Vágólapra másolva!
Jaromir Jagr a maga módján egy biológiai csoda. A világ egyik legkeményebb sportját 44 évesen is a legmagasabb szinten űzi, éppen a napokban lépett fel az NHL pontlistájának harmadik helyére. A cseh hokis annyira kemény egyéni edzésekkel turbózza magát, hogy a módszert fiatal társai is elirigyelték tőle, és a káros szenvedélyeiről is hajlandó volt lemondani, hogy még jobb legyen. Pedig a rekordok látszólag hidegen hagyják.

1990. október 7., a világ legerősebb jégkorongbajnokságában, az NHL-ben a Pittsburgh a New Jersey ellen játszik, és a liga legfiatalabb játékosa, a 18 éves Jaromir Jagr a Jim Johnson lövése utáni kipattanót bevágja Chris Terreri kapujába, megszerezve első gólját a ligában.


2016. március 7., tehát majdnem 26 évvel a fenti jelenet után: az NHL-ben a Florida a Bostonnal játszik, és Alekszander Barkov videózás után megadott góljánál a liga legidősebb játékosa, Jaromir Jagr gólpasszt jegyez, megszerezve ezzel pályafutása 1851. pontját. Ezzel immár egyedül áll az örökranglista harmadik helyén.


Jagr első gólja idején a sportvilág mostani királyai közül Stephen Curry 2 évesen az első szavait gügyögte,

Lionel Messi 3 évesen egy rosariói óvodában rugdosta a pöttyös labdát,

az 5 éves Lewis Hamilton valószínűleg még a matchboxokat tologatta a parkettán, a vele egyidős Alekszander Ovecskin pedig a tévében bámulta a hokimeccseket.

Egyébként szintén 1990-ben történt, hogy a 19 éves Pete Sampras első Grand Slam-győzelmét aratta, végigverve a US Open mezőnyét. A Seattle SuperSonics NBA-csapata pedig ugyanebben az évben csapott le a zseniális átadásairól és az ellenfelek cukkolásáról híres irányítóra, Gary Paytonra. Sampras 2003-ban, Payton 2007-ben vonult vissza, az első NHL gólját több mint negyedszázada szerző Jagr azonban továbbra is a jeget karistolja. És 44 évesen sem töltelékember a csapatában.

Jagr (balra) és Mario Lemieux fantasztikus párost alkottak a Pittsburghnél Forrás: AFP


Bár Jagr utálja, ha a kora szóba kerül, mi azért ízlelgessük: nem a bocsát vagy a lengőtekét űzi 44 éves létére a legmagasabb szinten, hanem azt a sportot, amelyben percenként kell ütközni, és ha az ember nem korcsolyázik elég gyorsan, kíméletlenül bedarálják. Miközben a 30 fölötti sportolókat gyakran leveteránozzák, Jagr bőven 40 fölött király az egyik legkeményebb sportban, ahol hetente több ezer kilométert utaznak a csapatok.

Szeretni kell, ennyi az egész

"Hogy mi motivál még? Nem kell hozzá motiváció, ennyire egyszerű, csak élni kell. Olyan dolgokat csinálni, amelyek boldoggá tesznek. Ahhoz semmi szükség motivációra.

Rengeteg olyan ember van, aki lenyomja a rendes munkaidejét, aztán késő este elmegy hokizni, és még fizetnie is kell a pályáért. Azért csinálnák, mert annyira motiváltak? Nem, azért, mert szeretik. Én is ugyanígy vagyok ezzel" – nyilatkozta nemrég Jagr.

Bokasúlyok és 20 kilós súlymellény

Korábban gyakran elengedte magát az éjszakában, az utóbbi években azonban elképesztő energiákat mozgósít, hogy formában tartsa magát, nehogy a fiatal titánok ki tudják szorítani. Esténként 9-kor lemegy a jégcsarnokba, kezdésnek felpakol mindkét bokájára egy-egy 2 kilós súlyt, majd bemelegítés gyanánt az ütő tollára akaszt egy 4,5 kilóst súlyt, és azzal végez különböző gyakorlatokat.

