Már 2018-tól jöhet a kézilabda világliga

Nagy László, momir ilic, mvm veszprém, pick szeged,
Győr, 2015. augusztus 29. A szegedi Vladimir Vranjes (k), valamint a veszprémi Momir Ilic (b) és Nagy László (j) a férfi kézilabda Szuperkupa MVM-Veszprém - MOL-Pick Szeged találkozóján a győri Audi Arénában 2015. augusztus 29-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A nemzetközi kézilabda prominens személyei közül egyre többen emlegetik egy úgynevezett kézilabda világliga létrehozásának ötletét. A sorozat akár már 2018-ban elindulhat. 

A kézilabda világliga ötletét már többen bedobták, most úgy néz ki, konkrét lépéseket hoznak egy olyan bajnoki sorozat létrehozásának érdekében, ami egyszerre segít a játék népszerűsítésében, és – az ötletgazdák reményei szerint – jó sok pénzt is hoz -írja a Sportbildre hivatkozva a Handball-World.

Az elv az lenne, hogy az NBA mintájára egy olyan professzionális bajnoki sorozatot hozzanak létre, amiben a csapatok úgy tudnak versenyezni, hogy közben hazájuk bajnokságát se kelljen elhagyniuk. Ez ugyanakkor az Európai Kézilabda Szövetség által kiírt Bajnokok Ligája végét is jelentené.

16 csapatos elitliga

A kezdeményezésről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 16 csapat részvételével, ligarendszerben folynának a küzdelmek egész évben. A résztvevő csapatokról még semmit nem lehet tudni, de a szervezők a világ legerősebb bajnokságával, a Bundesligával kezdték a megbeszéléseket, ahol leszögezték, hét közben lennének a meccsek, hogy ne ütközzenek a bajnokikkal.

A magyar klubcsapatokat is érinti Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Minden rendszerbővítésre nyitottak vagyunk, de nem szabad elfelejteni, hogy nekünk a Bundesliga a legfontosabb” – mondta Uwe Schwenker, a liga elnöke.

Pénz Katarból jöhet

Hiába dobta be az ötletet a Kiel edzője, Alfred Gislason, vagy éppen a magyar kapitány, a Kielce edzője, Talant Dusjhebaev is, az ötlet mit sem ér, ha nem áll mögötte tehetős szponzor. Ez utóbbi természetesen Katarból származhat, ahol lelkesen támogatják az ötletet, és látva, hogy a Super Globe szervezése mellett mennyi pénzt ölnek válogatott szinten is a kézilabdába, nem is tűnik hihetetlennek a dolog.

A sorozatba valószínűleg meghívásos alapon lehet majd bekerülni, és a színvonal fenntartásának érdekében minden bizonnyal európai túlsúly jellemezné a mezőnyt. Ez a változás természetesen érintené a magyar BL-csapatokat, a MOL-Pick Szegedet és a Veszprémet is, bár a SportBild vonatkozó cikke csak az utóbbit említi biztos résztvevőként.