Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO KC nélkül zajlik Budapesten a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője, a címvédő elbukott a negyeddöntőben a Vardar ellen. A magyar bajnokcsapat verhetetlenségi mítoszával együtt odalett az európai trónja is, sőt már a magyar bajnokságban sem egyértelmű favorit. Mi vezetett idáig egy év leforgása alatt? 

Függetlenül attól, hogy a kupagyőzelem mellé megszerzi-e a magyar bajnoki címet a Győr női kézilabdacsapata (jelenleg 1-0-ra vezet a Fradi a két nyert meccsig tartó döntőben), a BL-címvédő szezonja már mindenképp rosszul sikerült, hiszen ezen a hétvégén a Győr nélkül zajlik a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntője.

A Győr két éven át a világ legjobb csapata volt, mostanra azonban nemcsak a trón lett oda, de a budapesti Final Four három résztvevője is előrébb tart a magyar bajnoknál. Miként fordulhatott ez elő az előző két évben a mezőnyből kiemelkedő, egymás után két BL-trófeát szerző sztárcsapattal?

A Győri Audi ETO KC a világ tetején Forrás: Origo


"Az hogy toronymagasan kiemelkedett a csapat két szezonon át, nem tényszerű. 2013-ban egy hajszálon múlt a Valcea ellen a továbbjutás az elődöntőben, tavaly tavasszal pedig kétszer játszottunk döntetlent a Buducnosttal" – mondta felvetésünkre Kelecsényi Ernő klubelnök.

Pótolni a pótolhatatlanokat

A Győr szezonját nemcsak klasszis játékosainak kiesése (Görbicz Anita és Katrine Lunde gyermekvállalás, Orbán Adrienn, Eduarda Amorim, majd később Jelena Grubisic sérülés miatt dőlt ki nagyjából az egész idényre), hanem komoly pechszéria is nehezítette. Ennek ellenére a négyes döntő még így is meg lehetett volna, de a győrieknek elsősorban támadásban nem sikerült pótolniuk a kieső kulcsszereplőket, és végül ez vezetett a Vardar elleni kieséshez.

Annak, hogy nem tudtunk erősíteni a szezon során, elsősorban nem anyagi oka volt. Mérlegeltük a lehetőségeket, és végül két olyan játékos maradt fenn a rostán, akik bevethetők lettek volna a BL-ben, és megfelelő erősítést jelentettek volna a csapatunk számára. A két játékossal sikerült is megegyeznünk, de mindkettejük klubja irreális követeléseket fogalmazott meg, így csak kapusposztra tudtunk igazolni" – mondta az elnök.

Tomorit hiába kérlelték a fradisták Forrás: MTI/Kovács Anikó


Kelecsényi nem kívánta nevesíteni a játékosokat, de egyikük vélhetően az a Tomori Zsuzsa volt, aki a következő szezontól már a Győrt erősíti. Ha így van, akkor érthető, hogy télen még nem akarta elengedni a Ferencváros, hiszen ilyen jó esély nem sokszor lesz a győriek hazai uralkodásának megtörésére.

Volt más gond is

Úgy tűnt, Győrben távolról sem csak a sérülések miatt csúsztak félre a dolgok: külső szemmel a nyári átigazolások sem a megszokott minőségűek voltak, és nem is mondható, hogy igazán bevált volna bármelyikük. Kelecsényi mindezt annak ellenére másként látja, hogy a nyáron érkezettek mindegyike távozik az év végén Győrből.

Aguilar hozta, amit vártak tőle Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Mindenekelőtt Macarena Aguilar kifejezetten Görbicz Anita helyére érkezett, őt eleve csak egy szezonra hoztuk.

Látni kell azt is, hogy egyetlen európai topcsapat sem képes párhuzamosan két topjátékosokból álló sort fenntartani" – magyarázta.

Hozzátette, Anna Szeny eredetileg Amorim cseréjének érkezett, és Milanovic-Litre is más szerepkörben szerepelt, mint amiért igazolták. "A nyáron megválunk tőlük, de ennek inkább csapatszerkezeti okai vannak, távolról sem jelenti azt, hogy ha az eredeti felállásban marad minden, ne lettünk volna maradéktalanul elégedettek velük." Az elnök állítja, hogy a kialakult helyzetben mindegyik játékos tudása legjavát nyújtotta, és azért engedik el őket, mert jövőre más típusú játékosokkal képzelik el a Győri ETO-t.

