Vágólapra másolva!
Carlos Ortega, az MKB-MVM Veszprém vezetőedzője győztes típus, még a Barcelona ellen is utál veszíteni, de két nappal a döntő után tud örülni egy kicsit csapata fantasztikus szezonjának. A szabadságára készülő mesterrel arról beszélgettünk, mi hiányzott idén a tökéletes szezonhoz, és mit tesz a klub nyáron, hogy jövőre már ne hiányozzon.

Elképesztő szezont futott az MKB-MVM Veszprémmel Carlos Ortega, a spanyol szakember a Magyar Kupa és a Szuperkupa mellett simán behúzta a bajnoki címet a BL-negyeddöntős MOL-Pick Szegeddel szemben, és megnyerte a regionális SEHA-ligát is. Az utolsó lépcsőfok azonban, a Bajnokok Ligája döntője, ahova 13 év után verekedte be magát a Veszprém, túl nagy volt, a mezőnyből kiemelkedő Barcelona győzött.

A helyszínen a legtöbb Veszprém-szurkoló nem kesergett sokáig a döntő után, önfeledten ünnepelték a csapatukat, Carlos Ortega viszont rettentő feldúltan lógatta a fejét a kapu mögött, miközben a kötelező interjúra várt. (A lefújás után váltott pár mondatról itt írtunk.)

Carlos Ortega a Kiel-verés után Forrás: Philipp Guelland/EHFcl.com


"Én győztes típus vagyok, nagyon nehezen viselek minden vereséget. Még akkor is, ha egy ilyen erős csapattól szenvedjük el. Nagyon meg akartam verni a Barcelonát, ürességet éreztem belül, amint lefújták a meccset. Most már kicsit jobban érzem magam, kicsit távolabbról nézve elképesztő szezont produkáltunk, de még mindig nagyon bánt, hogy nem tudtuk legyőzni a Barcát” – mondta az Origónak kedden a spanyol szakember.

Az egész idényben a Barcelona elleni volt az első fontos meccs, amit elbukott a Veszprém, a másik két vereség, bár súlyosabb volt, nem igazán számított.

"Ez mind igaz, de én csak akkor lettem volna elégedett, ha megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Úgy érzem, benne volt a csapatomban a végső győzelem, és nagyon fáj, hogy jött össze" – mondta a fenti felvetésre.

Miért nem sikerült?

"A fáradtság természetesen fontos szerepet játszott, de a Barca is ugyanúgy két meccset játszott bő 24 óra leforgása alatt. Fontosabb volt, hogy néhány egész évben kiemelkedően teljesítő játékosom rossz napot fogott ki. Mi mindent a védekezésünkre építünk fel, de a döntőben pont az átlövőkön védekező kettes védőposztokon nyújtottunk gyenge teljesítményt [Renato Sulicra és Mirsad Terzicre gondolhatott Ortega – M. B.], és ezt nem bírtuk el egy olyan erős csapat ellen, mint a Barcelona."

Ezen az ezüstön nincs mit szégyellni Forrás: MTI/AP/Martin Meissner


Ortega elmondta, először mindig magában keresi a hibát, és a meccset visszanézve talált néhány dolgot, amit utólag másképp csinált volna, de tény, hogy

óriási pechje is volt a Veszprémnek.

A Barcát leginkább az 5 + 1-es védekezéssel lehet megzavarni, de Ortega a Final Four előtt két nappal kéztörés miatt elveszítette Cristian Ugaldét, aki a zavarója lehetett volna, ráadásul az egész évben remeklő Mikler Rolandot is agyonnyomta a kölni hangulat – ez nem szokatlan azoknál, akik először járnak a tornán.

"A második félidő elején sikerült két gólra felzárkóznunk, és labdánk volt a mínusz 1-hez is, de nem sikerült gólt szereznünk, pedig ott talán zavarba hozhattuk volna a Barcát. A végén már mindent megpróbáltunk, de Nagy Laci emberfeletti teljesítménye is kevés volt a kétségkívül kiemelkedő Barcelonával szemben. Ha talán pihenhetünk egy napot a döntő előtt, minden másképp alakul, de hát ez egy ilyen lebonyolítású torna."

