Sokkoló kézivereség, halvány esélyünk maradt csak az olimpiára

Herning, 2015. december 14. Szucsánszki Zita (k) és a lengyel Karolina Kudlacz (b) a 22. női kézilabda világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzésen a dániai Jyske Bank Boxen Arénában, Herningben 2015. december 14-én. Lengyelország - Magyarország 24-23. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott kikapott Lengyelországtól a dániai világbajnokság nyolcaddöntőjében, így nemcsak a negyeddöntőről, de valószínűleg a riói olimpiáról is lemaradt. Tomori Zsuzsa súlyos, Görbicz Anita könnyebb sérülés miatt dőlt ki a kulcsfontosságú meccsen, de így is sokkoló meglepetés a lengyelek győzelme. 

Eredmény, nyolcaddöntő:
Lengyelország-Magyarország 24-23 (13-14)
gól: Kudlacz-Gloc 8/1, Achruk 4, Kobylinska 3, Kulwinska 3, Niedzwiedz 2, Kocela 1, Sadej 1, Stachowska 1, Zalewska 1, illetve Hornyák 5, Szucsánszki 5, Zácsik 4, Görbicz 3, Kovacsics 2, Triscsuk 2/1, Mayer 1, Tomori 1

A biztos olimpiai résztvevő brazilok vasárnapi kiesésével roppant fontossá vált a mérkőzés, ugyanis a párharc vesztesének minimális esélye maradt, hogy ott legyen a márciusi selejtezőben, és maradjon reménye a riói kijutásra. Kemény védekezéssel nyitott a lengyel csapat, Zácsik a 3. percben tudta átlőni a falat. A továbbiakban is ő veszélyeztetett, míg a túloldalon Kudlacz-Gloc rövid időn belül háromszor is bevette Kiss kapuját. Gyorsan, sok mozgással vezették támadásaikat a lengyelek, és erre nehezen érzett rá a magyar együttes.

Szucsánszki Zita nagyon egyedül maradt a végére Forrás: MTI/Kovács Anikó

Wysokinska remekül védett, így végig csapata volt lépéselőnyben, a 11. percben már 6-3-ra vezetett. Időt kért Németh András, ám emberelőnyben sem sikerült faragni a hátrányból. Kiss helyett Bíró állt a kapuba, és más posztokon is jöttek a cserék.

Tomori kiszállt, de feljöttek a magyarok

A lengyelek sokszor durvaságba hajló agresszív védekezésből könnyű indításgólokat szereztek, így negyedóra elteltével már 10-4 volt a javukra. Ekkor még nem volt védett lövés a magyar kapusok statisztikájában. Jött az újabb időkérés, majd Szucsánszki bombagóllal vetette észre magát. A rivális sem volt nyugodt, ezt bizonyította egy csúnyán fölé lőtt büntető. Lassan megkezdte a felzárkózást a magyar csapat, újabb emberelőnye alatt feljött 11-8-ra.

Tomori egy lövésénél súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, hordágyon kellett levinni. Triscsuk vette át szerepét, ő volt képes tűz alatt tartani az ellenfél védelmét. A vb-re frissen becserélt Hornyák is felnőtt hozzá, így feltámadt az addig halvány teljesítményt nyújtó gárda, a szünetre pedig már egygólos előnnyel vonulhatott!

Félelmetes volt hallgatni Tomori Zsuzsanna zokogását Forrás: MTI/Kovács Anikó

A pihenőt követően is érződött a tét miatti nagy feszültség, sorra maradtak ki a helyzetek. Az első gólra hat percet kellett várni, Zácsik talált be. Mivel továbbra is vérszegény volt a lengyel támadójáték, időt kért a szövetségi kapitányuk. Ezután ismét felgyorsult a rivális, a 42. percben egyenlített (17-17), majd fordított. Görbicz azonban tudott segíteni, és góljával 20-18 lett.

És itt végünk is lett

Ekkor azonban a magyar együttes hullámvölgybe került, a lengyelek újra átvették a vezetést tíz perccel a vége előtt (21-22). Egy magyar emberelőnyből az ellenfél jött ki jobban, ráadásul Görbicz is megsérült, és először a második félidőben két találattal ellépett a lengyel együttes, Németh András pedig hat és fél perccel a vége előtt időt kért.

Egy gólra sikerült feljönnie a magyar csapatnak, amely a hajrában többször támadhatott az egyenlítésért, ám az előnyét keményen őrző lengyel csapat megnyerte a találkozót. A lefújás után Németh András szövetségi kapitány a Sport Televízióban elmondta, hogy rengeteg variációs lehetősége volt csapatának, de a végjátékra ezek rendkívüli módon csökkentek, hiszen Tomori és Görbicz kiesését nehéz kompenzálni, ráadásul a többiek elfáradtak.

Németh András szövetségi kapitány Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Az első félidőben legalább azt megtettük, hogy jelentős hátrányból felálltunk. Az fantasztikus volt. Voltak tartalékaink - Hornyák Dórát például nem ismerték a lengyelek -, de a hajrában a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita például lenullázódott" - értékelt Németh.

Még nem biztos, hogy elment az olimpia

A magyar női kézilabda-válogatott a lengyelek elleni nyolcaddöntős vereség után már csak akkor juthat ki a márciusi, olimpiai kvalifikációs tornára,

ha Norvégia megnyeri a dániai világbajnokságot, Montenegró pedig a legjobb hétben végez.

Ebben az esetben a norvégok a tavalyi Eb-n második helyen záró spanyolokat kijuttatják az olimpiára. A vb-n már búcsúzott Eb-harmadik svédek és az Eb-hatodik magyarok a földrészi pluszkvóta alapján jutnának indulási joghoz a kvalifikációs tornán, mivel - norvég aranyérem esetén - Európa mint legjobb földrész plusz részvételi lehetőséget kapna.

További eredmény:
Franciaország-Spanyolország 22-21 (9-12)
Románia-Brazília 25-22
Norvégia-Németország 28-22
Dánia-Svédország 26-19
Hollandia-Szerbia 36-20
később:
Oroszország-Koreai Köztársaság, Kolding 20.30
Montenegró-Angola, Herning 20.45