Szenzációs Veszprém-siker a világ legjobb kézisei ellen

Nagy László
Veszprém, 2015. november 28. A veszprémi Nagy László (j) és Luka Karabatic, a francia csapat játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának 9. fordulójában vívott MVM-Veszprém - PSG mérkőzésen a Veszprém Arénában 2015. november 28-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A szenzációs napot kifogó MVM Veszprém 28-20-ra legyőzte a világsztárokkal felálló francia PSG-t a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, és így a csoport élére ugrott.

Férfi BL, 9. forduló, A csoport:
MVM Veszprém - PSG (francia) 28-20 (16-14)
Veszprém:
Mikler - Gulyás, Iváncsik, Schuch, Ilic 10 (4), Palmarsson 4, Nilsson 1, Nagy 2, Ugalde 1, Marguc 3, Chema 1, Terzic, Sulic 6.
PSG: Omeyer, Annonay - Melic, Mollgaard 1, Vori 3, Kounkoud, Abalo 2, L. Karabatic, Hansen 1, Narcisse 4, Onufryienko 2, Honrubia 3, N. Karabatic 3, M'Tima 1
hétméteres: 4/4, illetve 0/0
kiállítás: 6 perc, illetve 8 perc

A magyar együttes eddigi egyetlen vereségét (27-29) éppen a világ legjobbjának tartott Nikola Karabaticcsal felálló párizsiaktól szenvedte el még október 25-én a francia fővárosban. Az izgalmas hajrát elbukó Veszprém akkor a sérült Nagy László nélkül állt fel, most viszont ő is ott volt a pályán.

A találkozó előtt a PSG vezette a csoportot a szintén 14 pontos, ám egy meccsel többet játszott német Flensburg előtt. A Veszprémnek 13 pontja volt.

A franciák Je Suis Paris feliratú mezben játszottak

a november 13-i párizsi terrortámadásban elhunytak emlékére.

Luka Karabatic vs Nagy László Forrás: MTI/Kovács Anikó

Álomrajtot vett a Veszprém, parádés védekezésének és Mikler Roland kapusteljesítményének köszönhetően 3-0-ra, majd a BL-góllövőlistáját vezető Mikkel Hansen kiállítása alatt 6-1-re elhúzott.

Nem maradt el a vendégek időkérése, és utána sorozatban háromszor is betaláltak. Renato Sulic büntetése ismét rendezettebbé tette a veszprémi védelmet, és maradt a kétgólos előny.

A hazaiak időt kértek a 17. percben, 10-8-as vezetésüknél, és újra az elején mutatott lendülettel játszottak tovább. Főleg Momir Ilic volt elemében, sorra lőtte a gólokat. Mindkét oldal egyre keményebben védekezett,

többször birkózás folyt a pályán, nem kézilabda.

A PSG nem hagyta, hogy újra ellépjen az ellenfél.

A második félidő elején Nagy segítette a csapatát, büntetőt harcolt ki, gólpasszokat adott, és maga is betalált. Ilic és Mikler is fölnőtt mellé, így sikerült 20-15-re vezetni. A fülsüketítő zajban és az óriási rohanásban hibák is becsúsztak, a vendégek pedig időt kértek.

Az utolsó negyedóra 22-17-ről indult, és

az extázisban játszó hazaiak emberhátrányban kétszer is betaláltak.

Ettől megroppant a francia együttes, nem volt esélye a pontszerzésre. Közben Sulic megszerezte az 1000. gólját veszprémi színekben. Hansen az 59. percben talált be először, a közönség gúnyos tapssal jutalmazta.

A magyar bajnok mindenben - védekezés, támadás, kapusteljesítmény - jobb volt a PSG-nél.

Jellemző, hogy a N. Karabatic-Hansen kettős összesen négyszer járt túl Mikler eszén. Hazai oldalról Ilic egyedül tízszer volt eredményes.

Jövő vasárnap a Veszprém egy másik elitgárda, a német THW Kiel vendége lesz.

