Vágólapra másolva!
Most, hogy véget ért az idei A csoportos hokivébé, érdemes megnézni, mit tud az a hét válogatott, amellyel a feljutást nemrég kiharcoló magyar válogatottnak szembe kell néznie 2016-ban. Annyit mondhatunk, könnyű meccseket senki se várjon!

Nagyjából három hete ízlelgethetjük azt a mondatot, hogy jövőre a magyar jégkorong-válogatott 2016-ban ismét a sportág nagyfiúi között szerepelhet. Ott, ahol legutóbb 2009-ben járt, és ahova most úgy is vissza tudott kerülni, hogy időközben a csapattól ilyen-olyan okok miatt elbúcsúztak az elmúlt másfél évtized legismertebb játékosai. Lássuk, kik lesznek az ellenfeleink!

Kanada: megállíthatatlanok

Kezdjük azzal, hogy megint megkaptuk Kanadát, amely a prágai döntőben olyan alázást mutatott be az elképesztően erős kerettel felálló oroszok ellen, ami nagyon ritkán fordul elő két, szinte azonos szintű csapat között. Nekünk a 7-1-es eredményt hozó német-brazil elődöntő jutott eszünkbe a tavalyi focivébéről, az volt hasonlóan egyoldalú, és biztosak vagyunk benne, hogy ha még tízszer játszana egymás ellen a két csapat, egyszer lenne ilyen nagy differencia.

Így örültek a kanadaiak az oroszok elpáholásának Forrás: AFP

Kanada kétszer tíz, egyszer kilenc gólt ütve pusztított végig a vébé mezőnyén, és mindent elmond az ottani merítési lehetőségről, hogy a Szocsiban olimpiai bajnoki címig menetelő csapatból csak hárman (!) voltak ott Csehországban. Az NHL-ben a vébé ideje alatt ugyanis az idény legfontosabb időszaka, a rájátszás zajlik, és

nem mindenkinek fűlik a foga egy 82 meccses szezon után még a válogatotthoz is.

Jövőre április 13-án kezdődik a playoff, a vébé pedig május 6-án, úgyhogy a rájátszás első körében kiesők közül a lelkesebbek akár ott is lehetnek a magyarok elleni csoportmeccsen. A magyar csapat eddig tízszer ütközött meg Kanadával, 1934-ben és 1938-ban összejött egy-egy döntetlen, a többi meccs vereséggel zárult. 2009-ben 0-9 lett a vége, és mivel eddig csak nyolc gólt ütöttünk, mi már annak is örülnénk, ha Szentpéterváron sikerülne egy kilencediket.

Egyesült Államok: a bronz is szépen csillog

Azt is nehéz belőni, hogy milyen csapattal érkeznek jövőre az amerikaiak, akik idén az NHL-esek mellett magukkal vitték a KHL gólkirályát, Steve Mosest, valamint egyetemistákat, és megnyerték azt a csoportot, amelyben ott volt a finn és az orosz válogatott is – előbbit 5-1-re, utóbbit 4-2-re verték –, bár az Ovecskinnel felálló címvédő az elődöntőben 4-0-val visszavágott. Így az amerikaiak a bronzzal vigasztalódtak, 2013 után álltak ismét dobogóra. Magyar-amerikai vb-meccs eddig egyszer volt, még 1939-ben, akkor 0-3 lett a vége.

Finnország: négy meccs kapott gól nélkül

A csoportunk harmadik nagyágyúja elég vegyes kerettel érkezett Csehországba, az NHL és a KHL mellett a finn, a svéd és a svájci bajnokságból is delegált játékost a vébére. A finnek elsősorban a szenzációs védekezésükkel tűntek ki, az USA elleni öt gombóc után a dánokat, a norvégokat, a szlovénokat és a szlovákokat is nullára verték.

A finnek itt épp Ondrej Pavelecet, a csehek kapusát nyomasztják Forrás: RIA Novosti/Jonathan Nackstrand

A fehéroroszok végül megtörték a góltalansági sorozatot, de Pekka Rinne, a finnek Nashville-ben védő kapusa így is vb-rekordot állított fel azzal, hogy 237 percen és 5 másodpercen át védett mindent, ami kapura ment. A finnekkel éles helyzetben még nem találkozott a magyar csapat, a ligaválogatottjuk viszont 2009 áprilisában ellátogatott hozzánk, és elsőre óriási bravúrral 2-1-re sikerült győzni ellenük, amire aztán egy 6-0-val vágtak vissza egy nappal később.

