Társoldalunk:

Nem lesz magyar kézicsapat Rióban

2016.01.27. 17:46

A magyar férfi kézilabda-válogatott 22-14-re kikapott a svédektől a lengyelországi Európa-bajnokság szerdai játéknapján, s ezzel eldőlt, hogy biztosan lemarad a riói olimpiáról.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, 2. csoport (Wroclaw):
Svédország - Magyarország 22-14 (10-7) – az élő közvetítés
Wroclaw
v.:Stark, Stefan (román)
Svédország: Andersson, Appelgren (kapusok) – Olsson, Källman 2, Ekberg 1, Lukas Nilsson 5, Konradsson 2, Karlsson, Jakobsson 3, Petersen 2/2, Stenmalm 1, Cederholm, Östlund 5, Zachrisson, Andreas Nilsson 1, Nielsen
Magyarország: Mikler, Bartucz (kapusok) - Schuch 1, Pásztor, Iváncsik G. 1, Gazdag 1, Hornyák 3/2, Nagy Kornél, Nagy László 2, Jamali, Faluvégi, Zubai, Bánhidi, Borsos, Ancsin 1, Bodó 5
hetesek: 2/2, illetve 4/2
kiállítások: 10, illetve 2 perc

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány csapatának akkor maradt volna minimális esélye az áprilisi olimpiai selejtezőtornás részvételre, ha most legyőzte volna az északi együttest. Mikler és Andersson védéseivel indult a mérkőzés, majd Iváncsik rontott büntetője után Schuch dobta be a kipattanót. A magyarok támadójátéka gyenge volt, ám a rivális sem remekelt, sok volt a hiba.

A 14. percben, 5-2-es svéd előnynél Dujshebaev időt kért, ám ettől sem lett jobb a játék. Felváltva estek a találatok a lassú iramú, alacsony színvonalú összecsapáson, de a svédek arra azért figyeltek, hogy a magyarok ne zárkózzanak fel. 

Nagy László és a svéd Jonas Källman csatája

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A második félidő nem indult jól magyar szempontból, a gyorsabb svédek egy 4-1-es rohammal elhúztak, s a 36. percben már 14-8-ra vezettek. A szövetségi kapitány próbálta rendezni a sorokat, több poszton cserélt, de ez sem segített. A játékosok hitehagyottan futkostak a pályán, és fokozatosan nőtt a két csapat közötti különbség. A rivális már 17-8-ra is vezetett, és végül csak arra maradt esélye a magyaroknak, hogy ne szenvedjenek kétszámjegyű vereséget.

A magyar válogatott – amely végül a 12. helyen zárt - az Eb-n hat találkozót játszott, a nyitó fordulóban legyőzte a montenegróiakat, ám utána kikapott az oroszoktól, a dánoktól, a németektől, a spanyoloktól és végül a svédektől, így a 12. helyen végzett.

Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

További eredmények, 1. csoport:
Fehéroroszország - Macedónia 30-29 (14-13)