Kőkemény vb-csoportban a női kézisek

Németh András, kézilabda
Budapest, 2014. december 19. Németh András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a horvát-magyar közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság 5. helyéért játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Papp László Budapest Sportarénában 2014. december 19-én. Franciaország 26-25-re győzött. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Dániában, Koldinghus várkastélyában kisorsolták a decemberi női kézilabda-világbajnokság csoportbeosztását. Németh András együttesére komoly feladat vár majd északon.

Magyarországot a harmadik kalapból húzták ki, és az A csoportba került, a házigazda dánok mellé. Később aztán még Montenegrót és Szerbiát is megkapta a csapat.

A vb (december 5-20.) csoportbeosztása:
A csoport: Dánia, Montenegró, Magyarország, Japán, Tunézia, Szerbia
B csoport: Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
C csoport: Brazília, Franciaország, Argentína, Dél-Korea, Kongói DK, Németország
D csoport: Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán

A selejtezőn egyaránt elbukó Németország és Szerbia szabadkártyát kapott a nemzetközi szövetségtől. A torna győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016. márciusi olimpiai selejtezőtornákon való részvételre.

Csupa nehéz ellenfél

A dánok két éve vb-bronzérmesek voltak, a montenegróiak a londoni olimpián döntőztek, majd abban az évben Eb-t nyertek, a tavalyi, magyar-horvát közös rendezésű Eb-n pedig a negyedik helyen zártak, míg kirakatcsapatuk, a Buducsnoszt Podgorica idén megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A japánok és a tunéziaiak stílusa az európai együtteseknek kellemetlen. A legutóbbi vb-n előbbiek a 16., utóbbiak a 17. helyen zártak. A szerbek a náluk rendezett 2013-as vb-n az ezüstéremig jutottak, a tavalyi Eb-n csak a 15.-ek, azaz az utolsó előttiek lettek, és a mostani vb-selejtezőn a románokkal szemben kiestek, a nemzetközi szövetségtől (IHF) azonban szabadkártyát kaptak.

A magyarok ágán szerepel még az IHF által a legelőkelőbb kalapba sorolt, nemzetközi téren kiemelkedő eredményt eddig soha nem produkált kubai, valamint az Eb-bronzérmes svéd, az Eb-hetedik holland, a vb-negyedik lengyel, a vb-18. kínai és a vb-14., olimpiai tizedik angolai válogatott.

A nyolcaddöntő lesz a kulcs

Németh felemásnak érzi a sorsolást: "Nagyon nehéz csoportba kerültünk, nyilván nem a legszerencsésebb a házigazdával egy hatosban szerepelni, és az ötödik és hatodik kalapból is a legerősebb válogatottakat kaptuk, valamint Montenegrót."

"A csoportunkban realitás a legjobb négy közé jutás. Ha le tudjuk győzni Japánon és Tunézián kívül Szerbiát is, és esetleg egy bravúrra is képesek lennénk, akkor feltehetőleg a második-harmadik helyen továbbjutva Hollandia vagy Lengyelország lenne az ellenfelünk a vb legfontosabb mérkőzésén, a nyolcaddöntőben. Utóbbi találkozó voltaképpen eldönti, hogy ott lehetünk-e az olimpiai selejtezőben."

Irány Herning

Az olimpiai ciklus szempontjából kulcsfontosságú torna sorsolásának és kiemeléseinek visszásságait külön cikkben tárgyaltuk.

Németh András együttese Herningben játssza majd csoportmeccseit. A vébén a legjobb négy-négy jut nyolcaddöntőbe a csoportokból. A csoportmeccseket és nyolcaddöntőket Herningben, Koldingban, Frederikshavnban és Naestredben rendezik. A vb fő helyszíne Herning, a záró hétvégén már csak itt tartanak összecsapásokat.