Pólósaink megpróbálják a lehetetlent Szerbiában

férfi pólóválogatott
Győr, 2016. január 5. A magyar csapat a férfi vízilabda Volvo Kupa Magyarország - Szlovákia mérkőzés előtt a győri Aqua sportközpontban 2016. január 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Belgrádban kettős célja lesz a magyar férfivízilabda-válogatottnak: Benedek Tibor csapata szeretné feledtetni a pocsék 2015-ös évet, egyúttal megszerezni az olimpiai kvótát. A játékosként olimpiai bajnok, edzőként hatszoros magyar bajnok Gerendás György először segíti nagy tornán a válogatottat másodedzőként, és úgy véli, akár a házigazda szerbeket is le lehet győzni, mert minden sporteseményen van egy gyenge mérkőzésük.

"Ez egy jó munka, tetszetős számomra, bár szeretném, ha kicsit jobb lenne a csapat. Nem vagyunk még tökéletesen összeszokva, ez világosan látszik, van még egy kis meló, amíg összeáll a válogatott. Remélem, meg tudjuk oldani, hogy amikorra kell, akkorra jó állapotban legyünk" – mondta az Origónak a vízilabda-válogatott másodedzője, Gerendás György a vasárnap kezdődő Európa-bajnokság előtt.

Kétségtelen, hogy

nem a legjobb előjelekkel várja a rajtot a magyar csapat.

Tavaly a júniusi világligában és a júliusi világbajnokságon is csak a hatodik helyen végzett, ez az elmúlt 15-20 év legrosszabb produkciója. A nemrég véget ért Volvo-kupán pedig az olaszoktól 5-4-re, a spanyoloktól pedig 10-8-ra kikapott a csapat, csak Szlovákiát győzte le 13-9-re.

A szlovákok ellen sikerült csak nyerni a Volvo-kupán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Gerendás szerint nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani a Volvo-kupán elszenvedett két vereségnek, noha csak pár nap van a győri torna és az Eb között. "Én általában nem hiszek a felkészülési tornák eredményigényében, ugyanakkor tény, hogy a szövetség, a nézők, a szponzorok egyaránt elvárják az eredményt. Mivel nem sikerült olyan jól a tavalyi év, ezért jó lett volna több pozitív eredmény."

Csoportrangadóval nyitunk

Az Eb-n itt a lehetőség a javításra. A csapat szombaton utazott el Belgrádba, hétfőn játssza az első csoportmeccsét, amely rögtön sorsdöntő lehet. A legerősebb csoportriválissal, a görögökkel játszunk ugyanis (a másik kettő Oroszország és Törökország), és az első hely megszerzésének nagy jelentősége van, mert később

a szerbek csoportjából kaphatunk ellenfelet a négy közé jutásért.

Érdekes, hogy a meccs előtt már tudni fogjuk, mit játszott vasárnap Szerbia Horvátországgal. Ha a szerbek csoportelsők lesznek, a magyaroknak is az élen kell végezniük. Vagyis ha a szerbek megnyerik a csoportrangadót, másnap nekünk is mindenáron le kell győznünk a görögöket, ha el szeretnénk kerülni később Szerbiát.

A nyitómeccs tehát az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos.

Gerendás jelenléte biztos, hogy komoly motivációt jelenthet Varga Déneséknek Forrás: MTI/Mészáros János


De Gerendás György szerint akkor sem kell pánikba esni, ha összekerülünk a jelenlegi mezőnyből kiemelkedő szerbekkel. "Minden világeseményen megvan a maguk egyetlen nagyon rossz meccse. Ha ezt vesszük, megverhetőnek is tekinthetjük őket. Ehhez kell egy bizonyos fokú szerencse, hogy pont akkor jöjjön ki ez rajtuk, amikor mi játszunk velük. Persze, ne feledjük, hogy a helyszínen 6-7 ezer keménymagos drukkertől megkaphatják majd azt a pluszt, ami nagyon sokszor képes egy csapatot átdobni a holtponton."

Az Eb csoportbeosztása:
A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Franciaország, Horvátország, Málta, Szerbia
C csoport: Németország, Grúzia, Olaszország, Románia
D csoport: Magyarország, Oroszország, Görögország, Törökország

A magyar férfiválogatott csoportmérkőzései:
január 11., hétfő:
Magyarország-Görögország 20.15

január 13., szerda:
Magyarország-Oroszország 20.15

január 15., péntek:
Magyarország-Törökország 9.30

2016-os férfi vízilabda-Európa-bajnokság egyenes kieséses szakasza Forrás: Wikipedia


Az Eb-n először vesz részt 16 csapat, három válogatott szerez indulási jogot a 2017-es vb-re, egy pedig a 2016-os olimpiára. Mivel

a szerbek, a horvátok és a görögök már kijutottak,

ez a három csapat megelőzheti az Eb egyetlen kvótaszerzőjét. Amennyiben itt sem tud kvótához jutni a magyar válogatott, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt az Eb-n elért helyezése alapján.

