Anyukák, vigyetek be a nyolc közé!

Görbiczre és Zácsikra támadásban kulcsszerep hárul
Újvidék, 2013. december 16. Szucsánszki Zita, Vérten Orsolya, Zácsik Szandra és Görbicz Anita (b-j) a szerbiai női kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében vívott Magyarország - Spanyolország találkozón Újvidéken 2013. december 16-án. A magyar kézilabda-válogatott 28-21-re legyőzte az olimpiai és világbajnoki bronzérmes spanyol csapatot, így bejutott a negyeddöntőbe. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nagyon nehéz belőni, mire lehet képes a magyar női kézilabda-válogatott a dániai világbajnokságon. Az biztos, hogy bombaerős kezdőcsapatunk, jó korban levő csapatunk és nagy vágyaink vannak, de a torna lebonyolítása miatt egy rossz meccsel eláshatjuk magunkat az olimpiai reményekkel együtt. Bizakodunk, de óvatosak vagyunk. 

„Nekem szemernyi kétségem sincs afelől, hogy a válogatott ott lesz az olimpián” – mondta az Origónak Hajdu János, miután bevitte a juniorválogatottat a legjobb négy közé az Eb-n. A legutóbbi női vébén a felnőtteket irányító szakember akkor elmondta, biztosítani kell a folyamatos jelenlétet, mert Tokióra nagyon erős felnőtt csapatunk lesz.

A Hajdut váltó Németh Andrást megerősítette posztján a szövetség a hazai rendezésű Európa-bajnokságon elért 6. hely után, így a 2005-ös vb-bronzérmes mesteredzőé a feladat, hogy jól szerepeljen a sokra hivatott csapattal a világbajnokságon.

Anyukák mutatják az utat

A magyar válogatott játékosai közül a két friss anyuka, Görbicz Anita és Szöllősi-Zácsik Szandra vannak a legjobb formában. Egyikük gyermeke sincs még egyéves, de

mindketten bombaformában játszanak, és szükség is lesz rájuk,

mert támadásban sokkal látványosabbak a magyar csapat szerkezeti gondjai, mint védekezésben.

Görbiczre és Zácsikra támadásban kulcsszerep hárul Forrás: MTI/Illyés Tibor

Némethnek újra vannak megkérdőjelezhető döntései a játékoskeretet illetően, ilyen például a Bajnokok Ligájában remeklő ferencvárosi kapus, Szikora Melinda kihagyása, de nem került be a védekezésben Németh által korábban figyelembe vett Mészáros Rea sem. Szikoráról Pálinger Katalin alelnök azt mondta, „figyeljük, tartson ki a formája, és be fog kerülni”, de a világbajnokságon az érdi Janurik Kinga és a váci Bíró Blanka lesz Kiss Éva cseréje.

Idén is hiányzik majd kulcsjátékos egészségügyi okok miatt: az Eb-n Görbicz és Zácsik a terhességük miatt nem voltak ott, most

a tavalyi év felfedezettje, Tóth Gabriella nem lesz ott

a világbajnokságon térdsérülés miatt.

Topkategóriás kezdőcsapat

A Bajnokok Ligájában a Ferencváros és a Győr is a csoportja élén végzett, és bár nincs minden válogatott játékos jó formában, a fontos posztokon jó állapotban levő játékosokra építhet Németh. Az évek óta megoldatlan beállós poszton is jó formában játszik Szamoránsky Piroska, Kiss Éva kezdi kiszorítani a győri kapuból a norvég világsztárt, Kari Grimsbőt, Szekeres Klára pedig remekül irányítja a Fradi védelmét.

A válogatott programja

December 5. 18:00: Magyarország–Tunézia (tv: Sport1)
December 6. 18:30: Szerbia–Magyarország (tv: Sport1)
December 8. 18:30: Montenegró–Magyarország (tv: Sport1)
December 9. 20:45: Magyarország–Dánia (tv: Sport1)
December 11. 16:15: Magyarország–Japán (tv: Sport1)

A magyar csapat kezdője nagyon erős, a legjobbakkal is pariban van, de

ha nem kap jelentős segítséget a padról, talán a legjobb nyolcig sem jut el.

A jobbátlövő posztja például mindig esetleges, hiszen csak a Győrben alig játszó Planéta Szimonetta balkezes a szóba jöhető átlövők közül. Hornyák jól játszik itt a Fradiban, Bulath Anita és Triscsuk Krisztina is bevethető, de a legmegnyugtatóbb az lenne, ha Tomori Zsuzsa jó formába lendülne, mert a Győrbe visszatérő játékos kulcsember védekezésben és támadásban is.

Triscsuk Krisztina (balra) és Tomori Zsuzsanna Forrás: MTI/Kovács anikó

Tomorinak nem indult igazán jól a szezon, voltak jobb mérkőzései, de ahhoz képest, hogy Görbicz és Kiss Éva mellett az ő játékán múlik, elérjük-e a céljainkat a vébén, sokat kellene javulnia. Védekezésben különösen fontos lesz a szerepe, mert Szekeressel ők alkotják majd a védelem közepét, és a hármas védő posztjára – talán Triscsukon kívül – nem nagyon van cserénk.

