Kiütöttük az olaszokat, döntős a női pólócsapat

Gangl Edina, Budapest, Aleksandra Cotti, Magyarország - Olaszország, vízilabda eb, női vízilabda válogatott
Budapest, 2014. július 26. Az olasz Aleksandra Cotti (j) gólt dob, középen Gangl Edina kapus a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján a 3. helyért játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott csütörtökön 10-5-re legyőzte a világbajnoki bronzérmes olasz csapatot a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében, így az aranyéremért és egyben az olimpiai kvótáért mérkőzhet meg a pénteki fináléban a hollandokkal.

Vízilabda-Eb, nők, negyeddöntő
Játékvezető:Adrian Alexandrescu (ROU), Mark Koganov (AZE)
Kombank Aréna, Belgrád

Magyarország-Olaszország 10-5 (2-1, 3-2, 3-1, 2-1) - élő közvetítés

Magyar gólszerzők:Keszthelyi (2), Kisteleki, Illés (3), Bujka (2), Czigány
Gólok emberelőnyből:8/3, illetve 13/2

Bíró Attila együttese elsősorban fantasztikus védekezésének, illetve a kapus Gangl Edina elképesztő teljesítményének köszönhetően diadalmaskodott rendkívül magabiztosan.

A védekezés mindent meghatározott

Nagyszerű védekezéssel kezdett a magyar válogatott, a kapuban Gangl Edina az első négy olasz lövést hárította. Mindeközben támadásban Keszthelyi Rita és Kisteleki Hanna szép gólt lőtt, így az olasz szövetségi kapitány Fabio Continak időt kellett kérnie. Ennek eredményeként össze is jött az első olasz gól. Ezt követően az első magyar emberelőnynél - amelyet három olasz előzött meg - Bujka Barbara a kapu mellé pöccintette a labdát.

Gangl Edina tizennégy védést mutatott be, abszolút világklasszis teljesítmény Forrás: MTI/Kovács Tamás

Illés a legjobbkor duplázott

A második felvonás újabb olasz fórral, valamint Gangl-védéssel indult, támadásban pedig Illés Anna volt eredményes. A háromgólos előnyért kettős létszámfölényben támadhatott a magyar válogatott, és újfent az oroszok elleni fontos csoportmérkőzésen az utolsó, mindent eldöntő lövést magára vállaló Illés célzott pontosan. Az olaszok az ötödik előnyüket is elhibázták, majd akcióból közelebb zárkóztak ugyan (4-2), de a hatodik létszámfölényes helyzetüknél ismét Gangl volt a végállomás.

Nem sokkal később Bujka szakadt el emberétől, és lőtt a hálóba. Egy perccel a nagyszünet előtt megtört az olaszok rossz sorozata: értékesítettek egy előnyt. A magyarok emberelőnyből növelhették volna a különbséget, ám kifutottak a támadóidőből.

Illés Anna kritikus időszakban duplázott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Semmire se mentek az olaszok a fórokkal

A fordulást követően rögtön nőhetett volna Bíró Attila együttesének előnye, de Keszthelyi kísérletét blokkolták. Aztán jó védekezés után fordulhatott a fehér sapkában játszó magyar válogatott és Czigány Dóra hajszálpontos lövéssel visszaállította a háromgólos különbséget, az ezt követő emberelőny viszont kimaradt. Az olaszok a következő támadásuknál kétszer is létszámfölényben játszhattak, ám előbb Gangl hárított, majd jó volt egy blokk. Két perccel a negyed vége előtt már öt gólra nőtt a különbség, előbb Keszthelyi megúszás után, majd Illés átlövésből volt eredményes (8-3).

Bíró Attila élete első nagy tornáján döntőzhet Forrás: MTI/Illyés Tibor


Csak a győztes kvalifikál Rióra

Szépítettek az olaszok a zárófelvonás elején, amire Bujka válaszolt, s egyúttal jelezte, ezúttal elmarad az előny elherdálása, amit Keszthelyi Rita előzőleg "magyar betegségnek" nevezett. A különbséget Kisteleki növelte tovább, majd az olaszok még szépítettek (10-5).

A női tornáról csak a győztes jut ki a riói olimpiára, e mellett a márciusi hollandiai kvalifikációs tornán lehet még kvótához jutni. A négy közé jutással a magyar csapat már biztosította, hogy ha nem nyeri meg a kontinensviadalt, akkor ott lesz Hollandiában, ahol további négy válogatott szerez riói indulási jogot.

Kibírtuk a nyomást

A magyar női válogatott legutóbb 2003-ban Ljubljanában játszott Európa-bajnoki döntőt, győzni pedig két évvel korábban Budapesten tudott. Hollandiával már találkoztunk a tornán, az első körben sima meccsen 14-10-re vereséget szenvedtünk.

"Még nem értük el a célunkat, a legfontosabb meccsünket holnap játsszuk. Gratulálok a csapatnak, elöl-hátul fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Kibírtuk a lelki nyomást, a bírók nyomását, fokozatosan vettük el az olaszok kedvét a játékról. Az olimpiai kvalifikáció a cél, szeretnénk legyőzni Hollandiát is a döntőben" - értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány.


Korábban:
nők, elődöntő:
Hollandia-Spanyolország 15-14 (4-3, 2-3, 2-1, 1-2, 6-5) - büntetőkkel

korábban:
nők, az 5-8. helyért:
Görögország-Franciaország 12-6 (2-1, 5-1, 2-3, 3-1)
Oroszország-Németország 22-2 (7-0, 5-1, 6-1, 4-0)