyesen is, tisztában vagyok vele, hogy egy nagy sportolóval szemben kell versenyeznem, akivel ráadásul sok mindent hasonlóan látunk" – mondta Kocsis Máté.

Farkas a játékosmúltjában bízik

"Nem polgármesteri posztra jelentkezem, hanem egy szakszövetség elnöki posztjára, így talán joggal bízom abban, hogy szakmai előmenetelem és játékosmúltam miatt igenis eséllyel pályázom a posztra" – mondta az Origónak a jelenleg a Vas megyei kéziszövetség elnökeként dolgozó Farkas.

"Nem akartam padozni senki mögött" Forrás: MTI/Illyés Tibor


Felvetésünkre, hogy elég szerény reményekkel indul egy befolyásos fideszes poltikus ellen, azt mondta, a visszajelzésekből és informális beszélgetésekből úgy látja, lennének támogatói. "Elsősorban azért jelöltetem magam, mert úgy gondolom, Vetési Iván elnöksége alatt jó irányba mentek a dolgok. A mostani elnökség remek munkát végez, gondolok itt az infrastruktúra-fejlesztéstől kezdve a pályázatíráson és elbíráláson át a szövetség és a magyar kézilabda napi dolgait meghatározó hozzáállásra" – magyarázta.

A fentiek alapján egyértelműnek tűnik, kikből állhat össze Farkas támogatói köre, hiszen időközben a Nemzeti Sportban megjelent Kocsis Máté tervezett elnökségének névsora, amiből kiderült, Farkassal ellentétben nála összesen ketten (Radulovics Bojána és Oláh Sándor) maradnának a mostani elnökségből, a többieknek megszűnne a megbízatásuk.

Jobboldali, de a Fidesznek nem kellett

Kocsis Máté egy korábbi nyilatkozatában utalt rá, hogy Farkas korábban szeretett volna a Fidesz színeiben képviselő lenni, de a pesterzsébeti szervezetnek akkor már megvolt a jelöltje. "Ismerem Kocsis Mátét, amikor először jelöltette magát polgármesternek, személyesen is részt vettem a kampányában. Én jobboldali gondolkodású közösségi ember vagyok, amikor a Fidesz felkért, hogy induljak Pesterzsébeten, megfontoltam a dolgot, de amikor konkrétumokra került a sor, láttam, hogy már van balátlövő a csapatban, én pedig nem akartam padozni senki mögött" – mondta erről Farkas Ágnes.

"Sértettség nincs bennem, én le is zártam ezt a történetet, ennek vagy a pártszimpátiámnak semmi köze nincs a mostani elnöki pályázatomhoz. Én szakmai szempontok alapján tartom magam megfelelő jelöltnek" – tette hozzá.

Az új elnökről is döntő küldöttgyűlést április 17-én, 13 órakor tartják.