Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda-szövetség teljes reménybeli új elnöksége felvonult azon a sajtótájékoztatón, amelyet az április 17-én esedékes elnökválasztás esélyese, Kocsis Máté hívott össze a Tüskecsarnokba. Kocsis nagyobb hangsúlyt fektetne a válogatottra, fejlesztené a marketinget, Mocsai Lajos a TF-ről segítene.

"Ha mindenki azt csinálja, amiben erős, akkor ez egy sikeres elnökség lesz" – mondta Kocsis a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol kis túlzással többen ültek a pódiumon, mint a hallgatóság soraiban.

"Nagyon fontosak a már most is kiemelkedően teljesítő klubcsapataink, de a válogatottra nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni. Mind férfi-, mind női szinten olyan csapatot szeretnénk, amely éremeséllyel küzd a világversenyeken" – mondta a fideszes politikus, Józsefváros polgármestere.

Nemzetközi sikerek kellenek

Az elnökjelölt elmondta, a kézilabda marketingjén mindenképpen javítani szeretnének, hogy ezzel is biztosítsák az utánpótlás merítési lehetőségét. "Ha nő a létszám, és megfelelő az infrastruktúra, ahol a gyerekek kézilabdázhatnak, az már egy komoly lépés előre" – mondta Kocsis, majd hozzátette, a egész ország területét lefedő országos utánpótlásrendszert alakítanának ki.

Kocsis Máté (j) a Fradi alelnöke is. Itt Kubatov Gábor klubelnökkel sétál, még az Albert-stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Fejlesztjük az infrastruktúrát és a meglévő létesítményeket is, a kormány elképzeléseivel összhangban. Természetesen komoly forrásokat kell az elképzelések mögé tenni, növelni kell a kézilabda lobbierejét", a nemzetközi is, hiszen "a magyar kézilabdázás letett annyit az asztalra, hogy súlya legyen a magyar sportdiplomáciának" – sorolta Kocsis Máté.

Nyomás alatti döntéshozó képesség

"A magyar kézilabda akkor tudott nemzetközi szintű eredményeket elérni, vb-döntőt, BEK-döntőt játszani, amikor valami újdonsággal lepte meg a nemzetközi mezőnyt. Ezért a Testnevelési Egyetem rektoraként nagyon fontos feladatomnak tekintem, hogy tudományos módszerekkel fejlesszük többek között a magyar sportolók nyomás alatti döntéshozó képességét" – közölte Mocsai Lajos, aki Kocsis megválasztása esetén a szakmai munkáért felelős tiszteletbeli elnök lenne.

Mocsai Lajos a TF rektoraként tudományos segítséget nyújtana Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo kérdésére Marosi László elnökségitag-jelölt megerősítette, hogy fontos lenne, hogy legyen egy budapesti csapat, Mocsai Lajos pedig hozzátette, a középszerre nem vevő egy ilyen európai metropolisz, ezért jó csapatra lenne szükség a fővárosban.

Klubok és válogatott

A szlovénok ellen elveszített vb-selejtező után a férfiak szövetségi kapitányi tisztségéről lemondó Mocsai azt mondta, az elnökség fontos feladata lesz a válogatott és a klubok közti érdekellentét feloldása. Kocsis Máté hozzátette, nem szeretnék, ha egyáltalán létezne ez az ellentét, és szó sincs arról, hogy a klubok háttérbe szorulnának a válogatott mögött.

Az Origo azon kérdésére, hogy az eltolódó hangsúlyok miatt kerülhetnek-e ki a klubokat képviselő vezetők (Kelecsényi Ernő – Győr, Hajnal Csaba – Veszprém, Fasimon Sándor – Szeged) az elnökségből, Kocsis azt válaszolta, "egyáltalán nem kerültek körön kívülre ezek az urak, a klubok továbbra is képviseltetni fogják magukat a döntéshozásban. Egyébként mindannyian elfogadták ezt a helyzetet."

Farkas Ágnes a másik jelölt

Az MKSZ április 17-én tartja tisztújító közgyűlését, amelyen Farkas Ágnes lesz Kocsis Máté ellenfele. Korábban megírtuk, hogy nagy meglepetés lenne, ha nem Kocsis Mátét választanák meg Vetési Iván utódjául, a Tüskercsarnokban rendezett sajtótájékoztató hangulata ugyanezt sejteti.