Az NB I nem veheti fel a versenyt a világ élvonalával

Faluvégi Rudolf, Tobias Karlsson, kézilabda
Wroclaw, 2016. január 27. Faluvégi Rudolf (b) és a svéd Tobias Karlsson az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában vívott Svédország - Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 27-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Talant Dujshebaev saját zsenialitásából kiindulva hibás stratégiát választott, állítja Mocsai Lajos, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke. A korábbi kapitány szerint bebizonyosodott, hogy az NB I-ben játszó játékosok alkalmatlanok a világ élvonalával való küzdelemre, és a kudarc után egyre nő a teljesítőképes tudás hiánya. Női kapitányként a Ferencváros edzőjét, Elek Gábort javasolja.

Mocsai Lajos, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában értékelte a lengyelországi férfi-Európa-bajnokságot.

A korábbi férfi és női szövetségi kapitány szerint Talant Dujshebaevnek fel kellene adnia a klubedzőséget a Kielcénél, hogy magyar kapitány maradhasson, a női válogatott élére pedig Elek Gábort javasolja az Eb-selejtezőkre.

Megnőtt a teljesítőképes tudás hiánya

Az MKSZ kedden dönt arról, hogy Talant Dujshebaev marad-e a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. „Véleményem szerint csak akkor szabad neki tovább csinálnia, ha feladja a klubmunkáját, és idejön teljes ambícióval a magyar nemzeti válogatotthoz” – fogalmazott a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában a szövetség tiszteletbeli elnöke, Mocsai Lajos, akinek szavazati joga nincs a kérdésben, csak tanácsot adhat.

A Csurgó irányítója, Faluvégi Rudolf nem alkotott maradandót az Eb-n Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Ha egy edző a nyilvánosság előtt olyan lélektani helyzetet állít elő, amit nem tud valaki átugrani, és ezt érzi a csapat saját erejéből, akkor a kudarc után egyre nő a teljesítőképes tudás hiánya; elbizonytalanodik a csapat” – utalt arra, hogy Dujshebaev az Eb-aranyérem megszerzését tűzte ki célul.

Mocsai szerint egykori tanítványa hibás stratégiát választott akkor, amikor saját zsenialitásából kiindulva építette volna fel azt a játékrendszert, amit a magyar játékosállománnyal nem lehet megvalósítani.

„Ha az NBI-ben játszó játékosok nemzetközileg nem felelnek meg, hiszen európai kupacsapataink - a Veszprémet és a Szegedet leszámítva – korán elvéreznek, akkor ez azt mutatja, hogy

a játékosállomány alkalmatlan a világ élvonalával való küzdelemre.”

A német példát kellene átvenni

Úgy vélte, hogy korábban, ha kijutott világversenyre a csapat, megfelelő felkészítéssel és stratégiával mindig elérte a kitűzött célt. Azonban a magyar élsport ösztönző rendszere nem teszi lehetővé, hogy egy kvalifikációs versenyre fiatalított csapattal vágjon neki a válogatott.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Az adott legjobb játékosállománnyal kell egy világversenyre kimenni, és az edzőnek arra kell figyelnie, hogy az alkalmazott stratégia passzoljon azokra, akik ezt meg tudják valósítani” – mondta.

Ahhoz, hogy a válogatottnak legyen minőségi utánpótlása, a tehetséges fiatalokat megfelelően kell versenyeztetni.

A megoldást az Eb-győztes német válogatottnál lehet látni.

„A járható út az, ami Németországban is, hogy az ott lévő játékosok az első osztályban meghatározóak. Tehát a BL-csapataink mögötti magyar csapatoknál meg kell határoznunk, hogy a hazai játékosok milyen arányban vesznek részt a nagy küzdelmekben.”

Dujshebaev mint lengyel kapitány?

Szerinte az is elképzelhető, hogy Talant Dujshebaev a megüresedő lengyel szövetségi kapitányi pozíciót veszi át a magyar helyett.

„Én nem tudok az ő fejével gondolkozni. Egyelőre a hihetetlen terhelésű februári BL-sorozatra és a klubcsapatára koncentrál, de egy önmegvalósító, hiú ember. Mivel a lengyel szövetség a Bundesligából évek alatt hazavitte a kulcsjátékosokat, ha ilyen felajánlást kap, elképzelhetőnek tartom, hogy megfontolja.”

A Veszprém BL-szereplése döntő lehet

A magyar csapatra a júniusi világbajnoki selejtezőn Szerbia vár.

mert 2014-ben a szlovén meccsre érzelmileg nagyon mély állapotban érkeztek vissza a játékosok” – mondta. Másfél éve a Veszprém a Bajnokok Ligája négyes döntőjében a negyedik lett, majd egy héttel később ugyan hazai pályán 25-22-re legyőzte Szlovéniát, de a visszavágót 32-26-ra elbukta, és lemaradt a tavalyi, katari világbajnokságról.

Az Eb előtt Dujshebaev (j.) csapata két meccsből egyszer sem tudta legyőzni Peric szerb válogatottját Forrás: Origo

mert fel kell építenünk a csapatunkat. Dejan Peric egy fanatikus, rendkívül komoly képességű ember, de ezzel együtt azt mondom, hogy a londoni olimpián és az elmúlt években több olyan kritikus meccset is nyertünk a szerbek ellen, ami a mérleget felénk fordította.”

Elek Gábort ideiglenes kapitánynak

A szövetség kedden arról is dönthet, ki veszi át a női válogatott irányítását.

Elek Gábor, a Ferencváros edzője Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

„Azt gondolom, hogy két fázisban kell gondolkodnunk. Az első, hogy van most négy mérkőzésünk, ami kedvező helyzetben találja a női válogatottat. Én személy szerint arra a fiatal edzőre tennék javaslatot, aki a legtöbb játékost adja a válogatottba. Hallottam Elek Gábort a rádióban, de azt gondolom, erre az ideiglenes feladatra mindenképpen fel kellene őt kérni” – mondta Mocsai.

Az Eb-selejtezők utáni időszakról nem nyilatkozott, azt azonban hozzáfűzte, ő elsősorban magyar edzőben gondolkodna.