Most az Eb a legfontosabb

Gerendás szerint szó sincs arról, hogy az Eb-t bármilyen szempontból beáldozná a válogatott a jobb olimpia érdekében. "Egy jó Eb-t szeretnénk, minden tekintetben. De ha véletlenül az Eb nem sikerülne annyira jól, akkor haladunk sorrendben, és akkor majd fontos lesz a kvalifikáció, aztán pedig az olimpia. Utóbbi azért is nagyon lényeges, mert

Még akkor is, ha egy aranyérem után elmarad a címvédés? – kérdeztük Gerendást, miért említ ilyen magas számot. "Bár már ott lennénk, hogy Tokióban nem sikerült a címvédés" – felelte az 1976-ban játékosként olimpiai bajnok szakember.

A magyar póló nagy tehetsége, Manhercz Krisztián most megmutathatja, mit tud Forrás: MTI/Kovács Tamás

A csapattól most azért is remélhető javulás a Volvo-kupához képest, mert az Eb-re már teljesen egészséges lesz Hárai Balázs és Kis Gábor, a két center.

De a legtöbbet alighanem a Varga fivérektől várhatjuk.

"Dumit többször megválasztották már a világ legjobbjának is, bármilyen csapatban vagy válogatottban játszana, az rá építene, így mi is rá építünk. Dani pedig a kapitány, nagyon magas játékintelligenciával. Az ő irányítókészségétől és öccsének váratlan megoldásaitól sok függ majd" – magyarázta Gerendás.

Újdonság, hogy a rutinos Salamon Ferencet kiszorítva

bekerült a keretbe a nagy tehetségnek tartott Manhercz Krisztián.

"Jó játékos lesz, ezt már látjuk, de az kevés, hogy valaki egyszer majd jó lesz. Ezért kellett most megkapnia a lehetőséget, hogy bizonyíthasson."

Vajon a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert és a világbajnok Szivós Márton már tényleg nincs a 13 legjobb magyar játékos között? A két klasszisra ugyanis most nem számít az edzői stáb.

Lehetőséget kap néhány fiatal

"Nem az a kérdés, hogy ott vannak-e a legjobbak közt. Nemsokára lesz egy olimpia, azt is meg kell nézni, mi történne egy váratlan helyzetben. Van-e olyan, aki ekkor is pluszt tudna adni a csapatnak? Ha a kapitány azt mondaná, megvannak az embereim, és csak velük akarok dolgozni, akkor valakiről talán lemaradnánk. Így viszont a fiatal játékosok is esélyt kapnak. Most bebizonyíthatják, hogy ott a helyük az olimpiai keretben is.

Ez egy kihívás azok számára, akik most kimaradtak."

A csapat minőségéről Gerendás azt mondja, szerinte nem olyan rutinos, mint a tavalyi, de épp az a cél, hogy a mostani fiatalságot az olimpián már ne lehessen érezni. "Vagyis erős a csapat, de megvannak a hibái. Már ha hibának tekinthető az, hogy van benne egy olyan fiatal, akinek ez lesz az első világeseménye. Amennyiben hiba, hogy kevésbé rutinos második kapussal – Bisztritsányi Dávid – megyünk ki. Vannak kérdőjelek, és ezekre akarjuk a választ."

Benedek Tibor újévi fogadalma az volt, hogy nyugodtabb szeretne lenni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Benedek Tibor szerint az önbizalom terén gondok vannak a válogatottal, Gerendás viszont amondó, ez nem nagy gond. "Ennél nagyobb problémánk is volt már. Úgy gondolom,

Ha mégis, akkor biztos, hogy megoldjuk."

A magyar válogatott Eb-kerete:
kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)
mezőnyjátékosok:
Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

Bomba formában a nők

A nők vasárnap kezdenek, az Eb-n csak a győztes kap riói kvótát. Ha ez nem sikerül, akkor az Eb 2-5. helyezettje a márciusi kvalifikációs tornán juthat ki az olimpiára. Bíró Attila szövetségi kapitány joggal bizakodhat, az elmúlt heti, miskolci nemzetközi tornán ugyanis a magyarok biztosan győzték le a legutóbbi vb-n bronzérmes olaszokat és az Eb-n csoportellenfél görögöket. A belgrádi tornán két hatos csoportban küzdenek a csapatok.

"Mentálisan erősödött a csapat, és védekezésben is jobbak lettünk. A belgrádi Európa-bajnokságon is arra számítok, hogy mérkőzésről mérkőzésre még inkább összeáll a válogatott, napról napra előbbre lépünk, és a végjátékban is ott tudunk lenni" – bizakodott a kapitány.

Az Eb csoportbeosztása:

A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország

B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

A magyar női válogatott csoportmérkőzései:
január 10., vasárnap, 15.15: Hollandia-Magyarország
január 12., kedd, 15.15: Görögország-Magyarország
január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország-Törökország
január 16., szombat, 11.00: Portugália-Magyarország
január 18., hétfő, 17.15: Magyarország-Oroszország