Aztán magára aggat még egy 20 kilós súlymellényt is,

és az összes korcsolyázó-, valamint néhány lövőfeladatot is abban végzi. Ehhez jönnek még olyan extra feladatok, amikor a korongot egy 3,6 kilós medicinlabdára vagy 1,25-os súlyokra cseréli, és azokat lövi meg.

Érdemes végignézni a videót, a legfontosabb mondatokat a legvégén hallhatjuk:


"Elfáradtam, de ennek így is kell lennie. Ha nem érezném a fáradtságot, az azt jelentené, hogy nem csináltam megfelelően a feladatokat. Szóval amikor fáradt vagyok, és a testem fáj, arra gondolok, hogy ettől leszek erősebb. Amíg a többiek pihentek, addig én csináltam 45 percnyi pluszmunkát. Ha 20 évesen tisztában lettem volna az ilyen gyakorlatok jelentőségével,

De nem átkozok senkit, köszönöm Istennek a lehetőséget, hogy ráébredhettem arra, ez milyen fontos, és megoszthatom másokkal" – mondja Jagr, viccesen hozzátéve, hogy ha lenne gyereke, akkor megtartotta volna magának ezt a titkot.

Rangers-játékosként is nehéz volt elvenni tőle a korongot Forrás: AFP


Azok a csapattársak – a keretből tizenketten még meg sem születtek, amikor ő elsőéves volt a ligában –, akik eleinte kiröhögték Jagr papát az önsanyargató munkamániája miatt, elkezdték utánozni, és edzések előtt ugyanúgy felpakolják a korcsolya fölé a bokasúlyt, és püfölik a medicinlabdát, mint a cseh zseni.

"Nagyon szórakoztató mindennap együtt dolgozni vele, ő minden idők egyik legjobb játékosa.

– mondta Jagrról sortársa, a finn Alekszander Barkov. Fura érzés lehetett a centernek, hogy a Boston ellen hiába ütött gólt, nem róla, hanem a gólpasszosról, a Wayne Gretzky és Mark Messier mögött a harmadik helyére fellépő Jagrról beszélt mindenki.

Mit neki mérföldkő

"Ez csak nektek, újságíróknak nagy szám. Én már magam mögött hagytam, a győzelmekre koncentrálok" – mondta könnyedén a Boston ellen végül 5-4-re elvesztett meccs után Jagr, de azért eltette emlékbe a nevezetes gól korongját. Korábban is elmondta már, hogy nem a rekordok éltetik, mert ha az előtte álló mérföldköveken rágódik, azzal csak nyomást helyez magára.

Egyszer elmondta, apjától két alapszabályt tanult meg, melyeket a Jagr-féle hokifilozófiaként is felfoghatunk. Az egyik, hogy soha ne hagyja abba a korcsolyázást, a másik, hogy

az ütő legyen mindig lent a jégen,

a korong érkezésére készen. "Az NHL-ben a játékosok 99 százalékának nincs lenn az ütője. Az ember ilyenkor másféle izmokat használ, és nehezebb úgy korcsolyázni" – számolt be a saját megfigyeléséről.

A vancouveri olimpián az orosz Ovecskin kőkemény bodicsekje nem eshetett jól Forrás: AFP


Állítja, sok múlik a táplálkozáson is. Minden évben megtartja a húsvéti böjtöt, húst alig fogyaszt, halat viszont annál többet, a cukorbevitelt minimalizálta. Majdnem 7 kilóval könnyebb, mint a 90-es években, amikor berobbant a ligába a prágai tavasz emlékére kiválasztott 68-as mezszámmal.

Elhagyta a kólát és a kávét

Jagr korábban kólafüggő volt, saját bevallása szerint naponta vagy öt light kólát megivott, de tavaly erről is lemondott a böjt alatt, később pedig annyira nem ízlett neki, hogy végleg felhagyott vele. A mostani idényben aztán a kávéról is leszokott, pedig korábban literszámra öntötte magába. "Szörnyen éreztem magam az első pár napban, mintha teljesen elhagyott volna az erőm.

aztán a szervezetem szép lassan hozzászokott".

