Kell-e az NHL-nek az ázsiai olimpia?

Szocsi téli olimpia, megnyitó
RUSSIAN FEDERATION, Sochi : The Olympic rings are presented during the Opening Ceremony of the Sochi Winter Olympics at the Fisht Olympic Stadium on February 7, 2014 in Sochi. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Az NHL számára elvileg hasznos lenne, hogy a játékosai ott legyenek a 2018-as pjongcsangi és a 2022-es pekingi téli olimpián, de a liga nem minden áron erőlteti az ázsiai piacra jutást - derült ki Gary Bettmannek, az NHL elsőszámú vezetőjének hétfői nyilatkozatából.

A sportvezető egy torontói konferencián úgy fogalmazott: egyelőre nem tudni, Kína a 2022-es téli játékok révén szeretné-e "felhasználni" az NHL-es sztárokat arra, hogy felfuttassa a kezdetleges állapotban lévő jégkorongsportját. Az NHL lehetőségként tekint a soron következő két ázsiai téli olimpiára, és várja a választ, hogy a kínai piacra betörhet-e, mert ez szerepel a hosszú távú céljai között.

Bettman hozzátette: a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) azt akarja, hogy a profiliga együtt kezelje a 2018-as és 2022-es olimpiát, s egyszerre döntsön arról, hogy elengedik-e a sztárokat. Az NHL vezetője szerint legkésőbb jövő szeptemberre megszületik a határozat.

Együtt kell beszélni a 2018-as és 22-es téli olimpiáról Forrás: AFP/Damian Meyer

A klubvezetők egy része nem támogatja az ötkarikás részvételt, mert azok a játékosok, akiknek ők dollár tízmilliókat fizetnek évente, sokszor sérülten vagy kiégve érkeznek vissza az alapszakasz hajrájára, ráadásul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szinte semmilyen reklámjogot sem ad az NHL-nek. A hokisok ugyanakkor nagy kedvvel mennének el a játékokra, mert szeretnek a válogatottban játszani. Az NHL hokisai 1998 óta vehetnek részt téli olimpián.