És persze Susann Müller

A legnagyobb csalódást minden kétséget kizáróan a német válogatottban rendszeresen brillírozó Susann Müller jelentette, aki Győrben mélyen a tudása alatt teljesített, és a klub végül a BL-negyeddöntő visszavágóját meg sem várva küldte el a játékost.

Susann Müller nem tudott beilleszkedni Forrás: MTI/Kovács Anikó


Susannak sem láttunk a fejébe előre, nem tudhattuk, hogy egyszerűen képtelen lesz beilleszkedni. Hiába klasszis képességű játékos, sajnos nem tudott segíteni nekünk, így meghoztuk a mindkét fél számára legjobb megoldást. Azt kár lenne tagadni, hogy pont tőle kellett volna az a teljesítmény, aminek hiányában lemaradtunk a Final4-ról. Elszórtan játszott csak elfogadhatóan" – ismerte el Kelecsényi.

Idén elmaradt a csoda az edzőtől is

Sokan bíztak benne, hogy a világ egyik legjobb edzője, Ambros Martín kitalál valamit, amivel ellensúlyozni tudja a csapatot sújtó problémákat, de hiába. Ez talán nem is lett volna akkora baj, csakhogy a Győr ebben az idényben fejben sem volt olyan erős, több meccsen is elveszítette a fonalat.

Idén Martín sem bírt el a helyzettel Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki


"Ez, úgy gondolom, teljesen érthető a kialakult helyzetben. Ennek ellenére számomra nem kérdés, hogy Ambros Martín ugyanolyan kiváló munkát végzett, mint tavaly vagy tavalyelőtt, csak idén a körülmények alakulása következtében nem állt rendelkezésére olyan erős keret, amiből biztos Final Four-szintű csapatot tudott volna faragni. Azt se feledjük, hogy ha a BL lebonyolítása nem változik meg, a csapatunk most a Final Fourban versenyez, hiszen csoportmásodikként végeztünk" – védte meg edzőjét Kelecsényi Ernő.

Azok a kimaradt hetesek

Feltűnő volt az is, hogy a Győr mentálisan sem volt topon, ezt mutatta legalábbis a rengeteg kimaradt hétméteres: a Vardar elleni, szkopjei meccsen például mindjárt öt büntető maradt ki.

Azt a meccset, ugye, hat góllal veszítette el a Győr.

A Vardar ellen Löke is kevés volt Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki


"Ezekben a kérdésekben vitathatatlan az edző felelőssége, hiszen ő készíti fel a csapatot, de én rengeteg edzésüket látom, így pontosan meg tudom ítélni, milyen kiváló munkát végzett Martín. Nem az ő sara, ami történt. Az év közbeni többszöri csapatátalakulás és az ezek miatt szükséges gyökeres módosítások nemcsak fizikálisan, taktikailag, fejben is sokkal többet követelnek a csapat minden tagjától. Biztos vagyok benne, hogy Európa bármely topcsapatát megroppantaná egy ilyen helyzet" – vélte az elnök.

Oda a trón, de nem kell pánikolni

A Győr idén már kétszer is kikapott a Ferencvárostól, és hosszú idő után fennáll a veszélye annak, hogy elveszíti a hazai bajnoki címét, ráadásul a már bejelentett igazolások sem azt mutatják, hogy a csapat visszatérne tavalyi önmagához. Míg a BL-győztes Győrben öt poszton is a világ legjobb játékosa játszott, az idei, sérülésektől tizedelt csapat visszatérőihez, ha nem is gyenge, de a korábbi igazolásokhoz képest szerényebb képességűnek tűnő játékosok csatlakoznak.

Kelecsényi azonban másként látja a helyzetet. "A csapat gerincét alkotó Görbicz Anita, Eduarda Amorim és Orbán Adrienn őszre várhatóan visszatérnek. Két új magyar játékosunk közül Kiss Éva úgy lett az EB egyik legjobb kapusa, hogy a magyar válogatott a hatodik helyen végzett, Tomori Zsuzsa pedig 2013-ban a BL gólkirálynője lett, pedig a csapata nem jutott be a legjobb négy közé."

Tomori Zsuzsanna visszatér, Anna Szeny távozik Győrből Forrás: MTI


A háttér stabil, gazdaságilag erős a klub, így kétségbeesni nem kell, de a Győrnek a fentiek alapján nemcsak az építkezést, hanem a csúcsra vezető út megmászását is elölről kell kezdenie a következő szezonban. Erre Kelecsényi így reagált: "A csúcs megmászását minden évben elölről kell kezdeni. A BL-győzelemtől senki nem indul magasabbról a következő évben."