A világ trónjára kapaszkodik a Veszprém

Nagy László Veszprém, 2015. március 29.
A Veszprém játékosai ünnepelnek a kupával az eredményhirdetésen a férfi kézilabda SEHA Liga döntőjében vívott PPD MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt mérkőzés után Veszprémben 2015. március 29-én. A trófeát az MKB-MVM
Veszprém, 2015. március 29. A Veszprém játékosai ünnepelnek a kupával az eredményhirdetésen a férfi kézilabda SEHA Liga döntőjében vívott PPD MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt mérkőzés után Veszprémben 2015. március 29-én. A trófeát az MKB-MVM Veszprém nyerte, miután a fináléban 32-2-re legyőzte a fehérorosz együttest. Az előtérben Nagy László. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az MVM Veszprém ma délután (19h, M4 Sport) döntőt játszik a nem hivatalos klubvilágbajnokságnak tartott Super Globe-on, ahol az ellenfele a német Füchse Berlin lesz. A veszprémieknek fél év leforgása alatt ez már a hatodik döntőjük lesz, az eddigi ötből négyet behúztak. 

A kézilabda Bajnokok Ligája előttünk álló szezonjának (vélhetően) legkiemelkedőbb csapatai közül a Veszprém az előszezonban legyőzte a PSG-t Franciarszágban, a Kielt Németországban, és minden összeállt, hogy Katarban megütközzön BL-döntős ellenfelével, a Barcelonával is, de ez végül nem jött össze a nem hivatalos klubvilágbajnokság döntőjében.

Nem a Veszprém sara, hogy elmarad a visszavágó, a magyar bajnok a brazil Taubaté és a Sydney University legyőzésével teljesítette saját részét, a Barcelona azonban komoly meglepetésre egy góllal, 26-25-re kikapott az EHF-kupa-győztes jogán szereplő Füchse Berlintől, így csütörtök este a németek vívhatják a kontinensbajnokok tornájának döntőjét a Veszprémmel.

Nem villog eddig a Veszprém sem

A Veszprém sem villogott eddig a tornán, a brazil Taubaté komolyan meglepte a Veszprémet nyitott védekezésével, és az ausztrál félamatőrök is az utolsó tíz percig meccsben voltak a BL-döntőssel. Ez persze természetes, az idény ezen részében még nincsenek csúcsformában azok, akik tavasszal a trófeákért harcolnak, még ha ez furcsán is hangzik egy ilyen fontosságú, kvázi klubvilágbajnoksággal egyenértékű tornával kapcsolatban.

A Veszprém ezúttal biztosan nem tud visszavágni a Barcelonának Forrás: AFP/Patrik Stollarz


A csapatoknak valószínűleg eszük ágában nem lett volna félbeszakítaniuk a felkészüléseket egy ilyen torna miatt, ha a katariak nem állnák a csapatok utaztatását és szállását,

és nem lenne még BL-léptékkel is számottevőnek mondható pénzdíjazás.

A torna presztízse azonban egyelőre nem verdesi az eget, még úgy sem, hogy a döntőben általában egy komoly rangadót láthatnak a szurkolók, volt Kiel-Ciudad Real és Barcelona-Hamburg is az utóbbi években.

Ebbe a sorba tulajdonképpen tökéletesen beleillik a Veszprém-Berlin meccs, hiszen a BL-döntős játszik az EHF-kupa-győztessel. A Veszprém természetesen esélyes a kupa megnyerésére, de itt már biztosan többet kell nyújtani, mint az első két fordulóban, ahol igencsak akadozott a magyar bajnok játéka.

Sokan jártak már ezen a tornán

Bár a Veszprém először vesz részt a tornán, több játékosa is pályára lépett már a Super Globe-on. Ez úgy fordulhatott elő, hogy az arab csapatok általában erre a tornára (esetleg még az ázsiai BL-re) igazolnak játékosokat, azaz csak néhány hétre rántják össze a csapatot. Ez a játékosoknak is jó, hiszen meglehetősen jó pénzt kapnak azért a néhány közös edzésért és meccsért.

Carlos Reinaldo Perez jelenleg is Katarban kézilabdázik Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Így fordulhatott elő, hogy három évvel ezelőtt

az Al-Szadd csapatában hét veszprémi is pályára lépett

a tornán (Peric, Gulyás, Terzic, Eklemovics, Iváncsik G., Vujin és Pérez), de korábban is előfordult, hogy neves magyar játékosok egy-egy tornára vagy sorozatra aláírtak Katarba. Így játszott itt korábban Kotormán Attila és például tavaly télen Fazekas Nándor is.

A harmadik nemzetközi trófea

A Füchse Berlin ellen a harmadik nemzetközi trófeáját szerezheti meg a veszprémi csapat (1992 és 2008-ban nyertek KEK-et az Építők), amely a két győztes döntő mellett kettőt is elveszített a KEK-ben, és két BL-ezüstérme is van.

A Veszprém játszott már európai Szuperkupa-döntőt, 2008-ban a KEK-győztes jogán találkozott a BL-győztes Ciudad Reallal, de 32-28-ra kikapott.

A Füchse sem ismeretlen ellenfél, a veszprémiek már többször is találkoztak a németekkel, és a legutóbbi pont emlékezetesre sikeredett: az akkor még Mocsai Lajos által irányított csapat története egyik legsúlyosabb veszprémi vereségébe szaladt bele, amikor 9 góllal (33-24-re) kikapott hazai pályán a Füchsétől. Igaz, Berlinben meg a Veszprém nyert.

A SEHA-liga győztes Veszprém Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


A fenti trófeákba persze nem számít bele a számtalan felkészülési és barátságos torna, ahol idén nyáron is jól teljesített a Veszprém, hiszen Németországból és Franciaországból is hazahozta a serleget, majd a magyar Szuperkupa megnyerésével hangolt a közelgő BL-rajtra és a klubvilágbajnokságra.