Jövőre sokkal nehezebb lesz

A 2015/16-os szezontól változik a Bajnokok Ligája lebonyolítása, a megkavart rendszerben azonban ugyanolyan fontos lesz, hogy a csapat megnyerje a csoportját, hiszen akkor csak a negyeddöntőben lép pályára, és várhatóan könnyebb ellenféllel szemben. A csoportgyőzelem azonban brutálisan nehéz feladat lesz.

Jövőre két nyolcfős csoportba kerülnek a legjobb csapatok, az alacsonyabban rangsoroltak pedig két hatosba, ahonnan csak ketten jutnak majd a nyolcaddöntőbe.

Ezáltal a természetesen a legerősebb csoportba kerülő Veszprémnek már a csoportkörben meg kell ütköznie a legjobbakkal.

"Jövőre sokkal nagyobb nyomás lesz rajtunk, hiszen előfordulhat, hogy lényegesen több vereségünk lesz. Idén is brutális csoportot nyertünk meg, de jövőre a lebonyolítás miatt még nehezebb dolgunk lesz. Márpedig itt nem bocsátják meg a vereségeket, a Veszprémnek még a Barcelona otthonában is győzelemre kell játszania. Én szeretem ezt, mindig jobb teljesítményre sarkall, de azért ezt a nyomást kell szokni" – tette hozzá Ortega.

Nagy László zsenialitására jövőre még nagyobb szükség lesz Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


A többi csapathoz hasonlóan a nulláról indulunk jövőre, egy ideinél várhatóan lényegesen kiegyenlítettebb mezőnyben."

Milyen lesz a Veszprém jövőre?

"Remélem, gyorsabb – vágta rá Ortega, aki abban reménykedik, hogy a két, már bejelentett érkezővel csökkenteni tudja az átrendeződési cserék számát. – Most kettőt cserélünk támadás és védekezés között, remélem, jövőre ezt egyre tudjuk leszorítani, így képesek leszünk gyorsabb játékot játszani."

A horvát válogatott balátlövője, Ivan Sliskovic a hármas védő posztján válthatja ki Schuch Timuzsint védekezésben, a Kiel izlandi szupersztárja, Aron Pálmarsson pedig elsősorban támadópotenciálja miatt érkezik, de Ortega többet vár tőle. "Nagyon remélem, hogy sikerül ütőképes kettes védőt faragnunk Pálmarssonból, így ugyanis lenne olyan formációnk, amiben cserélnünk sem kellene átrendeződésnél. Ez óriási fegyvertény lenne!"

Munkában a veszprémi védőfal a BL-döntőben Forrás: MTI/AP/Martin Meissner


"Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a kulcsjátékosaink már most sem fiatalok. Ezzel számolnunk kell, amikor a keretet erősítjük meg, mert nekünk a Final Four lebonyolítására kell készülnünk, és a fáradtság idén is döntő faktor volt" – tette hozzá Ortega.

Lássuk a mezőnyt!

"A Barcelona akkor is erős marad, ha Karabaticsot elviszi a PSG [ez attól is függ, börtönbüntetésre ítéli-e a francia bíróság bundázás miatt – M. B.], a párizsiak pedig biztosan felnőnek a legnagyobbak közé. A Kiel minden évben esélyes, a Flensburg, a Löwen vagy bármelyik német csapat is komoly vetélytárs, de fejlődni fog a már most is remek Kielce vagy a Macedával iszonyotos védelmet építő Vardar is. Jóval erősebb lesz a mezőny, mint ebben a szezonban."

Ortega amondó, a Veszprémnek már nem az ellenfelekkel kell törődnie, hanem saját magával, aggódjanak csak az ellenfelek az idén szinte verhetetlen magyar csapat miatt.

A legjobb szurkolótábr Forrás: Origo


"A Kiel elleni győzelem legcsodálatosabb pillanata az volt, amikor felnéztem a lelátóra, és láttam, hogy a szurkolóink egymásra borulva ünnepelnek, sírnak, integetnek. Nagyon megérintenek az ilyen pillanatok, mert tudom, hogy sokan milyen áldozatot hoztak azért, hogy elkísérhessenek minket Kölnbe. Örülök, hogy sikerült őket ilyen élménnyel megajándékoznunk. Értük éri meg minden nap felkelni, és enni a dolgunkat" – mondta Ortega.