A továbbjutás sima ügy

Az A csoportban a torna házigazdája és egyben legnagyobb esélyese, Dánia ellen hatalmas bravúr lenne az is, ha szoros meccset játszanánk, a többieket viszont meg tudja verni a magyar válogatott, amely valószínűleg Montenegróval lesz harcban a csoport második helyéért. Az Eb-ken remeklő, a vébéken bukdácsoló délszlávok kellemetlen, verekedős stílusának sikere a bírói felfogáson múlik, reméljük, a harmadik fordulóban (október 8.) felvesszük a kesztyűt, mert nagyon nem mindegy, hányadik helyen jutunk tovább.

Női kézilabda-világbajnokság

A csoport (Herning): Dánia, Montenegró, Magyarország, Japán, Tunézia, Szerbia
B csoport (Naestved): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
C csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Dél-Korea, Kongói DK, Németország
D csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán

Mert hogy továbbjutunk, az nem lehet kérdés. Tunézia nem lehet ellenfél, Japánt is le kell győznünk (bár a tokiói olimpia miatt sok pénzt és energiát fektetnek a sportágba), a legutóbbi vébén döntős Szerbiának pedig veretes a közelmúltja, most mégsem valószínű, hogy veszélyesek lesznek. Ennek az az oka, hogy a keret sztárjai, Andrea Lekic, Sanja Damnjanovic és Draga Cvijic

sztrájkba kezdtek Sasa Boskovic edző ellen,

és a sérüléséből visszatérő Fradi-kapushoz, Katarina Tomasevichez hasonlóan nem utaztak el a csapattal Dániába.

Tomori küzd a lengyel Karolina Kudlaczcsal Forrás: MTI/Kovács Anikó

A papírforma szerint

a második vagy harmadik helyen megy tovább a válogatott.

Előbbivel nyugodtabb, utóbbival rázós nyolcaddöntő jár együtt.

Egy meccs az élet

Nehéz előzetesen belőni a legutóbbi vébé 4. helyén végző lengyelek, az Eb-n kiválóan játszó hollandok és az Eb-bronzérmes svédek erejét, de valószínűleg ebből a három csapatból kapunk ellenfelet. A nevetséges IHF-elvek miatt első kalapos Kuba, az eddig nem sokat mutató Kína valószínűleg kiesik, Angola okozhat meglepetést a párhuzamos csoportban.

Németh Andrásék következő időszaka egy meccsen dől el Forrás: MTI/Kovács Anikó

Valószínűleg a magyar stáb is úgy számol, hogy a svéd–holland–lengyel hármasból kaphatunk ellenfelet, de annyi biztos, hogy közülük egy nyeri majd a csoportot (a svédek a legesélyesebbek), és ha nem végzünk a harmadik helynél lejjebb, őket elkerüljük a nyolcaddöntőben. A legvalószínűbb, hogy a lengyelek vagy a hollandok ellen kell kiharcolnunk a legjobb nyolc közé jutást, azaz nem kell akkora bravúrt bemutatnunk, mint két éve, amikor Spanyolországot kiejtve masíroztunk be a negyeddöntőbe.

Idáig mindenképpen el kell jutnunk

Az olimpiai selejtezőért a nyolcaddöntős akadályt vennünk kell, bár van olyan eset is, hogy nem jutunk a negyeddöntőbe, mégis selejtezhetünk. Ebben az esetben abban kell bíznunk, hogy az Eb-n előttünk végző csapatok (norvégok, spanyolok, svédek, montenegróiak és franciák) bejussanak a nyolc közé, így Magyarország Európa még nem kvalifikált legjobb képviselőjeként játszhat az olimpiáért. Ez nem lehetetlen, de jobb lenne a vb-szereplésünkkel kivívni a legjobb nyolcba jutást.

Németh András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Pálinger Katalin, a válogatott csapatmenedzsere Forrás: MTI/Kovács Anikó

A márciusi olimpiai selejtezőben a vb 2–7. helyezettje, valamint a két legsikeresebb földrészről két-két, a másik két kontinensről pedig egy-egy válogatott, azaz összesen 12 csapat szerepel majd.

Ha a vébén nem is kell bravúr az olimpiai selejtezőért,

minél jobban szerepelünk, annál nagyobb az esélyünk, hogy Rióért sem kell papírformát borítanunk.

Kocsis Máté szövetségi elnök azt mondta, hogy mindent meg fogunk tenni, hogy mi rendezhessük a selejtezőcsoportunkat. Novák András főtitkár a prémiummal kapcsolatban hozzátette, hogy az olimpiai kijutás a fő cél, ezért összesen bruttó 40 millió forint jár. A vb-szereplés jogáért ebből az összegből már megkapott 4 milliót. Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételért további 12 millió forintot osztanak szét, a teljes 40 millió csak riói kijutás esetén jár.