Szlovákia: ment a kapitány

A 2009-es vébén az első meccsünkön, Szlovákia ellen volt a legnagyobb esélyünk egy világraszóló sikerre, de 13 másodperccel a vége előtt Bartecko góljával északi szomszédunk kicsikarta a 4-3-as győzelmet.

A szlovákok mostani keretének majdnem a felét NHL- és KHL-játékosok tették ki.

Andrej Meszaros, Marian Gaborik, Tomas Tatar vagy Tomas Kopecky a saját klubcsapatában is húzóembernek számít, ennek ellenére nem állt össze a vébén a játékuk.

Kezdésnek két hosszabbításban kiszenvedett győzelem ugyan összejött, majd a szlovénok ellen is érvényesült a papírforma, a norvégok elleni zakó azonban megrázta a csapatot, így végül lemaradt az egyenes kieséses szakaszról. Vladimir Vujtek kapitány elköszönt torna után, ő 2012-ben még ezüstig vezette a válogatottat, aztán jött egy 8. hely, tavaly viszont ugyanúgy nem kerültek negyeddöntőbe a szlovákok, mint most. Érezhető tehát a megtorpanás, talán jövőre tudunk egy még izgalmasabb meccset játszani velük, mint amilyen a 2009-es volt.

Fehéroroszország: az USA-t is megverték

A fehéroroszokkal is találkoztunk hat éve, ellenük sokáig 1-1 volt az állás, de a hajrában kétszer is betaláltak, így az alsóházba küldtek minket. A mostani vébén nagyot mentek, történetük során először megverték az amerikaiakat, és a szlovákokra öt pontot verve zártak a csoportjuk negyedik helyén. A negyeddöntőben aztán beleszaladtak egy kilencesbe Kanada ellen, de az oroszok elleni döntő óta tudjuk, hogy ilyesmi a legjobbakkal is előfordul. A KHL-es játékosokra építő fehéroroszok ellen a nagyok sem mehetnek biztosra, a magyar csapat eddig tizenegyszer találkozott velük, tíz vereség mellett 2003 februárjában sikerült egy 4-4-es döntetlent elérni.

A hét ellenfél közül a német és a francia válogatott ellen lehet a legtöbb sansza Sofronéknak, játékerőt tekintve ők vannak a legközelebb hozzánk. Tudni kell, hogy a 2017-es vébé két házigazdájáról beszélünk, de a korábbi évekkel ellentétben ezentúl nem lesz védettségük, vagyis

ha közülük csak az egyiket sikerül megelőzni, akkor összejön a bennmaradás.

Németország: Cortinával a kispadon

A németek hét pontot szereztek, így nem voltak kiesési gondjaik, a kapitányuk pedig egy kedves ismerősünk, a szapporói feljutásnál a magyar válogatottat vezénylő Pat Cortina. Nem volt könnyű dolga, mert öt NHL-játékosa is lemondta a szereplést, kaptak is egy tízest Kanadától, viszont csak egy góllal gyűrte le őket az egyaránt nyolcba jutó Svájc és Svédország. 2009-ben a németekkel is találkoztunk a svájci vébén, akkor 2-1-re kikaptunk.

Franciaország: talán ellenük lesz esély

A franciák az utolsó játéknapon biztosították be a bennmaradást. A lettek ellen egyetlen olyan eredmény volt, amely mindkét csapatnak garantálta a bennmaradást, és kiejtette Ausztriát – hogy, hogy nem, éppen ez az eredmény született meg.

A franciák tavaly negyeddöntőt játszottak a vébén, most viszont csak arra lehetnek büszkék, hogy Kanadával ők játszották a legszorosabb meccset:

csak 3-2-re verte őket a későbbi világbajnok.

Antoine Roussel személyében egy NHL-ben légióskodó csatár is a keret tagja volt, mellette a finn, a német és a svéd bajnokságból is érkeztek játékosok, ami jelzi, hogy még előttünk járnak.

Azt viszont elmondhatjuk, hogy a leendő ellenfelek közül egyedül a franciák ellen pozitív az örökmérlegünk, az eddigi 51 egymás elleni találkozóból 27-szer győztünk, 18-szor kikaptunk. 2001-ben, a Divízió I-es vb-n 3-1-re győztünk Grenoble-ban, az volt az elmúlt másfél évtized sikereinek első fontos állomása.