Vágólapra másolva!
A korábban Fehérváron is megfordult Derek Ryan 29 évesen játszotta élete első NHL-meccsét, és egyből gólt szerzett.

Ryan 2011-ben az Albertai Egyetem csapatától érkezett Fehérvárra, remek mutatókkal, hiszen az utolsó tengerentúli idényében 28 alapszakaszmeccsen 47 pontot gyűjtött. A Fehérvár volt az első európai klubja, és az osztrák bázisú ligában, az EBEL-ben is otthonosan érezte magát, 50 alapszakaszmeccsen 49 pontot termelt, a rájátszásban pedig 6 találkozón 4 pontig jutott.

Kedvencből ellenség lett

A fehérvári szurkolók hamar megkedvelték Ryant, akiből aztán utált ellenfél lett, miután viharos körülmények között a ligán belül váltott klubot, és a Villach játékosa lett. Az osztrák csapatban ott folytatta Ryan, ahol Fehérváron abbahagyta, főleg a második idénye sikerült extrára, amikor az alapszakaszban és a playoffban összesen 63 meccsen játszott és 100 pontot hozott össze.

2013-ban az amerikai válogatottal szerepelt a Deutschland Cupon Forrás: AFP

Svédországban sem állt le a pontgyártással

Innen egyenes út vezetett Európa egyik legerősebb bajnokságába, a svédbe, az Örebrö lett az új csapata, ahol újra nagyot alkotott, 55 meccsen 15 gólt és 45 gólpasszt jegyzett, ezzel ő lett a pontkirály, valamint a legjobb játékos is. Ez elég nagy teljesítmény volt ahhoz, hogy az NHL-nél is megjegyezzék a Ryan nevet, és bár a felkészülést a Carolinával csinálta végig, a farmcsapatnál, a Charlotte Checkersnél kötött ki, ahol csapatkapitánynak választották, és 52 meccsen 42 pontig jutott.

A legidősebb újonc

Aztán eljött a nagy nap, a Carolina felhívta a farmcsapattól a New Jersey elleni meccsre, így 29 évesen és 63 naposan a Hurricanes legidősebb újonca lett. Ryan pedig nem elégedett meg ennyivel, és meglőtte első gólját is, a Devils 1-0-ra vezetett, amikor a második harmad elején az amerikai csatár emberelőnyben egy látványos lövéssel egyenlített.

"Ez egészen hihetetlen, nem is tudom szavakba önteni. Csodálatos volt, hogy életem első NHL-mérkőzését játszottam, az pedig a hab a tortán, hogy gólt is sikerült lőnöm" - idézte az NHL honlapja Ryant, akinek élőben drukkolt a családja is, szülei, felesége és a gyereke. A Carolina végül 3-1-re nyerte a meccset.

Álomszerű Ryan története Forrás: AFP

A legutóbbi játéknap eredményei:
Buffalo Sabres - Edmonton Oilers 1-2 - hosszabbítás után
Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 3-2
New Jersey Devils - Carolina Hurricanes 1-3
Boston Bruins - Calgary Flames 2-1
Ottawa Senators - St. Louis Blues 3-4 - szétlövéssel
Nashville Predators - Dallas Stars 5-3
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 6-3
Winnipeg Jets - Florida Panthers 2-3
Vancouver Canucks - New York Islanders 2-3