A bajnoki címet a hit fogja eldönteni

Elek Gábor, FTC, Ferencváros, kézilabda
HUNGARY, DABAS : Hungarian coach Gabor Elek (C) of FTC Rail Cargo Hungaria directs his team against Slovenian RK Krim Mercator in the local sports hall of Dabas on February 17, 2013 during their EHF Women's Champions League handball match. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Három játékossal erősít a 2015-16-os bajnoki idényre a Ferencváros női kézilabdacsapata, amely szerződtette Schatzl Nadine-t, Szekeres Klárát és Hornyák Dórát. Tomori Zsuzsa és Soós Viktória távozik, Vérten Orsolya pedig visszavonul az aktív játéktól. A klub továbbra is zömében magyar játékosokkal kíván dolgozni, az idei bajnoki döntőben pedig megszorongatná a címvédő Győri Audi ETO-t.

Változások előtt áll a Ferencváros női kézilabdacsapata, amely három távozó játékos mellett három új érkezését is bejelentette hivatalosan. Jeney Zsolt Ákos szakosztályvezető elmondta, hogy a csapatból távozik Soós Viktória (Vác) és Tomori Zsuzsanna (Győr), míg Vérten Orsolya úgy döntött, befejezi aktív pályafutását, de rá a klub utánpótlásedzőként számít.

"Szeretnénk továbbra is, ha a Ferencváros adhatná a válogatott gerincét, így az új játékosok kiválasztásánál az is szempont volt, hogy mentálisan erős, küzdőképes kézilabdázók legyenek. Így kerül a csapathoz a nyáron Schatzl Nadine, Szekeres Klára és Hornyák Dóra" - mondta Jeney.

A válogatott Szekeres Klára Érdről igazol a Fradihoz Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Hozzátette, hogy a kulcsemberek közül Szamoránsky Piroska, Szucsánszki Zita és Nerea Pena maradt, Szekerczés Luca visszatér a stratégiai partner Siófoktól, de szerződéssel bír és visszavárják a friss anyukát, Zácsik Szandrát is, aki az alapozás idején már csatlakozik az együtteshez.

Három új játékos érkezik

"Nagyon örültem a Fradi megkeresésének, hiszen az utolsó évek nem a legjobban sikerültek. Két évig nem nagyon játszottam Győrben, idén Vácon már kicsit visszahoztam magam, de messze vagyok még a legjobb formámtól. remélem, a Fradi segít a céljaim elérésében" - mondta a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Hornyák.

Szekeres Klára szerint a négy érdi év után kellett a váltás. "Remélem, a változás jót tesz majd nekem. Bízom abban, hogy hamar beilleszkedem majd, és felveszem a ritmust."

A korábban szintén győri, junior vb-bronzérmes, kétszeres magyar bajnok (2011, 2012), kétszeres Magyar Kupa-győztes (2011, 2012) balszélső, Schatzl Nadine is jó teljesítményt vár magától.

"Az ősz nem úgy sikerült nekem, ahogy terveztem, éppen ezért nagyon meglepett a Ferencváros megkeresése. De remélem, sikerült hozzátennem majd valamit az új klubom sikereihez" - nyilatkozta a jelenleg Érden kézilabdázó szélső.

Magyar kézisek előnyben

Elek Gábor vezetőedző szerint az élet úgy hozta, hogy a kulcsemberek távozása miatti űrt ki kellett tölteni. "Ez a vérfrissítés jót tesz majd a Fradinak, a másfajta impulzusokból lehet építkezni. Az elv ugyanaz maradt, zömében magyar játékosokkal szeretnénk dolgozni, remélem, ez még sokáig így is marad. Az új keret eredményes lehet, erre fogunk törekedni."

Elek Gábor zömében magyar játékosokkal szeretne dolgozni Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A szakember hozzátette, a papírforma szerint a másik ágról a Győr jut be az Érd ellen a bajnoki döntőbe, azaz folytatódik az évek óta megszokott párharc.

"A bajnoki rendszer miatt, ha három meccsre kerülne sor, akkor kétszer is Győrben kellene játszanunk. Ez nem növeli az esélyeinket. Ennek ellenére nagy és kiélezett csatát várok, a bajnoki címet a hit fogja eldönteni."

