Fideszes elnöke lett a kéziszövetségnek

Kocsis Máté
Budapest, 2014. szeptember 21. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédet mond a megújult Kálvária tér és a Turay Ida Színház épületének avatásán 2014 szeptember 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség 2015-ös küldöttgyűlése, egyúttal tisztújító kongresszusa elsöprő fölénnyel Kocsis Mátét választotta meg elnökének. Bár a fideszes politikus reménykedett benne, hogy igazi versenyhelyzet lesz a választásból, ez nem vált valóra, hiszen Farkas Ágnesnek nem sikerült a kellő számú támogatót maga mellé állítania, így fel sem került a jelölőlapra.

Zsúfolásig megtelt a Magyar Sportok Házának tanácsterme, a küldöttek mellett rengeteg újságíró és tévéstáb gyűlt össze. Kocsis Máté két puszival üdvözölte Farkas Ágnest, kedélyes beszélgetésükből látszott, hogy személyesen tényleg semmi bajuk nincs egymással, pedig az egykori legendás kézilabdázó a küldöttgyűlés előtt keményen odamondogatott ellenfelének.

Az elnökválasztás csak a negyedik napirendi pont volt, így fél három körül jött el a pillanat, amikor kiderült, hogy hiába szerette volna Kocsis, ha legalább két jelölt között zajlik a verseny az elnöki címért.

Kocsis Máté lett a kéziszövetség elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jelölőbizottság természetesen Kocsis Mátét javasolta elnöknek, 53 jelölést kapott, míg a korábbi 206-szoros válogatott átlövő Farkas Ágnes 1-et, de Kocsis azt kérte a jelenlevőktől, hogy a komoly fölény ellenére kerüljön fel a szavazólapra Farkas neve is. Kersch Ferenc főtitkár szavazásra szólította fel a megjelenteket, hogy felkerüljön-e Farkas neve is az elnökjelöltek közé, az indítványt azonban 125 megjelentből mindössze 23-an támogatták, így tulajdonképpen szavazás nélkül lett a kéziszövetség elnöke Kocsis Máté.

Soha nem kézizett, de pólózott

Az új elnök megköszönte a bizalmat, és kifejezte reményét, hogy hasonlóan sikeres elnökséget vezethet majd, mint a leköszönő, amely irányítása alatt a magyar kézilabda jelentős sikereket ért el. Kocsit továbbá elmondta, gyerekkora óta követi a kézilabdát, 2010 óta a Ferencváros női szakosztályának elnökségi tagja, de soha nem kézilabdázott, csak vízilabdázott korábban.

Farkas Ágnest nem támogatták Forrás: MTI/Illyés Tibor

Vetési Iván, aki 2011 júniusa óta irányította a szövetséget, családi okokra hivatkozva március 5-én jelentette be, hogy nem száll harcba ismét a posztért, és Kocsis Mátét ajánlotta új elnöknek. A jogász végzettségű Kocsis Máté a Ferencváros alelnöke, és az FTC női kézilabda-szakosztályának elnökségi tagja.