Társoldalunk:

Két magyar kosárcsapatot is legyűrt a Galatasaray

2016.01.27. 20:20

Akárcsak egy hete Isztambulban, a Szolnok hazai pályán is kikapott a török Galatasaraytól a férfi kosárlabda Európa Kupa középszakaszának negyedik fordulójában. A nőknél a Sopron sima vereséget szenvedett a török klub vendégeként az Euroliga 12. fordulójában.

Eredmény, Európa Kupa, középszakasz (legjobb 32), N csoport, 4. forduló:
Szolnoki Olaj - Galatasaray (török) 54-74 (13-18, 19-17, 13-12, 9-27)
a magyar csapat legjobb dobói: Burrell 13, Wittmann 8

A magyar bajnok fennállása során először jutott be a második számú európai kupasorozat középszakaszába, amelyben 1/2-es győzelmi mérleggel állt, mivel múlt héten 87-59-re kikapott a Galatasaray vendégeként. A törökök azzal a sikerükkel javították mutatójukat 2/1-re az N jelű kvartettben.

Pór Péter vezetőedző gondjait fokozhatta, hogy a bombaformában játszó szerb Strahinja Milosevic lábfejsérülést szenvedett Isztambulban, és azóta is harcképtelen, míg Olekszandr Lipovij egészségi problémák miatt távozott. Az ukrán légiós helyére a napokban a horvát Goran Vrbanc érkezett.

Pór Péter, a Szolnok edzője ad utasítást játékosainak

Forrás: MTI/Bugány János

Félidőben még szoros volt

A szolnoki meccs ott folytatódott, ahol a múlt heti abbamaradt: a fizikai fölényben lévő örökök agresszív védekezéssel és célratörő támadásokkal 6-1-re elhúztak, főként a szerb Vladimir Micov jeleskedett a palánkok alatt. Hamarosan a korábban 130 NBA-meccsen szerepelt Joey Dorsey is "beköszönt", így Pór Péter 7-15-nél időt kért. Ennek eredményeként a második negyed már 13-18-ról indult, majd Stanley Burrellnek köszönhetően kiegyenlítettek a hazaiak (21-21), sőt, a 17. percben már ők vezettek 28-25-re. A nagyszünetben 32-35 volt az állás.

A fanatikus közönségüktől hajtott Tisza-partiak a térfélcsere után is keményen tartották magukat, pedig Vojvoda Dávid levegőhöz is alig jutott Sinan Gülerrel a "nyakán". Mindkét oldalon sorra maradtak ki a helyzetek, óriási küzdelem zajlott a pályán, s a harmadik játékrészben csupán 25 pont született. A 45-47-ről induló zárószakaszban 6 szolnoki pontra 18 érkezett, a túloldalon Micov és az amerikai Blake Schilb szórta a kosarakat. Ebből a hullámvölgyből már nem tudtak kikászálódni az elfáradó házigazdák, így a Galata végül - a vártnál nehezebben, de - hozta a papírformát.

Wittmann Krisztián kosárra tör

Forrás: MTI/Bugány János

Az 1/3-as mérlegnél tartó Szolnok jövő szerdán az olasz Sassarihoz látogat.

Pór Péter vezetőedző úgy összegzett, hogy az isztambuli meccshez képest három negyeden át nagyobb erőbedobásra tudták kényszeríteni a Galatát, aztán elfáradtak. "A törökök a hajrában is sok támadólepattanót szedtek, koncentráltan játszottak, és ebben a mezőnyben már egy kétperces megingás is elég, hogy elússzon egy meccs" - tette hozzá.

Újabb soproni vereség a női Euroligában

A Sopron sima vereséget szenvedett szerdán a török Galatasaray vendégeként a női kosárlabda Euroliga 12. fordulójában.

Eredmény, Euroliga, A csoport, 12. forduló:
Galatasaray (török) - Uniqa Sopron 81-56 (26-13, 13-15, 25-17, 17-11)
a magyar csapat legjobb dobói: Lelas 12, Ciglar 10

A kontinentális elitbe egy év kihagyás után visszatért magyar bajnok 1/10-es győzelmi mérleggel az A csoport nyolcadik, utolsó helyéről, míg a Galatasaray 7/4-gyel, negyedikként várta a folytatást. Sterbenz László tanítványai szombaton címvédőként bajnoki rangadót nyertek a tavaly ezüstérmes DVTK otthonában.

Az immár 1/11-es győzelmi mérlegnél tartó magyar együttesnek már korábban elszálltak az esélyei az első négy hely, s a vele járó továbbjutás elérésére. A csoport 5. és 6. helyezettje a második vonalnak számító Európa Kupa negyeddöntőjében folytatja majd a szereplését, ám a Sopron már ezeket a pozíciókat sem érheti el a tabellán.

A soproniak jövő szerdán az orosz Dinamo Kurszkot fogadják.