Átalakul a Győr is

A bajnoki címvédő Győri Audi ETO KC idei keretből távozik Katrine Lunde (Rosztov), Herr Orsolya, Szepesi Ivett, Vesna Milanovic Litre, Susann Müller, Hornyák Ágnes (OGC Nice), Macarena Aguilar (Rosztov) és Jelena Grubisic.

Helyükre öten érkeznek a ferencvárosi Tomori Zsuzsa mellett a fehérváriak válogatott kapusa, Kiss Éva, illetve Tóth Gabriella (Mosonmagyaróvár), Nycke Groot (Midtjylland) és Yvette Broch (Metz).

Még nincs érkező Érden

Átalakul jövőre az Érd kézilabdacsapata is, a Ferencvároshoz szerződő Szekeres és Schatzl mellett távozik a 22 éves Sara Vukcevic, a montenegrói válogatott tagjaként 2012-ben Európa-bajnok, illetve olimpiai ezüstérmes beállós Vácon folytatja pályafutását.

A klub ugyanakkor hosszabbított Klivinyi Kingával, Janurik Kingával, Kisfaludy Anettel, Takács Kittivel, illetve a szlovén Katarina Krpezzel és a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, 149-szeres francia válogatott balátlövővel, Mariama Signatéval.

A Handball Montenegro portál úgy tudja, hogy a szintén Európa-bajnok és vb-második, a Buducnosttal Bajnokok Ligája és EHF-kupa-győztes Andjela Bulatovic is érkezhet a következő szezonra - ő jelenleg az EHF-kupa-rivális Rosztov-Don játékosa.

Újvárosban hosszabbítottak a kulcsemberek

Dunaújvárosban egyelőre csak annyi derült ki, hogy Bulath Anita, Takács Dusmáta, Triscsuk Krisztina és Vincze Melinda két évvel meghosszabbította szerződését. Triffa Ágnes, Nagy Éva, Azari Fruzsina, Kamper Olívia és Takács Bianka élő szerződéssel rendelkezik, a távozókról pedig egyelőre annyit tudni, hogy Víg Vivien a szezon végén elhagyja a Kohász csapatát, míg a csapatkapitány Ferling Bernadett felhagy a játékkal.

Formálódik a Vác kerete

Öt év után távozik a csapatkapitány Fülöp Andrea, nem marad Hornyák Dóra sem és a klub nem hosszabbítja meg Dakos Noémi, Drávai Gyöngyi és Marija Stefanovic lejáró szerződését.

Az új edző, a szlovén Uros Bregar viszont rutinos kézilabdázókra számíthat az új idényben. Vácon folytatja pályafutását a 26 éves szerb Kristina Liscevic (Metz), az Érd montenegrói beállósa, Sara Vukcevic, illetve a ferencvárosi Soós Viktória. A legfrissebb igazolás a 27 éves horvát válogatott balátlövő, Sonja Basic (Metz).

Siófokra azeri kapus igazol

Az új siófoki edző, a dán Christian Dalmose is erősítette, így jövőre a csapat tagja lesz a cseh válogatott irányító-átlövő Michaela Hrbková, illetve a Bayer Leverkusentől érkező azeri kapus, Valentina Salamaka.

A másik kapus, Pastrovics Melinda két évvel meghosszabbította nyáron lejáró szerződését, de marad a klub kötelékében Németh Csilla és Such Nelli is. Szekerczés Luca visszatér a Ferencvároshoz, a fehérorosz kapus, Valiantsina Kumpel pedig távozik.

Európa-bajnok átlövő Debrecenben

Európa-bajnok átlövővel erősít a Debrecen, a montenegrói Jelena Despotovic a következő szezonban érkezik a csapathoz.

A klub pénteken kötött kétéves szerződést a 20 éves játékossal, aki jelenlegi együttesével, a Buducnost Podgoricával ott lesz a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében. A 183 centiméter magas Despotovic a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságon szerepelt hazája válogatottjában, amellyel megnyerte a tornát.