Még második is lehet

Eddig a Pittsburgh, a Washington, a New York Rangers, a Philadelphia, a Dallas, a Boston, a New Jersey és a Florida színeiben 1615 meccsen húzott korcsolyát az NHL-ben, és 745 gólja mellett 1110 gólpassza is volt, így jött össze az az 1855 pont, amivel megelőzte a csak Mr. Hockeyként emlegetett Gordie Howe-t.

A pontlistán már csak ketten vannak a cseh legenda előtt, de reálisan csak a tőle 32 pontra lévő, hatszoros Stanley-kupa győztes Mark Messiert van esélye megelőzni. Gretzky egy polccal mindenkinél feljebb van, 2857 pontos rekordját valószínűleg sohasem fogják megdönteni. Ha csak a gólokat nézzük, Jagr ott is dobogós, 745 góljánál csak Howe (801) és Gretzky (894) lőtt többet.

Jagrt egy éve cserélte el a New Jersey két draftjogért a Floridával. A Floridánál tudták, mit csinálnak: az elemzőcsapat arra jutott, hogy Jagr szenved a New Jersey letámadásra épülő taktikájában, és az sem domborítja ki a játéka erősségeit, hogy keveset van a jégen, főleg emberelőnyben. "Nem gondoltuk, hogy olyan formában lesz, mintha még 1996-ot írna a naptár, de abban bíztunk, hogy nálunk újjá tud születni" – emlékezett Doug Cifu, a Florida Panthers társtulajdonosa.

És Jagr hozza is, amit vártak tőle.

A szezonban 65 meccsen 23 gólja és 30 gólpassza van, 53 pontjával jelenleg 29. a ligában, a Floridából senki nem előzi meg. Az Ottawa Senators elleni két csütörtöki gólja óta elmondhatja magáról, hogy 21 idényben jutott el legalább félszáz pontig. Mindössze négy olyan hokis van rajta kívül, aki legalább 20 idényben volt képes erre.

A focistafrizura már a múlté, helyette őszülő szakáll van Forrás: AFP


Akad néhány rekord, amit ő tart, holott három szezonja kimaradt az NHL-ben, mivel 2008 és 2011 között az orosz bázisú KHL-ben játszott. A Lemieux-féle Pittsburghgel kétszer nyert Stanley-kupát, ötször volt pontkirály – ő a legtöbbszörös nem kanadai születésű győztes –, és egyszer az egész bajnokság legjobbja. Ő a legeredményesebb jobbszélső, az egy szezonon belül a legtöbb pontot termelő európai, és akkor még nem említettük a cseh válogatottal nyert olimpiai és két vb-aranyát.

Egyszóval régen megtehetné, hogy feltett lábbal iszogatja a jobbnál jobb cseh söröket, hiszen

amit nem nyert meg, az nem is fontos ebben a sportágban.

Ő az egyetlen olyan játékos az NHL-ben, aki tinédzserként és 40-esként is játszott Stanley-kupa-döntőt, és a statisztika azt mutatja, hogy két erős hónapja még hátravan a mostani szezonból, mert a 2011-es visszatérése óta a márciusban és áprilisban játszott 86 meccsén 68 pontot szedett össze.

A Floridával jó esélye van bejutni a rájátszásba Forrás: AFP


Wayne Gretzky viccesen megjegyezte, hogy el fogja csenni Jagr korcsolyáit, mielőtt még közelebb kerül hozzá az örökranglistán, Jagr viszont teljesen komolyan nyilatkozta, hogy akár 50 éves koráig képes játszani – más kérdés, hogy nem feltétlenül az NHL-ben.

Addig jó, míg száguld a teherautó

Az viszont biztos, hogy amíg egészségesnek érzi magát, nem akar leállni. "Olyan ez, mint egy hatalmas teherautó, amit hagyni kell száguldani. De ha egyszer leáll, akkor onnan már nagyon nehéz újra elindulnia."