Szűk vereségre volt elég az Eb legjobb magyar játéka

Nagy László
Wroclaw, 2016. január 26. Nagy László (b) és a spanyol Jorge Maqueda a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. fordulójában játszott Spanyolország-Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 26-án. (MTI/EPA/Maciej Kulczynski)
Vágólapra másolva!
A sokáig jól játszó magyar válogatott 31-29-re kikapott a spanyol csapattól a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó előtti, keddi fordulójában. Ezzel valószínűleg elment az olimpia, de most játszottunk a legjobban az Eb-n.

Középdöntő, 2. csoport (Wroclaw), 2. forduló:
Spanyolország-Magyarország 31-29 (15-15) - élő közvetítésünk
Vezette: A. Gousko, S. Repkin (fehéroroszok)

Spanyolország: Sterbik, Perez de Vargas (kapusok) Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 4, Entrerrios 3, Aguinagalde 1, Ugalde 4, Canellas 4, Morros, Antonio Garcia 4, Baena, Rivera 5/4, Mindegia, Del Arco, Dujshebaev 3
Szövetségi kapitány: Manuel Cadenas

Magyarország: Bartucz, Mikler (kapusok) Schuch 1, Pásztor, Iváncsik G. 1, Gazdag 2/2, Hornyák, Nagy Kornél 5, Nagy László 9, Dzsamali 3, Faluvégi 1, Zubai 1, Bánhidi 2, Borsos, Ancsin 1, Bodó 3
Szövetségi kapitány: Talant Dujshebaev

Hétméteresek: 4/4 ill. 3/2
Kiállítások: 8 perc ill. 10 perc

Az előző Eb-n bronzérmes, vb-4. spanyoloknál helyet kapott Talant Dujshebaev magyar szövetségi kapitány fia, Alex, a veszprémi Ugalde, valamint két szegedi, Garcia és Mindegia. Jól kezdett a magyar csapat, 3-1-re ellépett, egyértelműen meglepte a spanyolokat az Európa-bajnokság legjobb játékát hozó Dujshebaev-csapat.

Nagy László hatalmasat játszott Forrás: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Mikler jól védett, Nagy László és Nagy Kornél pedig óriási formában kézilabdázott, különösen a veszprémi kapitány volt elemében, aki

kilenc lövéséből lőtte a kilenc gólját, és mellé védekezésben is jól irányította a magyar falat.

Az első félidőben csak a szerencséjüknek köszönhették a spanyolok, hogy nem vezettünk.

A cseresoron buktuk el

A második félidő elején gyorsan megléptek a spanyolok 2-3 góllal, de a magyar csapat ma mentálisan is erős volt, és nem hagyta végleg meglépni ellenfelét. Szoros állásnál Talant Dujshebaev kénytelen volt pihentetni a remekül játszó kezdő sorát, és a cseresor hibái miatt egyrészt gyorsan vissza kellett hozni a kezdőket, másrészt nekik már jelentős, 3-4 gólos hátrányból kellett visszakapaszkodniuk.

Bánhidi Bence sem okozott csalódást Forrás: MTI/Kovács Anikó

A hajrá aztán újra izgalmasan alakult, sikerült egy gólra megközelíteni a spanyolokat, de az egyenlítésre végül nem maradt esély, és egy időntúli hetessel Spanyolország kétgólosra növelte előnyét.

A magyar csapat a torna legjobb játékát mutatta, ami azért különösen fájdalmas, mert ezzel a teljesítménnyel az oroszokat és a németeket is le lehetett volna győzni. Így már kicsit későn jött a jó játék, az olimpiai selejtező nagy valószínűséggel elment, ráadásul holnap újra játszani kell, és a kulcsjátékosok biztosan nem lesznek pihentek.

Álom a selejtező

"Vesztes mérkőzés után mindig nehéz megszólalni. Ma volt az utolsó lehetőségünk, ettől a pillanattól kezdve az olimpiai játékokra való kijutás álom és nem realitás" - értékelt Talant Dujshebaev szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

Nagy Lászlótól holnap is extra kell Forrás: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Hozzátette, amíg az alapvető dolgokat nem tudják megtenni, vagy csak nehezen, addig felesleges taktikáról beszélni. "Három napot pihentünk, ráadásul a svédek utánunk játszanak, így nem hivatkozhatunk fáradtságra. Fel kell készülnünk, harcolni, küzdeni, és meg kell nyernünk a svédek elleni mérkőzést.

Később:
Svédország-Dánia 20.30
Szerdán játsszák:
Svédország-Magyarország 16.00
Dánia-Németország 18.15
Spanyolország-Oroszország 20.30
Az állás: 1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (88-70), 2. Németország 6/4 (115-106), 3. Spanyolország 6/4 (110-107), 4. Oroszország 3/4, 5. Svédország 1/3, 6. Magyarország 0/4