Vágólapra másolva!
Szerdán ünnepli 102. születésnapját Tarics Sándor, a világ legidősebb, élő olimpiai bajnoka. A volt vízilabdázó, aki az 1936-os berlini játékokon lett aranyérmes, 2011. augusztus 2. óta a legidősebb ötkarikás bajnok a világon.

Tarics Sándor az 1936-os berlini olimpián szerzett aranyérmet, 1948 óta az Egyesült Államokban él, jó egészségnek örvend, humorérzékét és magyarságát sohasem veszítette el.

"Miután Budapest fürdőváros, gyorsan az úszás és a vízipóló közelében találtam magamat. Komjádi Béla is így találta a tehetségeket, járta a szabad strandokat, az ingyenfürdőket, és 25-30 embert összeszedve trenírozta őket. Akkoriban minden iskolának volt vízilabdacsapata. Én az Árpád Gimnáziumba jártam, és 14 éves lehettem, amikor a Mátyás Gimnázium ellen volt egy meccsünk. A kapusuk védett, elkapta a labdát, de elbámészkodott. Láttam, milyen mafla, odaúsztam, leütöttem a kezéről, és gól lett. Egyszer csak azt hallottam a partról: 'Hogy hívnak, fiam?' No, ő volt Komjádi Béla" - mesélte 2011-ben az Origónak adott nagyinterjúban.

Tarics Sándor, a világ legidősebb, élő olimpiai bajnoka Forrás: MTI/Kovács Anikó

Mindkét kézzel megtanult lőni, mert úgy érezte, annyira átlagos atlét, hogy valamivel ki kellett tűnnie. "Rájöttem, ez óriási fegyver lehet nekem, hiszen a védőnek fogalma sem lesz, melyik kezemet kell blokkolnia. Nem is tudtak lefogni. Azt hiszem,

- mondta.

Csak győztes meccsen szerepelt

A magyar válogatott színeiben csak győztes mérkőzésen szerepelt, akadt olyan - az 1939-es főiskolás világbajnokságon a németek ellen -, ahol a 9-2-es győzelemből hét góllal vette ki a részét.

Százéves születés napján Kemény Dénes, Brad Gilbert és Szabó Bence is felköszöntötte Forrás: MOB

"Az olimpiai bajnoki cím olyannyira nem ért semmit, hogy még munkát sem kaptunk. Okleveles mérnökként csak a Műegyetemen keresztül sikerült elhelyezkednem, ott nem volt urambátyám és komaság. A főváros feltérképezése zajlott, ott dolgozhattam, a Városházára bekerülni elérhetetlen álom volt a számomra" - mesélte.

"A világon a legszebb dolog tanítani"

1948-ban kvótán felüli vízummal, azaz legálisan hagyta el az országot. Két évig tanított a Fort Wayne Egyetemen, majd egy évet a Berkeley-n. "A világon a legszebb dolog tanítani. Minden agy egy-egy csiszolatlan gyémánt, rád van bízva, mit kezdesz vele."

Tarics nemcsak sportolóként, hanem a tudomány embereként is nagyot alkotott: a főiskolai világbajnoki elsőségek és az olimpiai bajnoki cím után mérnökként a világhírig jutott azáltal, hogy új hazájában,

az Egyesült Államokban kidolgozta, majd alkalmaztatnia is sikerült a földrengésbiztos építési technológiát.

Tarics Sándor Forrás: MTI

Tíz év, háromezer épület

"Harmadmagammal kaptunk egy feladatot az államtól, hogy kísérletezzük ki, hogyan lehet a házakat a földrengések ellen megvédeni. Találtunk olyan kaliforniai települést, amely a Szent András-törésvonalra épült, és hajlandó volt kipróbálni az ötleteinket. Megszületett a világ első olyan magasépülete, amelyben alkalmazhattuk a földrengésbiztos megoldást. Minden emeleten szeizmográfokat helyeztünk el, és miután volt egy 4,1-es rengés nem messze az épülettől, az eredmény bennünket igazolt. Azt történt, amire előzetesen számítottunk, amit előre kiszámoltunk. Bemutattuk mindenkinek az eredményeket, elsősorban a japánok érdeklődtek a technológia iránt, tíz évig dolgoztam nekik, mintegy háromezer épületnél használták fel a módszeremet.