Nyilatkozatok

Xavi Sabate: "Gratulálok Serdarusic mesternek a Párizsban végzett munkájához. Ez egy fontos mérkőzés volt, de a szezon vége még messze van, a nagy dolgok akkor dőlnek el. Jók voltunk védekezésben, tudtunk futni, a sok hibánk ellenére vezettünk a félidőben. A második félidőben a védekezésünk Mikler vezérletével még inkább feljavult. Nem reális az eredmény, a két csapat között nincs ekkora különbség, szerintem ez a két csapat még találkozni fog a Final Fourban. Gratulálok a játékosaimnak, Nagy ismét igazi kapitány volt a pályán. Szeretném, ha Gergővel, Timuval és Gulyival is hosszabbítana a klub, nagy értékei és fontos láncszemei ennek a csapatnak. Gergő és Gulyi ennek a klubnak immár legendái."


Iváncsik Gergő: "Gratulálok mindkét csapatnak, fantasztikus meccset láthattak a szurkolóink. Egész héten a Párizzsal feküdtünk, keltünk, egész héten elemeztük a játékukat. Volt, hogy három órán keresztül próbálgattuk a taktikai variációkat ellenünk. Óriásit játszottunk 60 percen át, nagy győzelmet arattunk."


Noka Serdarusic: "Először is gratulálok a Veszprémnek a megérdemelt győzelemhez. Meglehetősen rosszul kezdtük a mérkőzést, aztán javítottunk, a félidőre két gólra feljöttünk. A második félidőben a hazai kapus ellen nem volt ellenszerünk, a Veszprém nagyon jól és agresszíven játszott. A végére már mindegy lett, hogy melyik kapus hogy véd, hiszen a mezőnyben a Veszprém sokkal jobb volt nálunk. Ilyen arányban még nem kaptunk ki, a Veszprém most átvette a csoportelsőséget. Sok meccs van még hátra, harcolunk tovább, biztos vagyok benne, hogy a jövőben nem fogunk ilyen rosszul játszani."


Nikola Karabatic: "Gratulálok a Veszprémnek a jó és agresszív játékához. A második félidőben mutatott játékunkkal itt esélyünk sem volt. Ma itt szerintem ebben a hangulatban, ez ellen a csapat ellen senki nem nyert volna, előretekintünk, ez csak egy csoportmeccs volt, harcolunk a csoportelsőségért."

A csoport másik mérkőzésén:
Celje (szlovén)-THW Kiel (német) 23-23 (14-14)

A csoport állása: 1. MVM Veszprém 15 pont/9 mérkőzés, 2. Flensburg-Handewitt 14/9 (268-237), 3. PSG 14/9 (283-257), 4. THW Kiel 9/9, 5. Croatia Zagreb 8/9, 6. Wisla Plock 7/9, 7. Celje 3/9, 8. Besiktas 2/9

B csoport:
Kielce (lengyel)-Vardar Szkopje (macedón) 23-20 (10-6)

Az állás: 1. Rhein-Neckar Löwen 13 pont/9 mérkőzés (246-222), 2. FC Barcelona 13/8 (238-219), 3. Kielce 12/9, 4. Vardar Szkopje 10/9 (252-230), 5. MOL-Pick Szeged 10/8 (231-226), 6. Montpellier 4/8 (211-231), 7. Kristianstad 4/9 (255-282), 8. Kolding 2/8

Az A és B csoportból az első helyezettek közvetlenül a negyeddöntőbe, a 2-6. helyezettek pedig a nyolcaddöntőbe kerülnek.

Emelt fővel búcsúzott a Csurgó

A Csurgó egy góllal megnyerte a német Magdeburg elleni, nagyatádi visszavágót a férfi EHF-kupában, de idegenbeli ötgólos veresége miatt búcsúzni kényszerült. Az első félidőben tartotta a lépést nevesebb riválisával a magyar csapat, amely a szünet után ötgólos hátrányba került (13-18), de innen is képes volt talpra állni (19-18). A 16-os középdöntőbe jutásért rendezett párharc első meccsének ötgólos elvesztése miatt a továbbjutásra ekkor már nem volt reális esélye a Csurgónak, de a hajrában megküzdött a győzelemért, és emelt fővel búcsúzhatott a kupasorozattól. A középdöntő csoportbeosztását jövő csütörtökön sorsolják.


Férfi EHF Kupa, 3. forduló (a 16-os középdöntőbe jutásért), visszavágó:
Csurgó - SC Magdeburg (német) 24-23 (10-10)
Továbbjutott: Magdeburg, 65-61-gyes összesítéssel.