A semmiből nyert Eb-t a német kéziválogatott

kézilabda, német férfi kézilabda-válogatott Európa-bajnok, 2016
Germany's players celebrate with the trophy after winning the final match of the Men's 2016 EHF European Handball Championship between Germany and Spain in Krakow on January 31, 2016.
Vágólapra másolva!
A németek meglepően simán, hét góllal legyőzték a legutóbb bronzérmes spanyol válogatottat a lengyelországi olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében. A két éve még mélyponton lévő, vb-selejtezőn elbukott együttes így riói kvótához jutott.

Eredmény, Eb-döntő:
Németország - Spanyolország 24-17 (10-6)
gól: Häfner 7, Dahmke 4, Reichmann 3, Fäth 3, Pekeler 2, Sellin 1, Strobel 1, Schmidt 1, Kühn 1, Kohlbacher 1, illetve R. Entrerríos 5, Tomás 4, Dujshebaev 3, García 2, Canellas 1, Rivera 1, Ugalde 1

A 3. helyért:
Horvátország - Norvégia 31-24 (15-11)

A német válogatott elképesztően jó védekezésének és kapusteljesítményének köszönhette a sikert, az 5-1-es, majd 7-2-es kezdés alapvetően meghatározta a mérkőzést. Alex Dujshebaev és Raúl Entrerrios góljaival ugyan sikerült felkapaszkodni 9-6-ra, de a 10-6-os félidő után csak egy csapat volt a pályán.

A németek a hétgólos Kai Häfner vezetésével könnyedén győztek 24-17-re, és 2004 után másodszor lettek Európa-bajnokok. A spanyol együttes eddig négyszer játszott Eb-döntőt, de 1996, 1998 és 2006 után ezúttal is kikapott.

Az Európa-bajnok német férfi kézilabda-válogatott Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Németország szereplése több ok miatt is csodaszámba ment, a válogatott a 2007-es vb-elsőség óta csak vegetált. Olyannyira, hogy 2014 nyarán elbukta a lengyelek elleni vb-selejtezőt, így a szövetség kirúgta Martin Heubergert és a korábbi 215-szörös izlandi válogatott irányítót, Dagur Sigurdssont bízta meg a feladattal.

Miután a nemzetközi szövetség (IHF) megkönyörült a németeken és szabadkártyát adott a katari vébére, Sigurdsson összerakott egy csapatot, amelye végül az olimpiai selejtezőt jelentő hetedik helyen zárt.

Dagur Sigurdsson Forrás: AFP

A szakember tavaly nyáron távozott a Füchse Berlin éléről, és immáron főállású kapitányként alaposan rákészült az Eb-re, és megfiatalított csapattal utazott el Lengyelországba. Az eredmény ismert, a csapat ugyan pont a spanyolok elleni vereséggel nyitott a csoportban, de aztán minden meccsét megnyerve azonnal olimpiai kvótát jelentő Eb-aranyat szerzett.

Az Eb végeredménye

1. Németország, 2. Spanyolország, 3. Horvátország, 4. Norvégia, 5. Franciaország, 6. Dánia, 7. Lengyelország, 8. Svédország, 9. Oroszország, 10. Fehéroroszország, 11. Macedónia, 12. MAGYARORSZÁG, 13. Izland, 14. Szlovénia, 15. Szerbia, 16. Montenegró

Rekordnézőszám az Eb-n

A vasárnapi zárónapig több mint 400 ezer nézője volt az Európa-bajnokságnak, amely így az eddigi legnézettebb kontinenstorna lett. Az EHF vasárnapi közlése szerint a Krakkóban, Gdanskban, Wroclawban és Katowicében lebonyolított torna a két évvel ezelőtti, dániai Eb csúcsát döntötte meg: az északi országban 373 ezer néző látogatott ki a 2014-es viadalra.

"Ez a szám figyelemreméltó egy olyan sportág esetében, amelyet csarnokokban játszanak" - jelentette ki Jean Brihault, az EHF elnöke, s hozzátette, a lengyelországi Eb szervezése kifogástalan volt.

A városokban kialakított szurkolói központokban több mint 100 ezren fordultak meg, az Eb eseményeit 175 országban közvetítette a televízió.