Nem maradt szerb botrány nélkül a kézi-Eb

Petar Nenadic, kézilabda
Petar Nenadic (L) of Serbia fights for the ball with Rafal Glinski (R) of Poland during their group 'A' match of the 'Men's EHF European Handball Championships 2016' on January 15, 2016 in Tauron Arena, in Krakow.
Vágólapra másolva!
Hiába szerepelt önmagához képest jól a szerb férfi kézilabda-válogatott, a csapat két vereség után csak 27-27-es döntetlent ért el Macedóniával, és kiesett az Európa-bajnokság csoportkörében. Az együttest belharc is gyengítette, Slavisa Djukanovic kapus hétfőn megsértődött, és hazautazott. 

A felkészülés és az első két mérkőzés során úgy látszott, a szerb férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságra úgy összekovácsolódott, ahogy azt nagyon régen lehetett látni.

Dejan Peric szövetségi kapitány meg sem hívta a keretbe Marko Vujint, akivel a válogatottban rendszerint csak a baj volt, és bár látszott, hogy ez nem egy világverő csapat, azért a középdöntőbe odaérhet.

Dejan Peric szerb csapata kiesett, Talant Dujsebajev magyar válogatottja biztosan középdöntős Forrás: Origo

Persze a sorsolás sem segített az együttesen, hiszen a házigazda Lengyelországtól és a címvédő Franciaországtól is vereséget szenvedett, így Macedónia ellen kellett volna kiharcolnia a továbbjutást.

Megsértődött a tartalékkapus

Az egységről alkotott idilli képen a tartalékkapus, Slavisa Djukanovic sokat rontott. A szakvezetés úgy döntött, hogy a macedónok elleni, továbbjutás szempontjából létfontosságú mérkőzésre Darko Stanic mellett az egykori szegedi Dragan Marjanacot jelöli kapusnak.

Erre Djukanovic hétfőn a saját Facebook-oldalán közölte, a

"jelenlegi rossz szervezés és bizonyos emberek felelőtlen viselkedése miatt"

nem szeretne a továbbiakban a válogatottban szerepelni.

A játékos később azt közölte, ezt a döntését hosszas gondolkodás után hozta meg. "Ez nem a szövetség, a válogatott vagy a kapitány ellen szól, egyszerűen úgy éreztem, így lesz a legjobb mindenki számára. Az edző úgy döntött, hogy Marjanac kap majd lehetőséget Macedónia ellen – sok szerencsét kívánok, tesó!" – írta.

Tíz másodpercen múlt

Ezek után jöhetett az esti, mindent eldöntő mérkőzés, amelyen csak a győzelem jelentett továbbjutást az együttesnek.

Petar Nenadicéknak nem sikerült a továbbjutás Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Végig fej-fej mellett haladtak a felek, Szerbia tíz másodperccel a vége előtt Djukic révén 27-26-ra alakította az állást, ám Macedónia egy időkérést követően még válaszolt, és Manaszkov góljával kiharcolta a középdöntőt (27-27).

Eredmények, 3. forduló, A csoport (Krakkó):
Macedónia – Szerbia 27-27 (13-13)
Lengyelország - Franciaország 31-25 (15-12)

A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 6 pont, 2. Franciaország 4, 3. Macedónia 1 (73-81), 4. Szerbia 1 (81-92).

B csoport (Katowice):
Norvégia – Fehéroroszország 29-27 (12-13)
Horvátország - Izland 37-28 (19-10)

A csoport végeredménye: 1. Norvégia 4 pont, 2. Horvátország 4, 3. Fehéroroszország 2, 4. Izland 2.