Társoldalunk:

Ennyire még nem fürdött be játékossal a Győr

2016.02.10. 12:55

Susann Müller az ETO történetének egyik legrosszabb igazolása volt, a vb-gólkirályként érkezett jobbátlövőnek alig akadt momentuma a BL-címvédőnél, amely vele együtt bukott el a szerencsétlen 2014-es évben. Most pereli a Győrt, mert szerinte jogszerűtlenül küldték el. 

Susann Müller azért pereli a Győri ETO-t, mert szerinte tavaly szabálytalanul bontották fel a szerződését. 

Hogy jutott idáig a klub és az egykori vb-gólkirály átlövő? 

2014 januárjában, bár ebből kifelé kevés látszott, komoly viharok törtek ki a BL-címvédés felé menetelő Győri Audi ETO KC-nál. A csapat montenegrói sztárja, Katarina Bulatovic önkényesen meghosszabbította a karácsonyi szabadságát, és nem tért vissza időben a csapathoz, ami miatt a győri vezetőség néhány tagja azonnal szerződést akart bontani vele. 

Bulatovic végül maradt, a Győr megnyerte a BL-t, de nem léptette életbe a montenegrói klasszis +1 éves, opcionális szerződését. 

Tökéletes helyettesnek tűnt

Susann Müller a Bulatovic-ügy előtti napokban lett a 2013-as világbajnokság gólkirálynője, természetesen bekerült a torna All star-csapatába, majd néhány héttel később az év kézilabdázójának választották Németországban. Az akkor 25 éves, balkezes lövő tökéletes helyettesnek tűnt, a Győr végtelenül nyugodtan engedte el a Buducsnoszthoz szerződő Bulatovicot. 

Müller sérüléssel bajlódott, amikor elkezdődött a Győr számára katasztrofális véget érő szezon, mivel azonban a címvédő gyenge csoportba került, a BL első szakaszában még kibírta, hogy Görbicz Anita, Katrine Lunde és Eduarda Amorim kiesése mellett az új szerzemény is lassan lendült játékba. 

Susann Müller megérkezett Győrbe

Forrás: Győri Audi ETO KC

A középdöntőben viszont kezdett fogyni a türelem, Ambros Martin folyamatosan próbálta jobb játékra ösztönözni a német jobbátlövőt, hiszen sérült kulcsjátékosai nélkül a győriek támadójátékának legfontosabb pontja lett volna Müller. Néhány jobb meccs (a Metz mellett a Baia Mare idegenbeli legyőzésekor játszott tudásához méltón) után úgy nézett ki, a játékos végre formába lendül, de nem így lett.

És akkor jött a Vardar

A Győr végül csoportja második helyén zárta a középszakaszt (ez nagy eredménynek számított a viharvert kerettől), de sok más mellett a negyeddöntős párosítással sem volt szerencséje: a botrányos ősze után edzőt váltó Vardar tavaszra formába lendült, és bár csak a harmadik helyről kezdte a negyeddöntőt, egyáltalán nem tűnt esélytelennek.

Heidi Löke a Vardar Szkopje ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében

Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Szkopjéban végül nagyon elverték a Győrt, a hatgólos vereséggel szinte minden remény elszállt, hogy ott legyen a budapesti Final4-ban a címvédő. A meccs után mindenki a kihagyott heteseket kárhoztatta (9/4-gyel zárt az ETO), de a gondok inkább a csapat támadójátékával voltak, amit a mindössze 18 szerzett gól is mutat – a 24 kapott gólt akár reménykeltőnek is nevezhettük volna.

Susann Müller az akkorra már megszokott vérszegény játékkal, szerzett gól nélkül zárta  a szkopjei meccset, és itt betelt a pohár Ambros Martinnál. 

A teljes összeomlás felé

Hogy mi történt a két Vardar-meccs között, eddig csak találgathattuk, de a Kisalföld tudósításából végre kiderült. Martin úgy döntött, ezúttal a csapat előtt próbálja motiválni a játékost, aki azonban jelezte, nem vevő edzője mondanivalójára. Leült a padra, levette a cipőjét, majd – nyilván elhangzott ez-az – másnap az edzésre sem ment el. 

Susann Müller

Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

A visszavágón esélye sem volt a Győrnek, a Vardar simán ejtette ki a címvédőt. Susann Müller nem játszott a visszavágón, de ezt már napokkal a meccs előtt sejteni lehetett, ahogy az sem sokkolt senkit, hogy a klub három héttel később bejelentette, felbontotta a német jobbátlövő szerződését.

„Minden játékos szerződtetésében, akármekkora klasszisnak tűnik is, benne van a kockázat. Susann-nak sem láttunk a fejébe előre, nem tudhattuk, hogy egyszerűen képtelen lesz beilleszkedni. Azt kár lenne tagadni, hogy pont tőle kellett volna az a teljesítmény, aminek hiányában lemaradtunk a Final4-ról. Elszórtan játszott csak elfogadhatóan" – mondta az Origónak 2015 májusában Kelecsényi Ernő elnök.

Minden segítséget megkapott

Kelecsényi többször is hangsúlyozta, a játékos minden lehetséges segítséget megkapott a beilleszkedéshez, konkrétan úgy fogalmazott, „győri játékos ilyen egyéni támogatásban még nem részesült”. 

A felvállaltan a saját neméhez vonzódó játékos barátnője, Nina Wörz is Magyarországra szerződött  vele együtt, a Siófok játékosa lett, így a játékos magánélete is rendben volt. A csapattársak támogatták, Ambros Martin a hírek szerint még a vérprofi Heidi Lökét is Müller mellé rendelte, hátha a norvég klasszis tud hatni a németre, de semmi sem működött. 

A 2016-os csapat

Forrás: Gyorietokc.hu

Megkerestük a győri klubot, ahol nem kívánták kommentálni a folyamatban levő ügyet, de bíznak a mielőbbi lezárásában. 

A per áprilisban folytatódik.