Óriási bajban a világ legjobb kézilabdázója

Nagy László Köln, 2015. május 31.
Nagy László (b) és Mirsad Terzic (j), az MKB-MVM Veszprém, valamint Nikola Karabatic, a spanyol Barcelona játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 31-én. (MTI/EPA/Marius B
Köln, 2015. május 31. Nagy László (b) és Mirsad Terzic (j), az MKB-MVM Veszprém, valamint Nikola Karabatic, a spanyol Barcelona játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 31-én. (MTI/EPA/Marius Becker)
Vágólapra másolva!
A világ legjobb kézilabdázója, Nikola Karabatic szerint teljesen alaptalanul vádolják bundázással, és szeretné, ha hitelesebb szakértők döntenének az ügyében. A bíróság egyelőre nem tudta megállapítani, hogy biztosan csalt a Barcelona BL-győztese.

A héten állt bíróság elé Franciaországban Nikola Karabatic, a Barcelona kiválósága. A jugoszláv születésű olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia kézilabdázót hét társával egyetemben egy 2012-es mérkőzésen elkövetett fogadási csalás kapcsán hallgatták meg a francia hatóságok.

– nyilatkozta feldúltan Karabatic a Le Monde francia lapnak. – "Aki ismer, tudja, hogy utálok veszíteni, ilyen a természetem."

Karabatic mindent tagad Forrás: AFP

Karabaticot – aki ekkor még a Montpellier együttesét erősítette – és hét egykori csapattársát a 2012. május 12-én lejátszott Rennes–Montpellier találkozó megbundázásával gyanúsítják a francia hatóságok. A vád szerint a játékosok az amúgy náluk kisebb játékerőt képviselő Rennes félidei vezetésére tettek fel egy nagyobb összeget.

A bíróság által kirendelt szakértők jelentése szerint bár sok furcsaságot tapasztaltak, mind az összeállítást, mind a taktikát illetően, mégsem tudják 100 százalékos bizonyossággal kijelenteni, hogy Karabatic és társai bűnösök.


A 31 éves balátlövő nem volt maradéktalanul elégedett a szakértők munkájával: "Jobban örülnék, ha valódi szakértők elemeznék a találkozót, például elismert edzők, illetve játékosok – dühöngött Karabatic. – Most volt alkalmam először megtekinteni az első félidőt, és vitába szállni a bíróval és a szakértőkkel. Megkönnyebbülve láttam, hogy nincs alapja a vádaknak.”

Nagy Lászlóék sem tudták megállítani Karabaticot a BL-döntőben Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

Nikola Karabaticot tavaly megválasztották a világ legjobb játékosának, az idén pedig a Barcelona egyik legjobbja volt a BL-döntőben, amikor hat gólt lőtt az MKB-MVM Veszprémnek. Karabatic a világon a második olyan kézilabdázó, aki egyszerre birtokolja az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint Bajnokok Ligája címet.

A bíróság által korábban meghallgatott két másik vádlott, Mladen Bojinov és Issam Tej szintén tagadták a csalás vádját.

A tunéziai beállós határozottan elutasította a bundázás gyanúját, és kifejtette: “Évről évre jelölnek a szezon legjobb beállósa címre, és minden évben meg is akarom nyerni.” Tejnek a meccsen nyújtott teljesítményében még a szakértők sem találtak kivetnivalót.